Oulun yrit­tä­jät poh­ti­vat keinoja selvitä ko­ro­na­krii­sin kes­kel­lä – Bu­si­nes­sOu­lun johtaja pe­rään­kuu­lut­taa tal­koo­hen­keä: “Ris­tuk­sen iso kökkä“

Valkea tarjoaa kevään liiketilavuokrien lykkäämistä syksyyn.Ely avaa ihan kohta avustushaun pienyrittäjille.

– On saatava eteläpohjalaisittain ristuksen iso kökkä pystyyn, vetoaa Juha Ala-Mursula. – Yritysneuvonnan tarve on ainakin viisin-, kuusinkertaistunut, kertoo Marjo Kolehmainen. –¿Kaupat voivat myös sulkea, mikäli tilanne on niin kriittinen, kertoo Anu Junnikkala-Alho.
– On saatava eteläpohjalaisittain ristuksen iso kökkä pystyyn, vetoaa Juha Ala-Mursula.
– On saatava eteläpohjalaisittain ristuksen iso kökkä pystyyn, vetoaa Juha Ala-Mursula.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Valkea tarjoaa kevään liiketilavuokrien lykkäämistä syksyyn. Ely avaa ihan kohta avustushaun pienyrittäjille.

Yrittäjien ahdinko järkyttää koronakriisin keskellä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) mukaan neuvontatarve on jopa kuusinkertaistunut. Valkean kauppakeskus vastaa kysynnän hupenemiseen Oulun keskustassa tarjoamalla yrityksille vuokranmaksun lykkäämistä syksyyn.

Ensin Valkea lyhensi aukioloaikoja. Nyt sitten kaupat saavat itse päättää liikeajoistaan.

– Vapautimme aukioloajat. Kaupat voivat myös sulkea, mikäli tilanne on niin kriittinen, kertoo Valkean kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho.

–¿Kaupat voivat myös sulkea, mikäli tilanne on niin kriittinen, kertoo Anu Junnikkala-Alho.
–¿Kaupat voivat myös sulkea, mikäli tilanne on niin kriittinen, kertoo Anu Junnikkala-Alho.
Kuva: Leinonen Jukka

Huhti- ja toukokuun vuokrille myönnetään korotonta maksuaikaa.

– Ne tulevat maksuun vasta syys- ja marraskuussa.

Valkeassa toimii noin 60 liikettä. Osa kaupoista on pieniä, osa edustaa ketjuja. Keskusteluja on käyty niin vuokralaisten kanssa yhdessä kuin kahden keskenkin viime päivinä.

– Parhaillaankin sitä työtä tässä tehdään, Junnikkala-Alho toteaa.

Valtiovalta valmistelee kolmatta kriisiapupakettia.

– Sen jälkeen kaupunki katsoo, mitä pystytään vielä tekemään tämän tuskan helpottamiseksi, toteaa BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Vaikka kaikki Oulun kaupungin kokoukset koskevat tavalla tai toisella koronaa, on hänestä kriisitietoisuus edelleen hukassa.

– Kaikki eivät vielä ole sisäistäneet kriisin syvyyttä, täydellistä stoppia. 18 päivää on Suomi elänyt tätä. Joka päivä on ollut pahempi.

Kun velattoman Saksan talous pysyy pystyssä kolme kuukautta, pitäisi Suomessa heti osata toimia fiksusti, ettei menetetä hyviä yrityksiä.

– On saatava talkoohenki aikaan. On saatava eteläpohjalaisittain ristuksen iso kökkä pystyyn, Ala-Mursula vetoaa.

Erityisesti olisi rykäistävä hereille toimitilojen vuokraajat.

– Valtaosa vuokratiloista on yksityisillä tai instituutioilla, eläkelaitoksilla. Toivoisi sopeutusta tai ainakin viivästysten hyväksymistä.

Kempele tarjoaakin jo vuokrahuojennuksia yrityksille. Oululla sen sijaan on vähän vuokralla liikehuoneistoja. Vaan onhan uimahallissa tai kirjastossakin kahvila?

Oulussa käydään nyt sisäisesti keskustelua joustoista kaupungin vaikutuspiirissä olevien tahojen vaatimiin maksuaikoihin.

Jo nyt on Ala-Mursulan mukaan 80 prosenttia Oulun hankinnoista tehty paikallisesti.

– Voidaanko siinä tehdä vielä jotakin lisää?

Oulu myös kehittää yhteisesti digitaalisia palveluita, joiden toivotaan tuottavan paikallisille yrityksille nopeasti liiketoimintamahdollisuuksia.

Niin Turku, Kuopio kuin Kuusamokin ovat jo julkaisseet kriisipaketin. Raahen kaupunki tarjoaa mikroyrityksille 2 000 euron lainaa per kuukausi: aina 6 000 euroon asti.

PPY:n toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kiittää nopeaa toimintaa. Kannustusta tarvitaan, mutta velkarahalla ei yrittäjien kassakriisiä ratkaista.

– Valtiolta tarvitaan vähintäänkin esittämämme viiden miljardin tukipaketti heti. Kriisin päättymisestähän ei ole tietoa.

– Yritysneuvonnan tarve on ainakin viisin-, kuusinkertaistunut, kertoo Marjo Kolehmainen.
– Yritysneuvonnan tarve on ainakin viisin-, kuusinkertaistunut, kertoo Marjo Kolehmainen.
Kuva: Jukka Leinonen

Kolehmainen muistuttaa, että Pohjois-Pohjanmaan 16 000:sta yrittäjästä puolet on yksinyrittäjiä.

Ensin veivät yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset työmahdollisuudet luovilta aloilta. Sitten hiljenivät kaupat ja palvelujen kysyntä.

– Ensin oli tyrmistys- ja järkytysviikko, Kolehmainen toteaa.

Viime päivinä on yritysten neuvontapalvelujen kysyntä kasvanut räjähdysmäisesti

– Ainakin viisin-, kuusinkertaistunut.

Tärkeintä juuri nyt on tarjota tukea ja apua. Joten parikymmentä Oulun kaupungin työntekijää neuvoo yrityksiä hakemusten tekemisessä.

Johtaja Petri Keränen elystä kertoo, että pienyrityksiä sekä toiminimiä koskevien korona-avustusten haku avattaneen tulevana perjantaina tai maanantaina.

– Se on avustus, ei lainaa. Raha käytetään yrityksen kehittämiseen, Keränen sanoo

Tavoitteina ovat helppous, nopeus ja vain pieni omavastuuosuus. Rahaa on varattu toistaiseksi 50 miljoonaa. Näillä näkymin asetus ehtisi eduskuntaan 2. huhtikuuta.

Business Finland puolestaan tarjoaa rahoitusta osakeyhtiöiden liiketoiminnan kehittämiseksi häiriötilanteessa.

– Oulun alueelta on tullut lähes sata hakemusta ja joka päivä tulee lisää, Ala-Mursula kertoo.

Hakemuksia on jo kaikkiaan 7 600.

Toisaalta ei yrittäjiä noin vain lannisteta. Yksikin vaatekauppias totesi Kolehmaiselle, ettei aio antaa periksi. Päinvastoin.

– Hän miettii koko ajan, miten selviytyy. Nyt on aikaa innovoida. Hän löytää itsestään luovuutta, jota ei ole ehtinyt käyttää.