Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Päi­vä­ko­din sedät pe­rus­ti­vat bändin – Pentti Punkin Syn­ty­mä­päi­vät nousee lavalle Las­ten­mu­siik­ki­päi­vän juh­la­kon­ser­tis­sa

Pentti Punkin Syntymäpäivät -triossa musisoivat Hiski Pajuniemi, Antti Kokko ja Valtteri Huovinen.
Pentti Punkin Syntymäpäivät -triossa musisoivat Hiski Pajuniemi, Antti Kokko ja Valtteri Huovinen.

Perjantaina vietettävää valtakunnallista Lastenmusiikkipäivää juhlistetaan vuoden 2020 lastenmusiikkipääkaupungista Oulusta striimattavalla juhlakonsertilla. Yksi konsertin esiintyjistä on oululainen, vuoden lastenmusiikkitulokkaaksikin ehdolla oleva Pentti Punkin Syntymäpäivät -trio eli Antti Kokko (laulu, perkussiot, basso), Hiski Pajuniemi (laulu, puupuhaltimet, kielisoittimet) sekä Valtteri Huovinen (laulu, kitara).

– Työskentelimme taannoin yhtä aikaa oululaisessa päiväkodissa. Kiinnostus musiikkiin sai meidät kehittelemään ajatusta lastenmusabändistä erään aamupäiväulkoilun yhteydessä. Ensimmäiset harjoitukset pidettiin heinäkuussa 2017, Valtteri Huovinen taustoittaa.

Bändin nimi viittaa yhteen trion tunnetuimmista kappaleista sekä sen päähenkilöön, punkkiin nimeltä Pentti.

– Nimemme herättää toisinaan hilpeyttä ja sekaannustakin. Toistaiseksi emme ole onnistuneet ratkaisemaan, mistä moinen johtuu.

Luonteva genrevalinta

Hiski Pajuniemi kertoo lastenmusiikin olleen triolle luonteva genrevalinta, sillä kaikilla kolmella on paitsi kokemusta varhaiskasvatustyöstä, myös omia lapsia.

– Lapsissa on raakaa luovuutta, jota ei ole vielä hiottu mihinkään suuntaan sovinnaiseksi.

– Itseäni inspiroi rajapinta lasten ja aikuisten musiikin välillä. Sieltä löytyy jotain aitoa ja viatonta. Esimerkiksi osa Kari Peitsamon ja Pekka Strengin tuotannosta menisi suurelta osin sekä lasten että aikuisten musiikista.

Pajuniemi toivoo, että myös Pentti Punkin Syntymäpäivät liikuttaisi lasten lisäksi aikuisten sisälläkin asuvia lapsia.

Trio luonnehtii olevansa sopeutuvainen ja soiva organismi.

– Jos joku meistä ei pääse keikalle, on keikkoja trion sijaan duona. Keväällä Antin kanssa huitaisimme parit Insta-livet soolonakin, Pajuniemi sanoo.

Somen lisäksi trioa on kuultu kuluvana vuonna myös muun muassa Valveliven kautta. Livekeikkailu sen sijaan on ollut koronan vuoksi jäissä.

– Toivottavasti ensi vuonna päästäisiin livenäkin soittamaan.

Ensi vuodelle on muitakin suunnitelmia:

– Vuodesta 2021 on tulossa julkaisujen vuosi. Spotify jo meitä on aikansa odotellut, mutta eipä anneta odotella pidempään. Ihan fyysistäkin tuotetta yritetään saada ensi vuoden aikana ulos, Pajuniemi pajastaa.

Lastenmusiikin juhlaa

Seuraavan kerran Pentti Punkin Syntymäpäivät on äänessä perjantaina Lastenmusiikkipäivän juhlakonsertissa, joka striimataan Saalastinsalista. Suoraa lähetystä pääsee seuraamaan kello 10–11 osoitteissa lastenmusiikki.net sekä lastenomaradio.fi.

– Lastenmusiikkipäivä on hieno tapa juhlistaa ja tehdä näkyväksi suomalaisten lastenmusiikin tekijöiden monipuolista osaamista. Olemme iloisia, että saamme olla mukana toista kertaa, Antti Kokko hehkuttaa.

Konsertissa esiintyvät myös Risto Järvenpää Tatsia ja janssia, Soiva Siili sekä Liikkuva Laulureppu. Etäyhteydellä kuullaan terveisiä myös muualta Suomesta ja julistetaan ensi vuoden lastenmusiikkipääkaupunki.

Konsertin jälkeen lastenmusiikkia käsitellään Fisme ry:n järjestämässä seminaarissa. Päivä huipentuu kello 18–19 Jellonagaalaan, jossa palkitaan vuoden lastenlaulu, -lastenlevy, -artisti/yhtye, -tulokas, -lastenmusiikintekijä sekä -lastenmusiikkiteko.