Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Oulussa tor­ju­taan vie­ras­la­je­ja, myös kan­sa­lai­set voivat osal­lis­tua kas­vien­kit­ken­tään it­se­näi­ses­ti tai tal­kois­sa

Minkkiäkin torjutaan keväällä ja syksyllä loukkupyydystyksellä.

Kurttulehtiruusun erottaa helposti kurttuisista lehdistä ja suorista piikeistä, joita on valtavasti, ja ne ovat eri mittaisia. Lehden alapinta on nukkainen. Kukat ovat yksinkertaisia punaisia tai valkoisia.
Kurttulehtiruusun erottaa helposti kurttuisista lehdistä ja suorista piikeistä, joita on valtavasti, ja ne ovat eri mittaisia. Lehden alapinta on nukkainen. Kukat ovat yksinkertaisia punaisia tai valkoisia.
Kuva: Raili Viirret

Oulussa torjutaan tänäkin kesänä vieraslajeja. Kasvilajeista tällaisia ovat jättipalsami, komealupiini ja kurttulehtiruusu.

Lajeja hävitetään kaupungin tiedotteen mukaan arvokkailta ranta-alueilta sekä rakennetuilta viheralueilta.

Kuntalaiset voivat osallistua kurttulehtiruusun ja jättipalsamin kitkemiseen talkoissa, joita järjestetään kesä- ja heinäkuun aikana. Asuinalueilla voi kitkeä itsenäisesti jättipalsamia ja lupiinia.

Jättipalsami.
Jättipalsami.
Kuva: Teija Soini

Haukiputaan Asemakylällä Kiiminkijoen varressa laiduntavat lampaatkin osallistuvat lupiinin hävittämiseen.

Minkki on vieraseläinlaji, joka uhkaa muun muassa paikallisia lintuja. Keväällä kaupunki järjesti kaksi kymmenen päivän pyyntikautta Hupisaarilla, Toivoniemessä, Kuusisaaressa sekä Pikisaaressa. Minkit pyydystetään loukuilla, ja pyydyksiin eksyneet toiset eläimet saadaan vapautettua takaisin luontoon. Minkin pyyntijaksoja järjestetään taas syksyllä.

Vieraslajien hävittämisessä Oulun kaupungin kanssa toimii yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys, Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistys sekä Oulun Seudun pienpetopyytäjät ry.

Vieraslajitalkoot kuntalaisille

Jättipalsamitalkoita järjestetään seuraavasti:

Turkansaaressa torstaina 30.6.

Pateniemen Neulaspuistossa maanantaina 4.7. ja torstaina 21.7.

Toppilan Mannisenpuistossa torstaina 7.7. ja maanantaina 18.7.

Merituulentiellä Oulunsalossa torstaina 14.7.

Kurttulehtiruusun poistotalkoot järjestetään maanantaina 25.7. Haukiputaan Meriniemessä.

Talkoisiin pyydetään osallistumaan sähköpostitse oulu@sll.fi. Viestissä on hyvä kertoa osallistujien määrä ja mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Varusteiksi kannattaa varata kumisaappaat, pitkälahkeiset housut, takki ja hanskat. Hyttysiltä kannattaa suojautua esimerkiksi hyttyshupulla.

Lupiini.
Lupiini.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen