Mainos

Oulun 5G pa­nee­li: Val­mis­ta­van teol­li­suu­den mul­lis­tuu – tuleeko Suo­mes­ta hal­pa­mai­ta tuot­ta­vam­pi ja edul­li­sem­pi val­mis­tus­paik­ka?

Oulun 5G-paneeli: Valmistavan teollisuuden kilpailukyky mullistuu. Tuleeko Suomesta halpamaita tuottavampi ja edullisempi valmistuspaikka?

-

Elisan 5G-verkon avautuminen Oulussa kutsui koolle asiantuntijapaneelin keskustelemaan, miten 5G-teknologiat muuttavat yritysten liiketoimintaa ja luovat uusia mahdollisuuksia. Paneeliin osallistuivat radioteknologiakaupungin elinkeinokehittäjän Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula, Bittiumin Connectivity Solutions -tuote- ja -palvelualuejohtaja Tommi Kangas, Nokian verkkoliiketoiminnan toimitusketjujen johtaja Erja Sankari ja Elisan mobiiliratkaisuiden johtaja Eetu Prieur. Paneelin vetäjänä toimi Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola.

Yritysten vahva rooli 5G:n varhaisessa käyttöönotossa ei ole sattumaa. Teollisuus on ollut mukana verkon vaatimusmäärittelyissä ja 5G on suunniteltu yritysten tarpeita kuunnellen. 5G-verkon laatutaso on niin vahva, että yritysten kriittinen tietoliikenne voidaan siirtää luotettavasti sen varaan.

5G mahdollistaakin teollisuuden prosessien uuden kehitysvaiheen.

”Kaivoksissa raskaiden ajoneuvojen etäohjaus alkaa nyt siirtyä mobiiliverkon päälle ja 5G on isossa roolissa tämän mahdollistamisessa”, Eetu Prieur kertoo esimerkiksi.

Muutos mahdollistaa teollisuuden uusjaon

Nokian Erja Sankari sanoo, että muutos mahdollistaa teollisuuden uusjaon. Kun viiveetön verkko mahdollistaa robottien ja ihmisten saumattoman yhteistyön, valmistavan teollisuuden kilpailukyky mullistuu.

”Meidän täytyy Suomessa ja Euroopassa olla riittävän osaavia tekemään itseohjautuvia tehtaita, joissa työn hinta ei määrittele valmistusmaata. Tällöin meistä tulee halpamaita tuottavampia ja kilpailukykyisempiä”, Sankari kertoo

Teollisen internetin ratkaisuissa suuri osa perustuu datan keräämiseen ja käsittelyyn tekoälyn avulla.

Eetu Prieurin mukaan suomalaiset ovat siirtyneet aiemminkin nopeasti uuden teknologian käyttäjiksi. Se auttaa tutkitusti liiketoimintaa: ”On tutkittu, että jos yritys siirtyy käyttämään uutta mobiiliteknologiaa kaksi vuotta muita aiemmin, se pärjää 150 prosenttia paremmin lähes kaikilla toimialoilla.”

"Meidän täytyy Suomessa ja Euroopassa olla riittävän osaavia tekemään itseohjautuvia tehtaita, joissa työn hinta ei määrittele valmistusmaata.”
Erja Sankari, Nokia

Datan merkitys kasvaa voimakkaasti

Bittiumin Tommi Kangas korostaa, että teknologiakehitystä tekevien yritysten kannattaisi ottaa konsultoiva ja valmentava rooli ratkaisuista kiinnostuneiden yritysten suuntaan. Kun teknologiayritykset esittelevät, mitä 5G voi mahdollistaa, yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja edelleen parempaa palvelua loppuasiakkaille. Kankaan mukaan osaamista löytyy runsaasti niin Oulusta kuin koko Suomesta.

Business Oulun Juha Ala-Mursula kertoo, että datan ja sen analysoinnin rooli kasvaa lähitulevaisuudessa. Koneoppiminen auttaa, mutta yrityksiltä vaaditaan silti valmiutta muuttaa nykyisiä liiketoimintamallejaan. Uusien ratkaisujen kehittämisen aika on juuri nyt.

”Meidän pitää tuoda bisnesihmisiä, humanisteja ja historioitsijoita sopivasti yhteen. Ratkaisuja pääsee kokeilemaan heti, ja kun tuote on valmis, niin 5G-verkko on valmiina.”