Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Oulun yli­opis­ton do­sen­til­le 1,5 mil­joo­nan euron tut­ki­mus­ra­hoi­tus

Oulun yliopiston dosentti Nønne Prisle on saanut 1,5 miljoonan euron tutkimusrahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta ilmastonmuutoksen epävarmuuksien selvittämiseen.

Nønne Prisle työskentelee Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikössä.
Nønne Prisle työskentelee Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikössä.
Kuva: Oulun yliopisto

Oulun yliopiston dosentti Nønne Prisle on saanut 1,5 miljoonan euron tutkimusrahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Prisle selvittää tutkimuksessaan ilmastonmuutoksen epävarmuuksia.

Rahoitus myönnettiin viideksi vuodeksi ensi vuoden alusta alkaen.

Nønne Prisle on tanskalainen ilmakehäkemisti ja -fyysikko, jonka tutkimus keskittyy erityisesti ilmakehän nanomittakaavan aerosolihiukkasiin. Prislen erikoisalaa ovat nanoaerosolien kemiallinen koostumus ja niiden vaikutukset ilmakehään.

Prisle odottaa viisivuotisen projektin tuottavan tuloksia, joita voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen torjumisessa. Hänen mukaansa aerosolihiukkasten fysikaalisen kemian löydöksillä saattaa olla merkittäviä vaikutuksia myös teollisuuteen, materiaalitekniikkaan ja terveystutkimukseen.

Prisle työskentelee Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikössä. Saadulla rahoituksella perustetaan kuusihenkinen tutkimusryhmä, joka työskentelee myös kansainvälisissä tutkimuslaitoksissa.

Lisätietoa tutkimuksesta Prislen blogikirjoituksessa.