Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pää­mis­te­ri Marin kuvaa kes­kus­te­lua Unkarin vä­hem­mis­tö­jä syr­ji­väs­tä laista monella tapaa vai­keak­si

EU-maiden johtajat ovat kritisoineet Unkaria uuden lain vuoksi.

EU-maiden johtajien keskustelu Unkarin vähemmistöjä syrjivästä laista oli pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan monella tapaa vaikea, mutta tarpeellinen.

Marin sanoo johtajien käyneen asiasta pitkän ja syvällisen keskustelun.

EU-virkamies kertoi aiemmin, että huippukokouksen keskustelu yltyi torstai-iltana ajoittain tunteikkaaksi.

Lue myös: EU-mai­den joh­ta­jat kri­ti­soi­vat Unkaria vä­hem­mis­tö­jä syr­ji­väs­tä laista – Hol­lan­nin pää­mi­nis­te­rin mukaan Un­ka­ril­la ei ole paikkaa EU:ssa

EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

EU-komissio on lähettänyt kirjeen Unkariin ja vaatinut maalta selitystä. Komissio on ilmoittanut olevansa valmis toimiin lain tultua voimaan.

– Nyt odotamme Unkarin vastausta, mutta keskustelu oli hyvin vakavahenkinen ja monella tavalla myös vaikea, Marin summasi huippukokouspäivän jälkeen.

Unkarin katsotaan ylittäneen rajan

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan esimerkiksi Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Luxemburgin Xavier Bettel sanoivat Unkarin pääministerille Viktor Orbanille tämän ylittäneen rajan.

Rutte totesi jo ennen kokousta, että syrjivän lain vuoksi Unkarilla ei ole paikkaa EU:ssa.

AFP:n mukaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfven puolestaan sanoi Orbanille, etteivät ruotsalaiset ole kiinnostuneita lähettämään rahaa maahan, joka käyttäytyy tuolla tavalla.

Unkari ehti lytätä siihen kohdistuvan kritiikin jo ennen kokousta. Unkarin pääministeri Orban väitti huippukokoukseen saapuessaan, ettei uudella lailla olisi mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa, vaan hänen mukaansa siinä on kyse lasten ja vanhempien oikeuksista.

Orban ei myöskään aio vetää lakia takaisin.