Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulussa tehty kesän en­sim­mäi­set si­ni­le­vä­ha­vain­not – katso tästä, miten testata ko­ti­kons­tein, onko vedessä näkyvä levä si­ni­le­vää

Kuivasjärvessä on havaittu vähäinen sinileväsamennus. Oulun seudulla on ollut tänä kesänä erittäin vähän sinilevää. Arkistokuva.
Kuivasjärvessä on havaittu vähäinen sinileväsamennus. Oulun seudulla on ollut tänä kesänä erittäin vähän sinilevää. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Oulussa on havaittu heinäkuussa hieman sinilevää Kuivasjärvessä ja mahdollisesti Pyykösjärvessä.

Pyykösjärven havainto on vielä auki, sillä se tehtiin tällä viikolla. Näyte on lähtenyt laboratorioon tänään tiistaina, kertoo ympäristötarkastaja Sonja Berg Oulun kaupungilta.

Kuivas- ja Pyykösjärven havainnoissa on kyse vähäisestä sinileväsamennuksesta. Yleisesti ottaen Oulun sinilevätilanne on tähän mennessä kesää ollut erittäin hyvä. Vaikka kesäkuussa oli lämmintä, sinilevähavainnot ovat tähän mennessä olleet yksittäisiä ja vähäisiä.

– Alkukesästä vedet ovat aina puhtaampia. Nyt, kun säät lämpenevät loppuviikosta, havaintoja saattaa alkaa tulla enemmän, Berg sanoo.

Ylitarkastaja Jaana Rintala Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta kertoo, että Oulun alueella toistaiseksi ainoa varma sinilevähavainto on peräisin Kuivasjärveltä. Pohjois-Pohjanmaalla havaintoja on tehty yhteensä vain kolme.

Uimista voi harrastaa valtaosassa Oulun järviä täysin huoletta. Vähäinen sinileväsamentumakaan ei terveellä aikuisella todennäköisesti aiheuta sen suurempia oireita, kunhan muistaa peseytyä ja kuivata itsensä huolellisesti uinnin jälkeen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.