Palkkaerot: Ou­lu­lai­nen pa­lo­mies tienaa satoja euroja vä­hem­män kuin kol­le­gan­sa Jo­ki­laak­sois­sa

Pääkirjoitus: Jos rahaa ei saada lisää, ra­pis­tu­neen tie­ver­kon määrä kasvaa

Luitko jo tämän: Kokenut ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jä kri­ti­soi Oulun mo­ni­toi­mi­aree­nan jul­kis­ta ra­hoi­tus­ta

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Oulun su­mu­te­is­kun tekijän tuomio pysyi hovissa

Oulun pippurisumuteiskun tekijän rikostuomio ei ole muuttunut hovioikeudessa. Vaasan hovioikeus on päättänyt, että vuonna 1990 syntyneen miehen saamaa 1,5 vuoden ehdollista vankeustuomiota ei ole syytä muuttaa.

-

Oulun pippurisumuteiskun tekijän rikostuomio ei ole muuttunut hovioikeudessa.

Vaasan hovioikeus on päättänyt, että vuonna 1990 syntyneen miehen saamaa 1,5 vuoden ehdollista vankeustuomiota ei ole syytä muuttaa.

Mies sumutti pippurisumutetta vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson kasvoille Oulun kirkkotorin koulutuskeskuksessa pidetyn North Pride 2012-tapahtuman oheistilaisuudessa heinäkuussa 2012. Koivulaakson oli määrä pitää tilaisuudessa äärioikeistoa käsittelevä puhe.

Mies myös puukotti toista miestä Jyväskylän kirjastossa tammikuussa 2013 pidetyssä tilaisuudessa, jossa oli tarkoitus käsitellä äärioikeistosta kertovaa kirjaa.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1990 syntyneen miehen ehdolliseen vankeuteen muun muassa poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta, kokouksen estämisen yrityksistä, törkeästä pahoinpitelystä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä. Hän on toiminut äärioikeistolaisena pidetyn Suomen Vastarintaliikkeen aktiivina.

Vaati lievempää tuomiota

Mies valitti käräjätuomiostaan hovioikeuteen. Hän vaati muun muassa tiettyjen syytteiden hylkäämistä ja sitä, ettei hänen tarvitsisi maksaa tekemiensä rikosten uhreille käräjäoikeudessa määrättyjä korvauksia. Mies väitti hovioikeudessa, että hän ei yrittänyt sumuttaa Koivulaaksoa tai estää tilaisuuden järjestämistä. Miehen mukaan hän ei ollut paikalla lainkaan.

Kirjastopuukotuksen osalta mies vetosi muun muassa siihen, että hän toimi mielestään hätävarjelutilanteessa. Mies väitti, ettei hänellä ollut pahoinpitelytarkoitusta sillä hän oli lähdössä tilanteesta pois ja puukko osui uhria lapaluun kohdalle. Häntä itseäänkin lyötiin kirjastossa sattuneessa kahakassa teleskooppipatukalla.

Myös kirjastotilaisuuden järjestäjä valitti hovioikeuteen. Se halusi vuonna 1990 syntyneelle miehelle ankaramman rangaistuksen. Yhdistys vaati hovia korottamaan myös toisen, vuonna 1985 syntyneen miehen rangaistusta. Hänet tuomittiin käräjillä sakkoihin muun muassa avunannosta kokouksen estämiseen.

Järjestäjä väitti, että miesten teot olivat suunnitelmallisia ja ne tehtiin tällaista toimintaa varten perustetun järjestön jäseninä. Lisäksi järjestäjä vetosi koventamisvaatimuksessaan siihen, että teot kohdistuivat rasismia ja totalitarismia vastustaviin henkilöhiin ja yhteisöihin.

Vaasan hovioikeus on tänään päättänyt, ettei käräjäoikeuden viime vuoden tammikuussa antamaa tuomiota ole syytä muuttaa.