Oulun yli­opis­ton mu­siik­ki­kas­va­tuk­sen pääaine lak­kau­tus­uhan alla

Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen pääaine saatetaan lakkauttaa. Lakkautuspäätöksen toteutuessa ensi keväänä ei enää valittaisi uusia opiskelijoita.

Oulun yliopisto. Arkistokuva.
Oulun yliopisto. Arkistokuva.
Kuva: Maiju Torvinen

Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen pääaine saatetaan lakkauttaa. Asiaa selvitellään, mutta uusia opiskelijoita ei valita musiikkikasvatuksen pääaineeseen välttämättä enää keväällä 2017. Esitys pääaineen lakkauttamisesta tuli Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen henkilökunnalle yllätyksenä.

– Mikään ei viitannut siihen, että koulutus olisi kokonaan päättymässä, musiikkikasvatuksen koulutusvastaava, professori Juha Ojala sanoo.

Myös opiskelijat ovat ajatuksesta tyrmistyneitä.

– Linnanmaalle muuton jälkeen asiat ovat alkaneet vähitellen toimia hyvin, ja nyt sitten tulee tällainen pommi. Tuntuu siltä, että tässä ei anneta aikaa sopeutua ja muokkautua, musiikkikasvatuksen ainejärjestö Mukava ry:n puheenjohtaja Riku Kontiainen sanoo.

Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä korostaa, että asia on vielä selvityksessä. Hän kuitenkin myöntää, että OKM:n rahoitusmalli luo paineita pienten koulutusalojen tarkasteluun.

– En usko ollenkaan, että Oulun yliopisto on ainoa, jossa joudutaan selvittämään vastaavia kysymyksiä.

Musiikkikasvatuksen pääaineopiskelijat ovat työllistyneet Oulun seudulla, Kainuussa ja Pohjois-Suomessa hyvin. Jos pääaine Oulussa lakkautettaisiin, pohjoisin lukioon päteviä musiikinopettajia kouluttava yliopisto olisi Jyväskylässä.

Päätöksen lakkauttamisen edistämisestä tekee Oulun yliopiston hallitus kokouksessaan 15. kesäkuuta.