Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus ko­koon­tuu maa­nan­tai­na hyb­ri­dis­ti eli etä­ko­kous­taa vi­ras­to­ta­lon sisällä – "Luot­ta­mus­hen­ki­löis­sä­kin on ris­ki­ryh­miin kuu­lu­via ih­mi­siä"

Ensin kokeillaan hybridikokouksen toimivuutta, minkä jälkeen päätetään tulevien kokouksien menettelytavoista.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä kertoo, että ensi maanantaina kaupunginhallitus kokeilee pitää hybridikokouksen.
Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä kertoo, että ensi maanantaina kaupunginhallitus kokeilee pitää hybridikokouksen.
Kuva: Matti Räty

Ensin kokeillaan hybridikokouksen toimivuutta, minkä jälkeen päätetään tulevien kokouksien menettelytavoista.

Oulun kaupunginhallitus pitää kokouksensa ensi maanantaina mutta ei aivan normaalisti. Tämän viikon kokouksessaan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että Oulussa otetaan koronavirusvaaran takia käyttöön asteittain sähköinen kokouskäytäntö kaupungin toimielinten kokouksissa.

– Olemme koko kuluvan viikon valmistelleet sitä, miten tällaiset kokoukset ovat laillisia ja päätösvaltaisia. Vaikka kuntien kokouksia ei ole kielletty pitämästä, haluamme varautua kuitenkin pahimpaan siirtymällä etäkokouksiin kokonaan tai osittain, selventää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.).

Linja toteutuu käytännössä siten, että tulevassa maanantain kokouksessa kaupunginhallituksen jäsenet tulevat kokouspaikkana toimivaan kaupungin virastoon Isokadulle saamaan tunnin verran koulutusta Teams-järjestelmän käytöstä.

Samalla testataan, toimivatko jäsenten välineet ohjelmassa.

– Sen jälkeen jakaannumme eri tiloihin virastotalossa ja käymme kokouksen lävitse. Eli näin aluksi pidämme eräänlaisen hybridikokouksen.

Teams on tuttu väline monille kaupungin työntekijöille ja luottamushenkilöille eri tavoin, mutta yksikään toimielin ei ole aiemmin käyttänyt sitä järjestelmällisesti.

Vehkaperä arvioi, että maanantain kokouksen jälkeen katsotaan, jatketaanko kokouksia hybridimallilla, vai siirrytäänkö kokonaan etäkokouksiin. Silloin jäsenet ja esittelijät olisivat etäyhteyden päässä toisistaan kodeissaan tai työpaikoillaan.

– Uskon, että kaupunginhallituksen kokouksissa jatketaan sellaisella linjalla, että osa on paikan päällä ja osa esimerkiksi kotona – ellei tilanne pahene kovasti entisestään ja ohjeistukset muutu. Luottamushenkilöissäkin meillä on riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Maanantaina listalla on monia isoja asioita, kuten kaupungin viime vuoden tilinpäätöksen käsittely valmiuslain käyttöön ottoon liittyvät vaikutukset kaupungin toimintaan, kuten yt-neuvottelujen aloittaminen.

– En usko, että etäyhteyksillä kokousten pitäminen tulee olemaan hankalaa. Fyysinen läsnäolo on erilaista, mutta varmasti päätökset pystytään tekemään, Vehkaperä linjaa.

Hän sanoo, että kaupunginhallituksen kokoukset tullaan pitämään suunnitellusti eli kuukauden yhtä maanantaita lukuun ottamatta joka viikko, koska edessä on paljon tärkeitä asioita.

Myös koronan aiheuttamaan poikkeustilaan liittyviä päätöksiä tullee käsiteltäviksi todennäköisesti jatkuvasti.

– Yleiset kokoukset, kuten valtuuston maaliskuun kokous on peruttu. Todennäköisesti perutaan myös huhtikuun valtuuston kokous.

Vehkaperä uskoo, että kaikkien toimielinten etäkokouksissa puheenjohtajat käyvät esityslistansa tiukasti läpi, kuinka paljon ja mitä asioita sinne otetaan.

– Tavoite on noudattaa kiireellisyysjärjestystä, ja tarpeettomat kokoukset perutaan. Silti mitään asiaa ei tule jättää päättämättä.