Oulun kes­kus­tan tun­tu­maan ha­lu­taan lisää ker­rok­sia, Hei­nä­pää on saa­mas­sa maa­mer­kin

Jotta Oulun keskustan ja sen lähiympäristön asukasmäärää saadaan kasvatettua halutusti, pitää rakentamisen olla selvästi nykyistä tehokkaampaa.

Skanska rakentaa 16-kerroksisen talon Heinäpäähän. Rakennustyöt alkavat loppuvuodesta.
Skanska rakentaa 16-kerroksisen talon Heinäpäähän. Rakennustyöt alkavat loppuvuodesta.
Kuva: © Tietoa Finland Oy / Olli Pääkkönen

Jotta Oulun keskustan ja sen lähiympäristön asukasmäärää saadaan kasvatettua halutusti, pitää rakentamisen olla selvästi nykyistä tehokkaampaa. Tavoitteet on määritelty Oulun kaupungin Keskustavisio 2040 -suunnitelmassa.

Ydinkeskustassa on otettu jo askelia tavoitteiden suuntaan korkealla rakentamisella. Lisäksi vireillä on useita hankkeita, joissa tähdätään korkeaan rakentamiseen ja kortteleiden tiivistämiseen.

Ydinkeskusta on kuitenkin alueeltaan pieni. Siksi kaupunki on kääntämässä katsettaan myös keskustan liepeille, Heinäpäähän ja Myllytulliin. Molemmat alueet on rakennettu matalasti ja väljästi.

Heinäpään lättänä kaupunkikuva on muokkautunut 1960-luvulla tehdyn kaavan mukaiseksi. Tehokkaammalla kaavoituksella Heinäpäähän voitaisiin rakentaa runsaasti uutta asuntokantaa.

Helppo kysymys tehokkaampi rakentaminen ei kuitenkaan ole. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki edellyttää osakkailta yksimielisyyttä isoista muutoksista, kuten lisärakentamisesta, tai vanhan pois purkamisesta ja kokonaan uuden rakentamisesta.

Maamerkki Heinäpäähän on jo tiedossa. Skanska rakentaa 16-kerroksisen tornitalon Puistokadun, Uudenkadun ja Isonkadun kulmaukseen. As. Oy Oulun Puistovahtiin tulee 94 asuntoa. Kohteen aloitus tapahtunee loppuvuodesta ja valmista pitäisi olla syksyllä 2018.

Skanskan myynti- ja markkinointijohtajan Marja Kuosman mukaan kysyntää keskusta-asunnoille on kasvavassa Oulussa. Etenkin korkealla sijaitsevat asunnot kiinnostavat.