
Kun Wille Seitamo muutti työn perässä Ouluun reilu vuosikymmen sitten, hän jäi kaipaamaan vanhaa harrastustaan.
”Ajattelin, että kaupunkiin pitäisi perustaa kiipeilymesta. Kaveri vinkkasi, että tänne on Rovaniemeltä muuttanut kiipeilijä, jolla on ihan samanlaisia ajatuksia. Istahdimme Sakari Tiuraniemen kanssa 2012 saman pöydän ääreen suunnittelemaan”, kertoo toimitusjohtaja Seitamo.
Istunnon tuloksena Oulun Kiipeilykeskus avattiin Toppilan paperitehtaan sähkövoimalan Toppilan Voiman entisiin tiloihin 10 vuotta sitten.
”Suunnitelmamme avata Suomen mittakaavassa merkittävä kiipeilykeskus toteutui. Olemme toimineet alusta asti samoissa tiloissa. Päärakennuksessa on kaksi kiipeilysalia sekä upea sauna- ja kokoustila, jonka terassilla voi ihastella merimaisemaa paljussa istuskellen. Kolmas kiipeilysali avattiin myöhemmin naapurikiinteistöön”, kertoo talous- ja hallintojohtaja Sakari Tiuraniemi.
Kaupallisen kiipeilykeskuksen myötä laji on kasvanut voimakkaasti myös Oulussa. Kävijämäärä on moninkertaistunut ja kiipeily harrastuksena on tullut tutuksi laajoille piireille.
Kiipeilykeskuksen juhlaviikko alkaa 30. lokakuuta. ”Juhlan kunniaksi julkaisemme päivittäin uusia tarjouksia”, Tiuraniemi sanoo.
Tarjouksia kannattaa bongailla Kiipeilykeskuksen somekanavilta Facebookista ja Instagramista jo ennen juhlaviikkoa ja koko viikon ajan. Lauantaina 4.11. Kiipeilykeskuksella järjestetään avoimet kiipeilykisat ja iltajuhlat. Sunnuntaina 5.11. tarjotaan juhlan kunniaksi kakkukahvit.

Aiempaa kokemusta, omia varusteita ja ajanvarausta ei tarvita
Oulun kiipeilykeskuksessa pääsee kokeilemaan ja harrastamaan seinäkiipeilyä monipuolisesti. ”Kiipeilykokeiluun ei tarvita aiempaa kokemusta, omia varusteita eikä ajanvarausta. Ensikertalainen saa kiipeilykokeiluun opastuksen ja turvallisuuteen liittyvät ohjeistukset”, kertoo pitkään toiminnassa mukana ollut Tuukka Rajamäki.
Harrastus aloitetaan alle 5 metriä korkealta bouderointiseinältä, jolta voi turvallisesti pudottautua patjalle. Oulun Kiipeilykeskuksessa on kaksi boulderointihallia. Alle 14-vuotiaat pääsevät kiipeilemään aikuisen seurassa, jolloin aikuinen huolehtii ja valvoo lapsen turvallisuudesta.
9–12 metriä korkealta automaattivarmisteisella kiipeilyseinällä kiipeilijän turvallisuus varmistetaan automaattisella varmistuslaitteella.
Isolle 16 metriä korkealle köysiseinälle pääsee harrastamaan, kun on käynyt peruskurssin, omistaa varmistuskortin tai varaa ohjatun kiipeilyn.
Kiipeily koukuttaa ja houkuttelee myös kokonaisia perheitä
Mikä kiipeilyssä sitten kiehtoo niin, että harrastajamäärät ovat moninkertaistuneet ja 5 vuotta sitten Kiipeilykeskuksen piti avata toinenkin boulderointihalli?
”Kiipeily on tehokas ja koukuttava vaihtoehto säännölliseen liikuntaan. Se ylläpitää ja parantaa tehokkaasti peruskuntoa ja lihaskuntoa, mutta tarjoaa samalla myös ongelmanratkaisua”, Rajamäki tiivistää.
Vaikka lajin saama hurjien nuorten extreme-leima on jo himmenemässä, Kiipeilykeskuksen asiakkaista suuri osa on alle 30-vuotiaita.
Lajin sukupolvenvaihdos on kuitenkin jo menossa Oulussakin.
”Takavuosien kiipeilijät ovat perustaneet perheitä ja saaneet lapsia. Nyt he tuovat lapsensa tutustumaan lajiin, joka on muuttunut keskieurooppalaiseen tyyliin enemmän myös perheiden harrastukseksi”, Seitamo kuvailee.
Ikä ei kuitenkaan ole mikään puheenaihe Kiipeilykeskuksella, jossa totutusti harrastaa myös vanhemman kaartin kiipeilijöitä.

Tekniikka- ja ongelmaratkaisulaji
Seitamo, Rajamäki ja Tiuraniemi muistuttavat, että kiipeilyssä ei ole kyse vain fysiikasta tai ruumiinkulttuurista. Kyseessä on tekniikka- ja ongelmanratkaisulaji, jossa kiipeilijän pitää keskittyä ratkaisemaan, miten reitti kiivetään.
”Kiipeilyä ei voi tehdä vain puoliksi. Seinällä pystyy ajattelemaan vain kiipeilyä ja kaikki muu sulkeutuu pois mielestä. Kiivetessä syntyy flow-tila, joka vie kaikki ajatukset esimerkiksi työstä”, kertoo Tiuraniemi.
Oulun Kiipeilykeskuksen sauna- ja kokoustiloissa voi järjestää illanviettoja sekä työpaikkojen palaveri-, kokous- ja tykytapahtumia. Työpalavereiden lomassa voi kiipeillä, saunoa, valmistaa itse purtavaa grillissä ja keittiössä tai tilata ateriat tilaisuuteen Kiipeilykeskuksen kautta pitopalvelusta.
Kiipeilytaidot voivat johtaa myös ammattiin. Oulun Kiipeilykeskuksen kylkeen on perustettu Rope Access Finland Oy.
”Se tarjoaa korkeanpaikantyön ammattilaisten osaamista katoilla, seinustoilla, torneissa, mastoissa ja tuulimyllyissä tehtäviin asennuksiin ja korjauksiin”, Seitamo sanoo. Köysityöskentelyn lisäksi yritys tarjoaa korkeanpaikan turvallisuuskoulutuksia rakennus- ja tuulivoima-alalla.
Oulun Kiipeilykeskus
Paakakatu 7, 90520 Oulu
p. 08 613 9110, 045 180 1403
info@oulunkiipeilykeskus.com
www.oulunkiipeilykeskus.com
Avoinna: ma–pe 12–21
la 10–18, su 10–20
- Sijaitsee Toppilassa Alvar Aallon 1930 suunnittelemassa vanhassa voimalassa.
- Keskuksessa voi kokeilla ja harrastaa kiipeilyä monipuolisesti.
- Kiipeilykokeiluun ei tarvita aiempaa kokemusta, omia varusteita eikä ajanvarausta.
- Hinnasto https://oulunkiipeilykeskus.com/hinnat-1-5-lahtien/
- Tarjolla on opastusta erilaisille ryhmille: koululaisille, lasten synttärijuhliin, ohjatuille kiipeilyryhmille ja polttareihin.
- Kiipeilykeskus järjestää monenlaisia kursseja, joilla voi syventää osaamistaan.