OYS etsii äly­käs­tä tek­no­lo­giaa

Oulu
Pääasiantuntijat Kalevi Virta ja Esko Huttu-Hiltunen olivat käynnistämässä ja toteuttamassa Terveellinen Turvallinen Rakentaminen -projektia.
Pääasiantuntijat Kalevi Virta ja Esko Huttu-Hiltunen olivat käynnistämässä ja toteuttamassa Terveellinen Turvallinen Rakentaminen -projektia.
Kuva: Tiina Mäki

Uudistuvasta Oulun yliopistollisesta sairaalasta ei ole vielä yhtään uutta seinää valmiina, mutta työtä toiminnan uudistamiseksi ja älykkäiden teknologioiden löytämiseksi tehdään kiivaasti.

Terveellinen Turvallinen Rakentaminen -projekti (OYS-TTR) nosti esiin sairaalan käyttäjien tarpeita uusille ja innovatiivisille ratkaisuille.

Puolentoista vuoden aikana etsittiin teknologioita ja palveluita, joilla rakentamisen haittoja voitaisiin minimoida ja kiinteistövalvontaa hallita paremmin.

Testauksessa on muun muassa paikantamiseen liittyvä kokeilu.

Isossa sairaalakiinteistössä on kymmeniä tuhansia tavaroita, joita pitää paikantaa, mutta myös ihmisiä, joita pitää opastaa.

– Tarkoitus ei ole alkaa seurata paikannuksella henkilöitä, vaan löytää uusia teknologioita esimerkiksi turvallisuusratkaisuihin kuten hoitajakutsuun ja päällekarkauksiin tai pystyä opastamaan eksynyttä, järjestelmäpalvelupäällikkö Kimmo Savela OYS:sta kertoo.

Pyörätuolit seurantaan

OYS:ssa kokeillaan parhaillaan pyörätuolien paikantamista.

Arjen työssä OYS:n kuljetuspalvelujen väki kiertää auloissa katsomassa, montako pyörätuolia on käytössä ja onko niitä tarve tuoda sinne lisää.

– Paikannuspilotoinnin avulla näemme tilanteen ruudulta tai mobiililaitteelta ja voimme säästää henkilöresurssia.

Pilotin toteuttaa Tieto. Auloihin, jossa pyörätuoleja on asiakaskäytössä, on asennettu antennit.

– Pyörätuoleissa on pieni paikannin, tagi. Antennit kertovat bluetoothia käyttäen, kuinka paljon pyörätuoleja kussakin aulassa on, kertoo myyntijohtaja Olli Nurminen Tiedosta.

Lisäksi henkilökunta voi tehdä pyörätuolin vikahälytyksen painamalla tagia.

Sairaalassa kokeillaan myös robottia, joka kuljettaa lääkkeitä apteekissa farmaseuteille. Varastotyössä ollaan aloittamassa puheohjauskeräilyn kokeilua.

Informaatio työkaluksi

OYS-TTR -hankkeen työpajoissa on keskitytty paikannuksen ohessa etsimään ideoita moniin asioihin.

– Yksi asia nousi merkittäväksi rakentamista ajatellen. Dataa tuotetaan paljon, mutta tehokas tietoon pohjautuva ohjaus ja prosessienhallinta tarvitsevat kehittämistä, hankkeen pääasiantuntija Kalevi Virta toteaa.

Projektin tavoite kerätä tarpeesta lähtevää tietoa yritysten huomioitavaksi onnistui hyvin.

OYS-TTR -hankkeen toinen pääasiantuntija ja ohjelman alullepanija Esko Huttu-Hiltunen on jo aloittanut yrittäjien ryhmän kanssa valmistelun jatkokehittämisestä.

Yliopistosairaalan oma OYS TestLab on erinomainen alusta testata tuotteita turvallisessa ympäristössä.

TestLabissa on käytössä myös yksi maailman ensimmäisistä 5G-mobiilitestausverkoista.