Kalevan 5.6. pääkirjoituksen otsikko kuului: ”Oulun matkailu kaipaa omaleimaisia kohteita”. Kirjoituksessa kehuttiin keskustan viihtyisyyttä, mutta epäiltiin, mikä tekee Oulusta kiinnostavan matkailijan silmissä.
Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026, eikä syyttä. Kaupungin kulttuurielämä on juuri nyt ihastuttavan vilkasta. Viime keväänä meillä pistäytyi esimerkiksi Suomen kansallisbaletin ja -oopperan yhteinen kiertue, joka oli Suomen suurin kotimaisin voimin toteutettu areenakiertue yli 270 henkilöä kattavalla seurueellaan.
Tänä kesänä vanhaan Suomen Pankin kiinteistöön remontoidussa Taidetalo Kulttuuripankissa on esillä maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely. Tällä viikolla Pikisaareen puolestaan avataan jälleen Pikinen Poloku -ympäristötaidepolku, joka kiertelee Pikisaaren rantoja ja metsikköjä sekä Villatehtaiden pihapiiriä. Kesän tapahtumiin Oulun seudulla lukeutuvat muun muassa tunnelmaltaan ainutlaatuiset Koiteli Elää (Suomen kaunein festivaali) ja Bättre Folk.
Uutta tapahtuu muillakin rintamilla. Sea Oulun uusi vesitaksi käynnistää toimintansa 9.6. Vesitaksin kyytiin voi hypätä esimerkiksi torinrannasta, ja sen kyydissä pääsee näkemään Oulun uusin silmin vesiltä käsin. Pysähtyä voi kahvittelemaan vaikkapa Hietasaaren Seelarissa, jonka terassilta aukeaa upea näköala Oulujokisuistoon. Jokisuistosta voi nauttia myös muun muassa Koivurannan saunalautan löylyissä tai moottoroiduilla igluilla seilaten.
Vain kivenheiton päässä sijaitsee Pohjolan Riviera, Nallikarin merenranta näköalaravintoloineen sekä Hietasaaren luontopolut lintutorneineen ja vanhoine puuhuviloineen.
Tiesitkö, että kansainvälisille matkailijoille mieleenpainuvin kokemus Oulussa talviaikaan on meille itsestään selvä juttu: käveleminen merenjäällä? Omaleimaiset, matkailijoita kiinnostavat kohteet ja kokemukset hyvin harvoin ovat Eiffel-torneja. Sen sijaan pienet, autenttiset helmet – tämän meidän pikkuisen oudon, pohjoisen merenrantakaupungin paikalliset elämykset – herättävät ihastusta.