Mainos

Oulun vanhin aidosti pai­kal­li­nen ka­lus­te­lii­ke on läm­pi­mäs­ti pal­ve­le­va per­hey­ri­tys: ”Jos­sain on on­nis­tut­tu, kun on saatu tehdä tätä jo 54 vuotta”

Risto Huovisen isovanhemmat perustivat Oulun Ilmarinkadulle huonekaluliikkeen vuonna 1969. Lämminhenkistä huonekalukauppaa on tehty samoissa tunnelmallisissa tiloissa yhtäjaksoisesti siitä lähtien, ja perheyrityksen toimintaan on hypännyt mukaan jo neljäs sukupolvi.

23-vuotias Anton Huovinen edustaa Stemma Oulun neljättä sukupolvea. Isänsä, jo 35 vuotta yrityksessä työskennellyt Risto, puolestaan kolmatta.
23-vuotias Anton Huovinen edustaa Stemma Oulun neljättä sukupolvea. Isänsä, jo 35 vuotta yrityksessä työskennellyt Risto, puolestaan kolmatta.

Jos mielikuvasi huonekaluliikkeestä on korkea ja kumiseva halli elottomine valaistuksineen, on Stemma Oulu hyppy aivan erilaiseen maailmaan.

Oulun vanhimman aidosti paikallisen kalusteliikkeen rustiikkisissa tiloissa vallitsee lämmin ja kotoisa tunnelma. Vivahteikkaasti valaistut pylväiköt saattelevat asiakkaan halki huonekaluvalikoimien ja aina seuraavan nurkan taa, jossa eteen levittyy lisää tyylikkäitä sohvia, sänkyjä ja ruokailuryhmiä.

Tilat ovat olleet myös asiakkaiden mieleen.

”Hyvää palautetta on tullut vanhan rakennuksen kodikkaasta ilmapiiristä. Lisäksi moni nauttii siitä löytämisen riemusta, kun nurkan takaa löytyy aina jotain uutta”, Stemma Oulun kauppias Risto Huovinen kertoo.

Huonekalukauppaa jo neljässä sukupolvessa

Kun Riston isovanhemmat vuonna 1969 perustivat huonekaluliikkeen näihin samoihin Ilmarinkadulla sijaitseviin tiloihin, oli alue jotakuinkin maaseutua. Heinäpäässä laidunsivat vielä lehmät, ja niissä maisemissa hän kasvoi kiinni perheyritykseen ja lopulta sen kolmannen polven kauppiaaksi.

Kun Risto Huovisen isovanhemmat perustivat kalusteliikkeen Ilmarinkadulle 54 vuotta sitten, oli nimenä tuolloin Kalustehalli, pian se täsmentyi Oulun Kalustehalliksi. Stemma-ketju tuli mukaan kuvioihin 70-luvulla.
Kun Risto Huovisen isovanhemmat perustivat kalusteliikkeen Ilmarinkadulle 54 vuotta sitten, oli nimenä tuolloin Kalustehalli, pian se täsmentyi Oulun Kalustehalliksi. Stemma-ketju tuli mukaan kuvioihin 70-luvulla.

Risto oli vielä pieni poika, kun hän tepasteli ensi kertaa käsi isoisänsä kädessä myymälälle. Matka Heinäpään kodista kaupalle toistettiin vuosien saatossa lukuisia kertoja, ja nyt Risto ymmärtää, miksi.

”Matkalla pysähdyimme aina Käyttöauton kahvilaan nauttimaan limpparin ja possumunkin ennen kuin matka jatkui isovanhempien huonekaluliikkeeseen. Nyt ymmärrän, että minua ajettiin siinä hyvin lempeällä kädellä sisään työelämään ja yrittäjän maailmaan”, Risto muistelee.

Tänäkin päivänä huonekaluliike on vahvasti perheen yhteinen asia. Päivittäisessä tekemisessä ovat mukana Riston puoliso Pia sekä heidän poikansa Anton. Antonin isoveli Aleksanterikin auttelee askareissa tarpeen ja ehtimisensä mukaan.

Neljättä sukupolvea edustavan Antonin tie perheyrityksen maailmaan on hyvin isänsä polun kaltainen.

”Pienestä pitäen olen kulkenut mukana, ja tänne oli kyllä aina mukava tulla, kun oli piilopaikkoja ja muuta lapsen mielestä jännittävää. Siinä samassa leikitin asiakkaidenkin lapsia, jotta vanhempansa saivat rauhassa kiertää kalusteita katsomassa”, Anton naurahtaa.

Isä muistaa Antonin osoittaneen taipumuksia alalle jo varhain, vaikka jättää toki poikansa päätösvaltaan sen, haluaako tämä tulevaisuudessa jatkaa yritystä vai tehdä jotain muuta.

Asenne on kuitenkin oikea.

”Jo 4–5-vuotiaana Anton ilmoitti isoon ääneen, että hän haluaa palvella asiakkaita. Hän ryntäsi myymälän ovelle valmiina avaamaan ja palvelemaan, kun asiakas vain saapuu paikalle”, Risto kertaa.

Perinteikäs ja paikallinen

Perheyritys on kuulunut Stemma-ketjuun 70-luvulta lähtien, lähes sen perustamisesta saakka. Vaikka ketju on valtakunnallinen, ovat sen liikkeet paikallisia, yrittäjävetoisia ja varsin itsenäisiä – monet myös Oulun Stemman tapaan ylisukupolvisia perheyrityksiä.

Huovisten perhe on juurtunut sukupolvien ajan Oulun maaperään. Liike on toiminut samoissa tiloissa jo 54 vuotta, mikä tekee siitä Oulun vanhimman aidosti paikallisen huonekaluliikkeen.

”Isojen ketjujen omistajat ovat tuolla etelässä, mutta me toimimme täällä: oululaisina oululaisten keskellä”, Risto selventää.

”On ihmisiä, jotka oikeasti kaipaavat sitä, että pääsevät juttelemaan toisen kanssa. Siksi kivijalka ei koskaan katoa mihinkään”, Risto Huovinen tietää.
”On ihmisiä, jotka oikeasti kaipaavat sitä, että pääsevät juttelemaan toisen kanssa. Siksi kivijalka ei koskaan katoa mihinkään”, Risto Huovinen tietää.

Paikallisuus on ohjaava tekijä paitsi Stemma-ketjulle, myös Huovisille.

”Oululaisena tiedän, mitkä asiat täällä kiinnostavat. Olen myös mukana ketjun sisäänostotoiminnassa, mikä avaa mahdollisuuden kehittää valikoimaamme paikalliseen makuun sopivaksi”, Risto valaisee.

Paikallisuus on kuitenkin Huovisille laajempi käsite kuin vain palvelu ja valikoima. Se on yhteisöön kuulumista ja sen tekemisiin osallistumista.

”Työllistämme paikallisesti, maksamme verot alueelle ja toimin aktiivisesti paikallisissa yrittäjäverkostoissa. On olennaista, että pääsee antamaan hyvinvointia takaisin yhteisölle, jolta on itse saanut niin paljon”, Risto painottaa.

Lämmin asiakaspalvelu erottuu edukseen

Jos liikkeen tilat ovat lämpimän tunnelmalliset, on sitä myös palvelu. Risto kertoo, että joskus asiakkaiden kanssa saatetaan jutella pitkäänkin ihan niitä näitä ja kauppa tulee kuin sivutuotteena.

”Inhimillinen ote täytyy olla. Isolta ja kylmältä toimijalta se puuttuu, ja silloin mennään vain raha edellä. Totta kai meidänkin täytyy kauppaa tehdä, mutta tuputtamiseen emme lähde. Ihminen edellä, niin se on itsellekin mukavampaa”, Risto linjaa.

Seurallisuus tuntuu kulkevan suvussa.

”Kaipa tässä on tultu isään, kun juttu asiakkaiden kanssa luistaa”, Anton virnistää.

Huovisten perheyritys on toiminut 54 vuotta, joista Risto on työskennellyt yrityksessä 35 ja ollut kauppiaanakin jo 20 vuotta. Juuri asiakaspalvelu on isän ja pojan mielestä selitys sille, että moinen pitkä taival on ollut mahdollinen.

”Jollain täytyy erottua ja me erotumme lämpimällä asiakaspalvelulla. Vuosikymmenten saatossa maailma ja ala ovat myös muuttuneet vaan olemme osanneet elää ajan hermolla ja muuttua mukana”, Anton aprikoi.

”Jossain on onnistuttu, kun on saatu tehdä tätä jo 54 vuotta ja asiakkaitakin käy useammassa polvessa: nyt jo ensimmäisten asiakkaiden lapset ja lapsenlapset. On ollut kunniatehtävä olla paikallinen elämienne kalustaja nämä vuosikymmenet”, Risto jatkaa.

Stemma Oulu

Oulun Stemma

Ilmarinkatu 9, 90400 Oulu

p. 0424 896 700

oulu@stemma.fi