Oulun ase­ma­tun­ne­lin teos yhdisti Sipilän ja am­pu­ma-aseen – poliisi tutkii, onko ky­sees­sä rikos

Oulun asematunnelin vitriinissä on teos, jossa on liikennemerkeissä selkeästi pääministeri Juha Sipilän näköisen henkilön kuva.

Oulun asematunnelin vitriinissä on teos, josta poliisi on aloittanut tutkinnan.
Oulun asematunnelin vitriinissä on teos, josta poliisi on aloittanut tutkinnan.
Kuva: Oulun poliisilaitos

Oulun asematunnelin vitriinissä on taideteos, jossa on kärkikolmiossa pääministeri Juha Sipilän näköisen henkilön kuva. Aiemmin teoksessa oli mukana myös käsiasetta muistuttava esine, joka oli vitriinissä Sipilän kuvan viereisellä pöydällä.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulu poliisista kertoo, että taideteos on poliisilla esiselvityksessä.

– Nyt selvitämme, onko teoksen taustalla vihamotiivia, Kiiskinen sanoo.

– Tämä on harvinainen tapaus, jossa selvitetään, missä menee taiteen vapauden raja.
Varsinaista rikostutkintaa ei ole vielä aloitettu. Kiiskinen sanoo, että poliisi puhutti tapaukseen liittyviä henkilöitä perjantain aikana.

Taideteos tuli asematunnelin vitriiniin tämän viikon keskiviikkona. Sen jälkeen se on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.

Pääministerin kuvan vieressä ollut asetta muistuttava esine oli hävinnyt vitriinistä jo torstaina. Kiiskinen sanoo, että poliisi ei ole poistanut esinettä eikä poliisilla ole tietoa, kuka sen on vienyt.

Poliisin tiedotteessa todetaan, että se suhtautuu kriittisesti kaikenlaiseen vihaa lietsovaan toimintaan. Huomio kiinnitetään kirjoitusten ja puheen lisäksi myös taiteeseen ja kuviin. Poliisin mukaan asematunnelin teoksessa on elementtejä, jotka voi tulkita vihapuheeksi tai siihen rinnastettavaksi toiminnaksi.

– Pääministeri on ollut viime aikoina kritiikinkohteena. Lisäksi siinä on oli ase ja varoituskolmio, Kiiskinen toteaa.

Jos tapauksesta käynnistetään esitutkinta, rikosnimikkeinä voivat Kiiskisen mukaan olla esimerkiksi kunnianloukkaus, laiton uhkaus tai pahoinpitely.

Oulun kulttuuribingon sivuilla kerrotaan, että kyseessä on kulttuuribingon näyttely. Asematunnelin installaatio on Merkit-niminen teos.

Juttua muokattu kello 23.31: Korjattu varoituskolmio-sana kärkikolmioksi.