Festariliput: Qstoc­kin lippuja myyn­nis­sä To­ri.fi:s­sä sa­doit­tain fes­ta­rin lä­hes­tyes­sä

Kuluttajansuoja: Ku­lut­ta­ja­ju­ris­ti: Ter­veys­ta­lo pii­lot­te­lee pal­ve­lu­nu­me­roi­taan ja niiden hintoja

Ou­lu­lais­pa­ris­kun­nan Turkin loma muuttui Kei­häs­mat­kak­si – "Aivan mahtava ko­ke­mus!"

Raija ja Jarmo Tuikkala debytoivat viime syksynä televisotuotannossa avustajina.
Raija ja Jarmo Tuikkala debytoivat viime syksynä televisotuotannossa avustajina.
Kuva: Susanna Eksymä

Susanna Eksymä

Tulevana syksynä televisiossa esitettävä draamakomediasarja Keihäsmatkat vie suomalaiset takaisin 60- ja 70-luvun legendaarisille, chinchillaturkissaan kekkuloineen matkailukeisari Kalevi Keihäsen isännöimille pakettimatkoille Espanjan auringon alle.

Janne Katajan tähdittämässä sarjassa vilahtaa myös oululaisia kasvoja. Oululaispariskunta Raija ja Jarmo Tuikkala viettivät vuosi sitten heinäkuussa tiiviit viisi päivää sarjan kuvauksissa Turkissa.

Avustajan roolissa kuvauksiin osallistuneet Tuikkalat vilahtavat kymmenosaisen sarjan viidessä jaksossa.

– Aivan mahtava kokemus, Tuikkalat hehkuttavat vuodentakaista päähänpistoaan.

– Sellainen se kirjaimellisesti oli, päähänpisto. Rouva selasi Facebookin Turkki-ryhmää, näki ilmoituksen avustajahausta ja kysyi, että haettaisiinko mukaan. Suostuin hetkeäkään empimättä. Pari viikkoa myöhemmin tuotantoyhtiöstä otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että pääsimme mukaan, Jarmo Tuikkala muistelee.

Kipinä syttyi

Alanyassa omalla loma-asunnollaan kuvausten aikaan lomailleet Tuikkalat noudettiin joka päivä bussilla lähellä Manavgatia sijaitsevalle kuvauspaikalle.

– Päivät olivat pitkiä ja raskaitakin, mutta se ei haitannut. Oli todella mielenkiintoista päästä seuraamaan läheltä, kuinka televisiosarjaa tehdään, Jarmo Tuikkala kertoo.

– Yllätyimme, kuinka säntillistä ja ammattimaista puuhaa kuvaukset olivat. Jokainen pikkuruinenkin yksityiskohta oli tarkkaan mietitty. Meitä avustajiakin maskeerattiin ja ohjattiin kuin näyttelijöitä ikään, Raija Tuikkala jatkaa.

Hän sanoo kipinän syttyneen kuvausavustajanhommiin.

– Ei se ole ollenkaan mahdoton ajatus, että hakeutuisimme tulevaisuudessa johonkin toiseenkin tuotantoon.

Tähtihetki oli tanssikohtaus

Kalevi Keihänen kestitsi Keihäsmatkoillaan ahkerasti kotimaisia julkkiksia ja sarjassakin jokaisessa jaksossa vierailee tuon ajan julkimo.

Tuikkaloiden kuvausten tähtihetki nähdään jaksossa, jossa keihäsmatkalaisia viihdyttää Juha "Junnu" Vainio. Junnu Vainiota sarjassa näyttelee hänen poikansa Ilkka "Ile" Vainio.

– Ohjaaja käski meidän tanssia sillä tavalla kuin 70-luvulla on juovuspäissään tanssittu, ja mehän teimme työtä käskettyä, Jarmo Tuikkala nauraa.

Sarjassa Keihäsen vieraina nähdään myös muun muassa Irwin Goodman (Ilari Johansson), kuvataiteilijat Reidar Särestöniemi (Markus Karekallas) ja Kalervo Palsa (Ilkka Heiskanen) sekä näyttelijälegenda Tarmo Manni (Lauri Ketonen).

Sarjan vakiotähtikaartiin kuuluvat Janne Katajan lisäksi muun muassa Aku Hirviniemi, Hannele Lauri ja Jenni Banerjee.

– Oli kiva tavata näitä julkimoita työssään ja huomata, että ihan tavallisia, jalat maassa -tyyppejä hekin ovat, Tuikkalat kertovat.

Kuvaukset veivät aikamatkalle

Tuikkaloilla itsellään ei ole 70-luvun Keihäsmatkoista kokemusta, mutta he kertovat päässeensä kuvauksissa aikamatkalle ja aistimaan Keihäsmatkojen tunnelmaa, jota leimasivat Keihäsen pontikka eli "Kihniön kipakka", estoton irrottelu ja kotimaasta mukaan otetut kahvit ja ruisleivät.

– Sellaista se on varmasti ollut noina aikoina. Tänä päivänä valtaosa matkailijoista uskaltaa jo toisella tavalla nauttia vieraan maan kulttuurista eikä alkoholinkaan kanssa lotrata aivan samalla tavalla kuin ennen.

Tuikkalat itse ovat konkarimatkailijoita. He tekevät Turkin "kesämökilleen" tavallisesti kolme omatoimimatkaa vuoden aikana.

– Tälle vuodelle ei sattuneesta syystä olla vielä reissattu. Toivottavasti matkailun rajoituksia Turkinkin suuntaan päästään purkamaan pian. Matkakuume alkaa olla jo aika kova.

Keihäsmatkat -sarjan katsominen ennakkoon Nelosen Ruutu-palvelusta ei helpottanut matkakuumetta – päin vastoin.

– Oli kiva palata sarjan myötä tuttuihin maisemiin ja muutenkin päästä näkemään, miten kaikista niistä tuhansista epäjärjestyksessä kuvatuista kohtauksista on saatu editoitua mukaansatempaava sarja. Ja olihan se aika mahtavaa bongata omat kasvot niin monesta jaksosta, oululaiset myhäilevät.

Keihäsmatkat alkaa Nelosella syyskuussa. Sarja on jo katsottavissa maksullisessa Ruutu-suoratoistopalveluksessa.