Kolumni

Oulun val­tuus­ton hä­peäl­li­nen kokous osoit­ti, että nämä kohta kahden vuoden ta­kai­set sanat ku­mi­si­vat tyh­jyyt­tään

Jussi Korhonen

jussi.korhonen@forum24.fi

Kohteliaisuus, arvostus, kunnioitus ja käytöstavat ovat rapautuneet valtuuston keskusteluissa.

Demokratiassa keskinäinen kunnioitus on tärkeä arvo. Kuntalain mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Valtuutetun tulee käyttäytyä kuntalain mukaan arvokkaasti, mutta viime aikojen kielenkäyttö ei ole aina ollut arvokasta.

Liki sanatarkasti, vain vähän tiivistäen, noilla sanoilla avattiin Oulun kaupunginvaltuuston kokousta 25. helmikuuta 2019. Samassa yhteydessä valtuutetuille ja kokousta seuranneelle yleisölle kerrottiin, että valtuustosalissa käytetään kohteliasta, toisia kunnioittavaa ja arvostavaa kieltä. Julistettiinpa vielä erikseen, että sopimattomasti käyttäytyvä valtuutettu poistuu kokouksesta vaikka autettuna, jos varoitukset ja kehotukset eivät tehoa.

Pian kaksi vuotta sitten lausuttua kelpaa makustella nyt, kun olemme hetken sulatelleet maanantain häpeällistä valtuustokokousta. Sosiaalisessa mediassa on levitetty lyhykäisiä pätkiä kokouksesta. Niiden luoma kuva on puutteellinen. Eräänlainen huipentuma leikkeissä esitetty loppuvaiheen huutokonsertti oli, mutta jo sitä ennen maratonkokouksessa oli käyttäydytty tavalla, jota tuskin voi tulkita osoitukseksi siitä, että helmikuussa 2019 julistettuja käytösvaatimuksia aidosti edellytettäisiin – vaikka tällä kertaa valtuustosali koronasyistä olikiin virtuaalinen.

Eikä tämä ollut edes erityinen poikkeus. Vastaavaa on kuultu pitkin valtuustokautta.

Liekaa on otettu niin paljon kuin sitä on annettu.

Lapsia kasvattaville toistellaan, että ei kannata uhata rangaistuksilla, joita ei ole valmis toteuttamaan. Sanat menettävät tehonsa, jos niistä ei pidetä kiinni.

Valtuustokausi on päättymässä. On ehkä aika tunnustaa, että tällä kaudella käytöstä ei saatu pidettyä kasassa.

Ensi keväänä syntyy uusi valtuusto kaitsettavaksi. Se on uusi mahdollisuus.

Yksittäinenkin häirikkö voi saada paljon pahaa aikaiseksi. Vielä ei tiedetä, montako nettitrollia oululaiset seuraavaan valtuustoon haluavat.

Jos kuitenkin heti alusta lähtien uudelle valtuustolle annetaan rajoja ja rakkautta sopivassa suhteessa ja johdonmukaisesti, voidaan demokratian tuhoajienkin hyökkäykset torjua.