Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Oulun poliisi sel­vit­ti: Ru­ne­ber­gin­tort­tu näkyy al­ko­met­ris­sä – ”Koh­tuus tor­tuis­sa!”

Tänään vietetään kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää.
Tänään vietetään kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää.

Monet arkiset herkut sisältävät alkoholia jossain muodossa. Yksi näistä herkuista on ajankohtainen runebergintorttu, jonka valmistamisessa käytetään tavallisesti likööriä tai punssia.

Voiko herkkupala sitten näkyä poliisin puhallustestissä? Vastaus on kyllä.

Oulun poliisilaitos kertoo Twitter-tilillään, että torttu tosiaan näkyy alkometrissä. Poliisin twiittaman kuvan perusteella torttua haukannut henkilö puhalsi alkometriin tuloksen 0,06 mg/l. Se ei vielä ylitä rattijuopumuksen rajaa, joka on 0,22 mg/l eli 0,5 promillea.

Poliisi kuitenkin antaa neuvon herkkusuille.

– Kohtuus tortuissa!

Kaleva testasi jo vuonna 2019, miten käy, jos syö esimerkiksi liköörikonvehteja ennen puhallutusta. Viiden Da Capo -konvehdin syönnin jälkeen viisari värähti 0,5 promilleen.

Veressä alkoholia ei kuitenkaan ollut noin paljon, vaan alkometri reagoi suussa olevaan alkoholiin. Muutaman minuutin odottelun jälkeen puhallustulos oli lähellä nollaa.

Tämän perusteella on arvioitavissa, että runebergintortustakin aiheutunut lukema laskenee hetken kuluttua. Ehkä varminta on kuitenkin nauttia torttuja kohtuudella ennen kuin tarttuu rattiin – aivan kuten poliisikin kehotti.