Oulun yli­opis­ton tut­ki­mus: poroja on ruo­kit­tu ainakin 800 vuoden ajan

Ihmiset ovat ruokkineet poroja jo 800 vuoden ajan, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta. Siinä tarkasteltiin arkeologisten luulöytöjen

Porojen lisäruokinta on aloitettu vähintään 800 vuotta sitten. Nykyään se on varsin tavallista.
Porojen lisäruokinta on aloitettu vähintään 800 vuotta sitten. Nykyään se on varsin tavallista.
Kuva: Jussi Leinonen

Ihmiset ovat ruokkineet poroja jo 800 vuoden ajan, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin arkeologisten luulöytöjen stabiili-isotooppikoostumusta. Ruokavalio jättää jälkensä luukudoksen kemialliseen koostumukseen.

Luulöydöt ovat peräisin Pohjois-Suomesta ja Pohjois-Ruotsista ja ne ajoittuivat 1200-luvulta 1600-luvulle. Tänä aikana poronhoidosta kehittyi myös saamelaisyhteisöjen pääelinkeino. Poronhoidon käytännöistä tällä ajanjaksolla tiedetään kuitenkin vain vähän.

Nykyään porojen lisäruokinta on tavallista, sillä ilmastonmuutos, porojen määrä ja maankäytön muut muodot rasittavat talvilaitumia.

Perinteisessä, 1900-luvun alun poronhoidossa oli tavallista antaa poroille vaikeina talvina lisäruokaa, kuten kerppuja, heinää tai jäkälää. Lisäruokinnan varhaisempia vaiheita ei kuitenkaan ole aiemmin tunnettu.

– Havaitsimme, että osassa arkeologisista poronluunäytteistä oli poron luonnollisesta typen isotooppiarvosta poikkeavat arvot. Heinän ja lehtien typpikoostumus poikkeaa jäkälän typpikoostumuksesta. Poikkeavat isotooppiarvot kertovat jäkälän korvautumisesta heinillä tai kerpuilla poron talvisessa ruokavaliossa, apulaisprofessori Anna-Kaisa Salmi ja tutkijatohtori Tiina Äikäs Oulun yliopistosta kertovat tiedotteessa.

Osa ruokituille poroille kuuluneista näytteistä ajoittui 1200-luvulle ja niitä löytyi sekä Suomesta että Ruotsista.

– Näyttää siltä, että poroja ruokittiin paikoitellen jo 1200-luvulla. Kaikki porot eivät kuitenkaan lisäruokaa saaneet, joten kyseessä ei ollut laajamittainen ruokinta, vaan pikemminkin ajoittain toistuva ja paikallinen ilmiö. Ruokinta saattoi liittyä myös porojen taamomiseen eli kesyttämiseen vetoeläinten kouluttamisen yhteydessä.

Oulun yliopiston tutkijat tutkivat poron lisäruokintaa yhdessä Tukholman ja Tromssan yliopistojen tutkijoiden kanssa.