Oulu

Kännykkäkuski syyttää oululaisia poliiseja pa­hoin­pi­te­lys­tä – syyttäjä: mies vaaransi liikennettä eikä luovuttanut puhelintaan poliisille

Ruutupaitainen mies syyttää kahta poliisia liiallisesta voimankäytöstä. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 5.9.2019 10:09 | Päivitetty 5.9.2019 16:36
Antti Karvonen, Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään torstaina tapausta, jossa oululaismies syyttää kahta Oulun poliisilaitoksen poliisia pahoinpitelystä. Miestä itseään syytetään useista rikoksista, muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Miehen ajamat syytteet poliiseja vastaan ovat hänen itsensä ajamia, eli syyttäjä ei vaadi poliiseille oikeudenkäynnissä tuomioita. 

Välikohtaus sattui Oulun Lentokentäntiellä vuoden 2016 toukokuussa, kun poliisi pysäytti miehen kuljettaman henkilöauton. 

Syyttäjän mukaan mies käytti ajon aikana matkapuhelinta, jonka johdosta hänen ajoneuvonsa kulkeutui ajokaistan reunasta reunaan ja ainakin osittain vastaantulijoiden kaistalle. Samalla mies oli syyttäjän mukaan käyttänyt vasemmalle kääntyvien kaistaa vaikka oli ajanut eteenpäin. 

Kun poliisi pysäytti miehen, hän oli kuvannut videota puhelimellaan poliisiauton sisällä. Poliisi oli pyytänyt puhelinta itselleen.

Tämän jälkeen mies on syyttäjän mukaan yrittänyt estää matkapuhelimen haltuunottoa laittamalla puhelimen taskuun ja koukistelemalla käsiään. Poliisi kaatoi miehen maahan  hallintaotteen saamiseksi ja puhelimen poisottamiseksi. 

Miehen mukaan voimankäyttö liioiteltua

Mies näkee tilanteen toisin. Hänen mielestään poliisit ovat syyllistyneet pahoinpitelyyn kaataessaan hänet maahan ja repiessään häntä käsistä.

Miehen mukaan poliisit ovat käyttäneet tilanteeseen nähden tarpeetonta väkivaltaa. Mies katsoo, että tilanteen kokonaiskuva huomioiden poliisit ovat ylittäneet poliisin voimankäytölle sallitut rajat. 

Hänen mukaansa poliisit ovat myös rikkoneet virkavelvollisuutensa toimimalla vastoin takavarikoinnista annettuja säädöksiä. Miehen mukaan poliiseilla ei ole ollut oikeutta vaatia häntä poistamaan puhelimestaan tiedostoja. 

Auto oli katsastamaton

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisen ja niskoittelusta poliisia vastaan sekä lisäksi haitanteosta virkamiehelle ja ajoneuvorikkomuksesta. Syyttäjä väittää, että miehen ajoneuvossa oli tummennetut etulasit, jotka olisi katsastuksen kehotuksen mukaan pitänyt poistaa. Syyttäjä katsoo ajoneuvon olleen käyttökiellossa.

Syyttäjää vaatii miehelle sakkotuomiota. 

Mies vaatii poliiseilta ja Suomen valtiolta yhteisvastuullisesti 500 euroa vahingonkorvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Hänen mukaansa poliisit tekivät hänelle ruumiillista väkivaltaa aiheuttaen hänelle hetkellistä kipua.

Mies kiistää syytteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hän kiistää autonsa kulkeneen vastaan tulevien kaistalla. Hän myöntää syyllistyneensä tilanteessa korkeintaan liikennerikkomukseen. Hän kiistää myös ajoneuvorikkomuksen, sillä hänen mukaansa hänen ajamansa auto ei ollut käyttökiellossa. Hän väittää, että tummennukset oli jo poistettu.

Mies kiistää myös syytteet niskoittelusta ja haitanteosta virkamiehelle.
Mies myöntää laittaneensa puhelimen taskuunsa, mutta hän katsoo hänellä olleen oikeus tehdä näin. Miehen mukaan poliisi ei esittänyt hänelle käskyä luovuttaa kännykkä tai poistaa siitä kuvattu aineisto. Hän kiistää myöskään yrittäneensä millään tavoin estää puhelimen poistamista käsiä koukistelemalla.

”Jatkuvasti salassapidettävää tietoa”

Poliisitkin kiistävät syytteensä ja korvausvaatimukset. Heidän mukaansa syytteet ovat perusteettomia ja aiheettomia eikä heidän toiminnassaan kyseisessä tilanteessa ollut mitään virheellistä tai moitittavaa.

Poliisien mukaan mieheen kohdistuneet toimet, käskyt ja voimakeinot olivat lain ja oikeuden mukaisia miehen oman käytöksen vuoksi.

Poliisit katsovat, että heillä oli oikeus kieltää luvaton kuvaaminen poliisiautossa ja he antoivat miehelle useita mahdollisuuksia totella käskyä antaa puhelimensa, mutta näin ei käynyt.

– Poliisiauton sisätiloissa on muun muassa niin sanottu poke-näyttö, johon tulee jatkuvasti salassapidettävää tietoa, muun muassa ihmisten nimiä. Puhelin piti takavarikoida asian selvittämiseksi, poliiseja avustava asianajaja Kari Eriksson kuvaili.

Toinen poliiseista ei työskentele enää poliisin palveluksessa.

Esitutkintaa ei aloitettu, ryhtyi ajamaan syytettä

Asianomistaja saa nostaa itse syytteen vain tietyissä tilanteissa. Sen saa tehdä esimerkiksi silloin, jos syyttäjä on päättänyt jättää nostamatta syytettä tai jos esitutkintaviranomainen tai syyttäjä on päättänyt, ettei esitutkintaa toimiteta.

Oululaismiehen ajamassa jutussa tutkinnanjohtajana toiminut syyttäjä päätti keväällä 2017, ettei poliiseja ole syytä epäillä rikoksesta eikä esitutkintaa aloitettu. Syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana poliisin tekemiksi epäillyissä rikoksissa.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa ensi tiistaina.

Juttua täydennetty ja päivitetty kello 16.35.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (31)

Oispa kuski käyttäytynyt aikuisen tavoin niin kaikki olisi ok. Nykyään osa porukasta on haastamassa jatkuvasti riekkuvat laillisuuden rajalla. Typerää käytöstä vaikka olisi juuri ja juuri laillista. Keppiä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

’Vanhaan hyvään aikaan’ kaveri olisi putkayön jälkeen kävellyt kotia varpaisillaan kengät kädessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös KKO ole antanut tällaisestä ennakkopäätöksen? Eli jopa poliisin kuulustelussa saa kuvata ja nauhoittaa sen mitä omin silmin näkee ja omin korvin kuulee. Poliisit ovat tainneet töpätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on yksi väärinymmärretty formulatoivo pahoittanut mielensä. Mitään väärää ei ole tehnyt ja paha virkavalta meinaa viedä lelunkin kädestä. Miten tämä on jotenkin tuttua muustakin yhteydestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kait henkilö saa pitää puhelimensa laittamalla sen taskuunsa. Kun taskusta tullaan puhelinta väkisin ottamaan, on luonnollista kippuroida. Hän saa myöskin kuvata ainakin siihen saakka kunnes poliisi käskee lopettaa. Ja materiaalin saa pitää. Poliisilla ei ole mitään oikeutta ottaa henkilön puhelinta pois tässä tilanteessa, vaan se poke-näyttö pitää peittää tai sammuttaa, koska poliisi on hoitamassa tätä tehtävää ja näyttöä ei tarvitse. Lisäksi poliisi voi käskeä miestä ulos autosta, jos siellä autossa on jotain salattavaa. Näkeehän sen näytön muutenkin autossa oleva asiakas eli poliisien palkanmaksaja. Muihin rikoksiin en ota kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vettä saa kantaa kaivoon ja ilman koukkua saa kalastaa.

Itse kyseistäisin tämän autoilian käytöksen järkevyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä vinopäitä oikein löytyy? Miksei voinut käyttäytyä kuten aikuiselle kuuluu? Auto ajokiellossa, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ym. = selvä rikos/ rike. Poliisi toimii oikein, vaikka joku ,10.34, haluaakin poliisin toimia syyniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse onkin nyt siitä, että poliisi teki virkatoimia jotka olivat perusteettomia ja ylimitoitettuja, eli pyysi puhelinta ja yritti ottaa sitä väkisin. Mitä vaaraa puhelin poliisille aiheutti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tekee nuo pienet rikkee/ rikoksert, onko poliisin syytä ottaa kännykkä pois vaikka asiakas kuvaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on aivan liikaa autoa ajaessaan kännykkää käyttäviä. Enemmän saisi sakottaa näitä puheluihinsa keskittyviä autoiijoita. He vaarantavat toiminallaan muita tiellä liikkujia.
Kiitos Oulun poliisit💐 ja turvallista syksyä virkavallalle, heidän perheilleen sekä kaikille muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme niskurointia ja välinpitämättömyyttä muita tiellä liikkujia kohtaan. Ei muuta kuin pampulla jakaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä vastaa itse kaikista oikeudenkäynti ym kuluista, ettei taas veronmaksajat maksa.
Nämä valittajat valittaa joka asiassa kun muut maksaa, mm. kaavoitus.
Tyypillinen esimerkki rikollisesta, jotka eivät myönnä tehneensä mitään väärää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän kyse on siis siitä että poliisi harjoitti väkivaltaa ja otti pois omaisuutta minkä ottamiseen ei ollut mitään perustetta ja tarvetta. Poliisi tässä aiheuttaa oikeudenkäyntikuluja. Ei kannata aina uskoa esivaltaa. Suomi ei ole oikeusvaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko voinut harkita ihan tottelemista ja olisi ollut viidessä minuutissa jatkamassa matkaa.

Aivan turhaa menee resursseja näihin. Hyvä kasvatukseni estää kertomasta mielipidettäni tästä autoiliasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan uskomatonta valittamista poliisilta oikein tehty tätäkin on holhousyhteiskunta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image