Oulun Len­to­ken­tän­tiel­lä py­säy­tet­ty lii­ke­mies kuvasi po­lii­si­au­tos­sa ja nis­koit­te­li, oikeus antoi tonnien sakot – po­lii­si­par­tion syyt­teet miehen pa­hoin­pi­te­lys­tä kaa­tui­vat

Välikohtaus sattui Lentokentäntiellä vuoden 2016 toukokuussa, kun poliisipartio pysäytti 45-vuotiaan miehen kuljettaman henkilöauton. Mies kuvasi poliisiauton sisällä eikä suostunut antamaan puhelintaan poliisille, joten partio käytti voimakeinoja.

Lentokentäntien tapahtumia puitiin Oulun käräjäoikeudessa. 45-vuotias mies vaati hänet pysäyttäneille poliiseille tuomioita pahoinpitelystä. Poliisit vapautettiin syytteistä. Mies sai sakkotuomion useista rikoksista. Arkistokuva.
Lentokentäntien tapahtumia puitiin Oulun käräjäoikeudessa. 45-vuotias mies vaati hänet pysäyttäneille poliiseille tuomioita pahoinpitelystä. Poliisit vapautettiin syytteistä. Mies sai sakkotuomion useista rikoksista. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut tiistaina tuhansien eurojen sakot ja korvaukset 45-vuotiaan liikemiehen maksettavaksi erikoisessa tapauksessa, jossa mies syytti hänet Oulun Lentokentäntiellä pysäyttäneitä poliiseja pahoinpitelystä.

Lue myös: Po­lii­si­au­tos­sa kuvannut oululaismies ajaa poliiseille syytteitä liiallisesta voi­man­käy­tös­tä – "Se oli järkyttävä nöyryytys, poliisimies hyökkää kimppuun ja kaataa tonttiin"

Mies ajoi poliiseille tuomioita itse, eli syyttäjä ei vaatinut poliisikaksikolle mitään tuomiota.

Mies itse oli jupakan tapahtumien vuoksi syytteessä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, niskoittelusta poliisia vastaan sekä haitanteosta virkamiehelle.

Käräjäoikeus tuomitsi 45-vuotiaan miehen näistä rikoksista sakkoihin.

Poliisien osalta oikeus sen sijaan katsoi, että he eivät olleet pahoinpidelleet miestä tilanteessa eivätkä syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Välikohtaus sattui Lentokentäntiellä vuoden 2016 toukokuussa, kun poliisipartio pysäytti miehen kuljettaman henkilöauton. Auto oli seilannut tiellä kaistan laidasta toiseen ja kiinnittänyt poliisin huomion.

Oikeudessa katsottiin poliisiautosta kuvattu videon miehen ajamisesta, jossa muita vaarantava ajotapa näkyi. Oikeus totesi, että tapahtuma-aikaan kello 13 tiellä oli runsaasti liikennettä.

Mies oli pysäytetyksi tultuaan kuvannut puhelimellaan videota poliisiauton sisällä. Poliisit olivat havainneet kuvaamisen ja vaatineet miestä poistamaan kuvamateriaalin. Poliisiauton sisällä on muun muassa näyttö, jossa näkyy salassapidettäviä tietoja.

Mies ei suostunut itse poistamaan poliisin pyynnöstä videotiedostoja. Poliisi oli pyytänyt puhelinta itselleen, mutta mies oli kieltäytynyt. Hän pani puhelimensa taskuun ja esti poliiseja saamasta sitä. Tällöin poliisit kaatoivat hänet maahan ja ottivat hänet hallintaotteeseen.

Oikeuden mukaan poliisien tarkoitus ei ole ollut pahoinpidellä miestä, vaan puhelin otettiin Oulun poliisilaitoksen yleisjohtajalta puhelimitse saadun käskyn mukaisesti voimakeinoin haltuun. Oikeus myös totesi, että hetkellisen kivuntunteen lisäksi miehelle ei koitunut mitään vammoja.

Mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, niskoittelusta poliisia vastaan sekä haitanteosta virkamiehelle. Rangaistus on 40 päiväsakkoa, joka miehen tuloilla tekee 2 840 euroa.

Lisäksi mies määrättiin maksamaan poliisimiehille asianoisaskuluja useita satoja euroja ja Suomen valtiolle oikeudenkäynnin kuluja 770 euroa.

Oikeus hylkäsi miehen syytteen ajoneuvorikkomuksesta. Syyttäjän mukaan miehen ajamassa autossa oli lain kieltämät tummennetut etulasit, jotka olisi katsastuksen kehotuksen mukaan pitänyt poistaa. Syyttäjä katsoi siten auton olleen käyttökiellossa.

Oikeuden mukaan tummennuksia ei näkynyt tilanteesta poliisiautosta kuvatulla videotallenteella, ja auto oli läpäissyt hieman aiemmin katsastuksen, joten syyte kaatui tältä osin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.