Päi­vä­ko­din lapset eivät ole pihalla taas­kaan, sillä jäinen ja liukas keli pa­kot­taa si­sä­ti­loi­hin – Oulun kau­pun­gin yl­lä­pi­to­yk­sik­kö vaih­te­lee au­raus­ka­lus­ton ja hie­koi­tus­ka­lus­ton välillä

Pakkasen ja plussan välillä vaihteleva sää tekee kelistä kehnon ja estää lasten ulkoilun.

Pikku-Iikan päiväkodin viisivuotiaiden viskariryhmä on juuri lähdössä retkeilemään varhaiskasvatuksen opettaja Timo Viitasen johdolla. Jäiset pihat ja märät kelit estävät lasten ulkoilun. Viime viikolla kokonaan sisällä vietetiin kaksi päivää. Liukas keli senkuin jatkuu.
Nuottasaari. Liukas keli senkuin jatkuu.
Yhteispäivystys, lääkintävahtimestari
Pikku-Iikan päiväkodin viisivuotiaiden viskariryhmä on juuri lähdössä retkeilemään varhaiskasvatuksen opettaja Timo Viitasen johdolla. Jäiset pihat ja märät kelit estävät lasten ulkoilun. Viime viikolla kokonaan sisällä vietetiin kaksi päivää.
Pikku-Iikan päiväkodin viisivuotiaiden viskariryhmä on juuri lähdössä retkeilemään varhaiskasvatuksen opettaja Timo Viitasen johdolla. Jäiset pihat ja märät kelit estävät lasten ulkoilun. Viime viikolla kokonaan sisällä vietetiin kaksi päivää.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Jäinen, märkä ja liukas keli pakottaa hoitolapset päiväkausiksi sisätiloihin.

Ulkoilun puute saa lapset levottomiksi.

Pakkasen ja plussan välillä vaihteleva sää tekee kelistä kehnon ja estää lasten ulkoilun.

Pikku-Iiikan päiväkodin piha Heinäpäässä on kuin muhkurainen luistinrata, joka on kauttaaltaan hiekoitettu.

– Liukkaus näkyy meillä, eikä voida mennä lasten kanssa edes pihalle. Vettä tulee niin, että pitäisi olla uimahousut, varhaiskasvatuksen opettaja Timo Viitanen kertoo.

Iltapäivällä lapset viettävät hetken aikaa pihalla, kun odottavat vanhempiaan noutamaan.

Pienessäkin ajassa lapset ehtivät kastua litimäriksi. Toisinaan on niin huonot säät, ettei ulos mennä edes iltapäivällä.

Maanantaina märällä kelillä lapset peuhasivat sisällä hallissa. Viime viikolla kokonaan sisällä kului kaksi päivää.

– Näkee, että lapset tulevat levottomiksi. Väsähtävät, kun joutuvat olemaan sisällä, Viitanen sanoo.

Viitasen mukaan märät ja lauhat kelit näkyvät päiväkodilla myös hoitajien ja lasten lisääntyneenä sairasteluna.

Säätiedotteet tarkassa syynissä

Päiväkotilaiset lähtevät heti ulos, jos vain on mahdollista. Nyt Pikku-Iikan päiväkodissa on meneillään luisteluviikko.

Seuraavaksi olisi vuorossa hiihtoviikko, jos vain olisi, missä hiihtää.

Viitasen viisivuotiaiden viskariryhmä retkeilee mielellään.

– Yritimme mennä Mannerheimin puistoon, mutta siellä oli niin jäistä, ettei voitu mennä. Menimme sitten Rotuaarille ottamaan kuvia ja ihastelimme Pannukakkutaloa ulkopäin. Hollihaan puisto oli huonossa kunnossa, mutta hetkeksi se vältti.

Heinäpäässä olisi paljon mukavia ulkoilupaikkoja. Viitasta harmittaa läheisten puistojen huono kunto.

– Ulkoilupaikat voisi pitää paremminkin kunnossa.

Päiväkodilla säätiedotteita seurataan tarkkaan.

– Yöksi on luvattu pakkasta, ja huomenna yritetään luistella, Viitanen kertoo.

Päivän aikana aurauskalusto saattaa vaihtua hiekoituskalustoon

Oulun kaupungin ylläpitoyksikön päällikkö Heikki Tuomaalan mukaan kuluva talvi on katujen liukkauden suhteen poikkeuksellinen.

– Aamuneljästä on hiekoitettu ja jatkettu koko päivä. Koko kalusto on hiekoittamassa, Tuomaala kommentoi tiistai-iltapäivänä.

Tavallisesti talvisin on muutamia liukkaita päiviä, mutta nyt tila on jatkunut viikkokausia.

– Eihän tämä ole normaali helppo talvi. Pakkaskelit olisivat parhaita. Nyt on tehty vain akuuttia liukkauden torjuntaa, eikä päästä normaaleihin kunnossapitotöihin kuten polanteen poistoon ollenkaan.

Kunnossapidon kannalta pahin mahdollinen sää on vaihteleva: jos yöllä sataa lunta, aamuyöllä räntää ja päivällä vettä, aurauskalusto täytyy vaihtaa hiekoituskalustoon.

Pääasiassa liukkautta estetään hiekoittamalla, mutta ympäri kaupunkia on parikymmentä vilkasta risteystä, jotka nollakeleillä suolataan.

– Hiekkaa kuluu tuhannesta tuhanteen viiteensataan tonnia kuukaudessa. Materiaali maksaa meille semmoiset 14 euroa tonnilta. Selvä on, että hiekoitus on kallista. Sitä joutuu paljon levittämään, ja keväällä keräämään pois.

"Aamulla ulos katsomalla voi arvioida, minkälainen päivä on edessä", päivystyksen lääkintävahtimestari toteaa

OYSin päivystyksen lääkintävahtimestari Jaakko Mathlinin mukaan liukkaus näkyy päivystyksen puolella aina.

– Kipsauksia tulee, kun ihmiset kaatuvat. Aamulla ulos katsomalla voi arvioida, minkälainen päivä on edessä, Mathlin sanoo.

Vuoden alun jälkeen päivystyksessä on hoidettu Mathlinin arvion mukaan 100–200 liukastelemalla loukkaantunutta. Jonakin päivänä kipsattavia riittää useita kymmeniä, toisinaan on hiljaista.

Tyypillisin vamma on rannemurtuma. Myös nilkat nyrjähtelevät liukkaalla.

Ikäryhmistä vanhukset kärsivät kaatumisista eniten.

– Tärkeintä on maalaisjärki ja varovaisuus. Jos näkee, että on liukas, liikkuu varovasti. Omalla toiminnalla voi paljon vaikuttaa loukkaantumisiin, Mathlin neuvoo.

Heinäpään kadulla tiistaina aamupäivällä koiraansa lenkkeilyttänyt Pertti Mankila luotti liikaa hyvin hiekoitettuihin kävelyreitteihin ja jätti poikkeuksellisesti kenkien liukuesteet kotiin.

Kuluva talvi on ensimmäinen, jolloin hänellä on nastat allaan.

– Tällä kertaa en niitä laittanut, mutta olisi pitänyt. Aamuseitsemältä jo liukastelin.

Koiranomistaja lenkkeilee joka päivä säästä riippumatta neljä kertaa. Tiet ja polut ovat hänen kokemustensa mukaan olleet todella jäisiä ja liukkaita.

– Irtonastat ovat olleet hyvät. Suosittelen niitä kaikille. Kun koko päivä sahaa lumen, veden ja pakkasen välillä, on todella liukasta.

Juttua päivitetty 21.1.2020 kello 16.50 ja 17.24.