Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Oulun 5G-tes­ti­ver­kon toi­min­ta laa­je­nee – yri­tyk­sil­le avataan ke­hi­tys­ym­pä­ris­tö

Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon toiminta laajenee Oulussa. Mukaan kehitystyöhön otetaan nyt yritykset, joille haetaan selkeitä bisneshyötyjä.

5G mahdollistaa useiden gigabittien sekuntinopeuksia datan siirtoon.
5G mahdollistaa useiden gigabittien sekuntinopeuksia datan siirtoon.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon toiminta laajenee Oulussa. Mukaan kehitystyöhön otetaan nyt yritykset, joille haetaan selkeitä bisneshyötyjä.

VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun 5G-kehitysympäristössä yritykset saavat mahdollisuuden kokeilla 5G-teknologiaa omille sovellusalueilleen.

– 5G-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

Mukana on jo joukko suomalaisyrityksiä, joiden kanssa 5G-teknologiaa testataan eri sovellusalueilla. Ensimmäiset uutuustuotteet pyritään saamaan kenttäkokeisiin vielä tämän vuoden aikana.

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen sensoreiden ja 5G-teknologian avulla. Toinen 5G-testiverkon hyödyntäjä on Yle, jonka ensisijaisena tavoitteena on tutkia, onko 5G-verkoilla ja -teknologioilla mahdollista korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat.

VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa ovat mukana Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu. Hankkeeseen otetaan edelleen mukaan uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.