Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ou­lu­lais­ten suo­si­mal­la mök­ki­jär­vel­lä heräsi huoli muik­ku­kan­nan koh­ta­los­ta – ­Jät­ti­mäi­nen pa­to­urak­ka pus­ket­tiin maaliin by­ro­kra­tiaa pel­kää­mät­tä

Puolangan Osmankajärvelle rakennettiin pohjapato isolla rahalla ja talkootyöllä.

Puolangan Osmankajärvestä laskevan Kongasjoen niskalla ei arvaisi, kuinka paljon omistautumista ja uskoa, selvityksiä, talkootyötä ja rahaa pinnan alla piilevä rakennelma on vaatinut.

Tänä vuonna valmistuneen pohjapadon tehtävänä on estää veden laadun heikkeneminen, voimakas vedenkorkeuden vaihtelu ja järven mataloituminen, joka on pahasti haitannut mökkijärven virkistyskäyttöä.

– Pato pitää järvessä sen vesimäärän, mitä on tavoiteltukin. Järven vesitilanne ei ole ollut vuosikausiin näin hyvässä asennossa, sanoo Osmankajärven mökkiläinen ja patohankkeen puuhamies Paavo Moilanen.

Kaleva kertoi aiemmin (21.8.2023) vedenkorkeuden vaihtelun piinaamasta Pudasjärven Naisjärvestä, jossa uiminen ja kalastus on sydänkesällä lähes mahdotonta. Naisjärven ranta-asukkaiden tavoite on Osmankajärven tapaan saada pohjapato, mutta järven kunnostaminen on osoittautunut hitaaksi ja työlääksi hankkeeksi.

Osmankajärvellä on kymmeniä Oulun seudulla asuvien kesämökkejä, eikä ihme, sillä kalaisa ja kaunis kainuulaisjärvi sijaitsee kohtalaisen ajomatkan päässä kaupungista.

– Kaksi vuotta etsimme mökkiä, kunnes eräänä elokuisena päivänä päädyimme Osmankajärvelle. Heti tiesimme, että täällä on meidän paikkamme, kertoo oululainen Raija Ukkola.

Ukkoloiden mökkikaupoista on 25 vuotta aikaa. Järvi osoittautui tuolloin oivalliseksi kesänviettopaikaksi, kunnes ongelmia alkoi ilmetä kymmenisen vuotta sitten. Järvi mataloitui kesäisin, eikä mökkielämä ollut entisellään.

– Vedenpinnan vaihtelu oli todella mittavaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.