Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Oulun uudelle pe­li­kam­puk­sel­le kaa­vail­laan e-sport­ti­baa­ria - to­teu­tues­saan to­den­nä­köi­ses­ti Suomen en­sim­mäi­nen

Oulun uusi pelikampus vihittiin käyttöön maanantaina. Tiloihin kaavaillaan muun muassa Oulun ensimmäistä e-urheiluun keskittyvää sporttibaaria.

Video: Jarmo Kontiainen

Oulun keskustassa käyttöön tänään vihitylle pelikampukselle kaavaillaan Oulun ensimmäistä e-sporttibaaria. Toteutuessaan e-urheilulle pyhitetty baari olisi todennäköisesti Suomessa luokkansa ensimmäinen.

Fingersoftin hallituksen jäsen Pasi Jokinen kertoo, että virvokkeita ja e-urheilua yhdistävä ravintola tulisi entiseen arkkitehtiopiskelijoiden kirjastoon.

– Täällä voisi katsoa ja ehkä pelata pelejä, Jokinen kaavailee.

Vanhaan liikuntasalina ja kirjastona toimineeseen rakennukseen tuleva baari toteutettaisiin niin, ettei kiinteisiin rakenteisiin tarvitsisi koskea tai rakentaa kiinteätä kalustusta.

E-sporttibaarikokeilu on osa tänään vihkijäisiään viettäneen pelikampuksen puolivuotista pilottivaihetta. 

Pelialan toimijoista kampuksella toimii tällä hetkellä Fingersoftin lisäksi Oulun ammattikorkeakoulun Oulu Game Lab. Lisäksi Jokisen mukaan kahden pelialan yrityksen kanssa käytävät neuvottelut ovat tällä hetkellä loppusuoralla.

Pelialan yritysten lisäksi pihapiiristä löytyy muun muassa tilintarkastajan, valokuvaajan ja asianajajan toimisto.

– Täältä saa siis myös luovaa alaa tukevia palveluita, Rakennusteho Oy:n projektipäällikkö Jussi Raappana kertoo.

Järjen ääni löytyi Oulun kaupungilta

Vihkijäisissä pelikampuksen nauhan leikkasivat yhteistuumin Jokelaisen kanssa Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen, Fingersoftin toimitusjohtaja Teemu Närhi, Rakennusteho Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Moilanen.

Jokinen kiitteli avauspuheenvuorossaan sekä osan rakennuksista omistavaa Rakennusteho Oy:tä että Oulun kaupunkia.

– Meillä oli aluksi suunnitelmissa räjäyttää peliteollisuus uusille raiteille, mutta maaliskuussa saimme käryä siitä, mitä tämä voisi oikeasti olla, Jokelainen kuvailee. 

Kaikkein suurimpia suunnitelmia jarruttava järjen ääni löytyi Oulun kaupungilta.

Uuden pelikampuksen tarkoitus on luoda paikallisille ja kansainvälisille pelialan yrityksille ja opiskelijoille pysyviä menestyksen edellytyksiä. Uusia yhteistyökumppaneita etsitään tällä hetkellä Kiinasta, Japanista ja Espanjasta.

Jokisen mukaan tulevaisuudessa kampuksen on tarkoitus olla paikka, jossa opiskelija voi opiskelujensa jälkeen jatkaa työskentelyä ja poistua vuosien kuluttua menestyvän yrityksen kanssa.

– Sen sijaan, että pelifirmat vetäytyvät luolaansa kahdeksi vuodeksi ja tuovat testattavaksi valmiin tuotteen joka ei toimi, niin me haluamme rakentaa sellaisen ympäristön, jossa peliä voidaan testata heti ensimmäisistä viikoista alkaen, Jokinen kertoo.

Museoviraston valvomat mittavat remontit

Fingersoftin omistamat uudemmat kiinteistöt ovat vielä remontoimatta, sillä remontintarve halutaan kartottaa kokeilemalla pilotointivaiheen aikana.

– Suuret suunnitelmat olivat ensiksi laittaa koko paikka uusiksi, mutta halusimme kokeilla mitä täällä kannattaa tehdä, Jokinen perustelee. 

Alkuperäsissä suunnitelmissa Fingersoftin toimistoon olisi tullut muun muassa uima-allasta.

Sen sijaan vanhemmat Rakennustehon omistamat osat korttelista ovat käyneen osittain läpi mittavaa remonttia.

Esimerkiksi entinen Oulun yliopiston suojeltu päärakennus uudistettiin talotekniikkaa myöten täysin, mutta vanhaa kunnioittaen. Rakennusteholta kerrotaan remonttiin uponneen noin kaksi miljoonaa euroa.

Katso kuvagalleria uuden pelikampuksen tiloista.