Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun uuden oi­keus­ta­lon ra­ken­nus­työt käyn­nis­ty­vät maa­lis­kuus­sa – muut­to­val­mis­ta pitäisi olla al­ku­vuo­des­ta 2023

Oulun uusi oikeustalo rakentuu Torikadulle. Havainnekuva.
Oulun uusi oikeustalo rakentuu Torikadulle. Havainnekuva.
Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Oulun keskustaan rakennettava uusi oikeustalo on saanut rakennusluvan, ja Senaatti-kiinteistöt käynnistää uudisrakennuksen rakennustyöt maaliskuussa. Rakennus tulee Torikadulle.

Senaatti-kiinteistöt kertoo tiedotteessaan, että tilaratkaisut tukevat uusia työnteon tapoja ja digitalisaatiota. Myös turvallisuus, terveellisyys ja ympäristönäkökohdat on otettu huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa. Muutto uusiin tiloihin tapahtuu alkuvuodesta 2023.

Uuteen oikeustaloon toteutetaan tilat Oulun käräjäoikeudelle, Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle, Ulosottolaitokselle ja Syyttäjälaitokselle sekä Rovaniemen hovioikeuden Oulussa toimitettaville pääkäsittelyille.

Oikeustalokortteliin tulee lisäksi oikeusapu- ja edunvalvontatoimistojen sekä Maahanmuuttoviraston tiloja. Toimistotilojen lisäksi kortteliin tulee asiakaspalvelutiloja sekä tuomioistuinten istuntosalitilat. Tiloja käyttää lähes 400 työntekijää.

Rakennuttajana toimii Senaatti-kiinteistöt, joka vastaa keskitetysti valtionhallinnon toimitiloista ja työympäristöjen kehittämisestä. Tilat on suunniteltu oikeusministeriön ja Senaatti-kiinteistöjen toimintatavan mukaisesti yhteistyössä uusien tilojen tulevien käyttäjien kanssa.

Havainnekuva Oulun uuden oikeustalon aulasta.
Havainnekuva Oulun uuden oikeustalon aulasta.
Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Kohde toimii Senaatin hiilijalanjäljen laskennan pilotointikohteena. Hiilijalanjäljen pienentämiseksi rakennukset tullaan muun muassa varustamaan aurinkovoimalalla, jolla voidaan tuottaa osa rakennusten käyttämästä kiinteistösähköstä.

Suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota rakennuksen sisäolosuhteiden hallintaan sekä rakennusaikana että tilojen käytön aikana. Avainasemassa ovat kosteusteknisten riskien hallinta suunnittelussa ja toteutuksessa sekä työmaan puhtaudenhallinta. Lisäksi tilojen ääneneristykseen ja huoneakustiikkaan asetettujen tavoitteiden saavuttaminen todennetaan akustisilla mittauksilla.

Uudisosan laajuus on noin 9 100 kerrosneliötä. Lisäksi Sepänkadun ja sisäpihan puolella saneerataan olemassa olevaa, vuonna 2006 valmistunutta tilaa noin 4 000 kerrosneliötä.

Rakennus sijoittuu vanhan virastotalon Torikatu 34–40 paikalle. Vanhan purkutyöt alkoivat vuoden 2020 marraskuun lopussa ja valmistuvat maaliskuun 2021 aikana.

Senaatti-kiinteistöt toteuttaa kokonaiskustannuksiltaan noin 40 miljoonan euron rakennushankkeen yhteistyössä Hartelan kanssa. Arkkitehtisuunnittelusta vastaavat arkkitehtitoimistot Komulainen Arkkitehdit Oy ja PES-Arkkitehdit Oy.