Tilaajille

Ou­lu­lai­set lä­hi­hoi­ta­jat pitivät työs­tään päi­vä­kir­jaa: Korona ei pelota, mutta suojaus vaatii aikaa – "Rep­puun pa­ka­taan kier­rok­sen alussa useita hen­gi­tys­suo­jia, suo­ja­tak­ke­ja, ken­kä­suo­jia ja suo­ja­hans­ko­ja"

Lähihoitajat Silja Jussila ja Pekka Haipola avaavat Lännen Medialle pitämässään päiväkirjassaan lähihoitajan työtä koronaepidemian keskellä.

Silja Jussila pukee kasvoja suojaavan maskin jo ennen kuin hän menee asiakkaan kotiin. Pekka Haipola ja Silja Jussila ovat siviilissä avopari, mutta he jakavat myös samankaltaisen työn, sillä molemmat ovat lähihoitajia. Työssään he menevät asiakkaiden kotiin. "Tarttuvat taudit ovat osa hoitajan työn arkea", Pekka Haipola sanoo.
Silja Jussila pukee kasvoja suojaavan maskin jo ennen kuin hän menee asiakkaan kotiin.
Silja Jussila pukee kasvoja suojaavan maskin jo ennen kuin hän menee asiakkaan kotiin.

Pula hengityssuojaimista näkyy myös kotihoidon arjessa. Yhdelle työvuorolle on varattu kaksi suojamaskia, ja tästä poiketaan vain, jos asiakkaalla on koronan viittaavia oireita. 

Koronaepidemian keskellä lähihoitajien työn ydin on säilynyt samana. Hoitajat menevät ihmisten kotiin, kun tilanne sitä vaatii. He auttavat kaatuneen ihmisen ylös, hoitavat iltapesut, jakavat lääkkeet ja järjestävät jatkohoitoa, jos tilanne sitä vaatii. Koronavirusta ei pelätä, koska helposti tarttuvat taudit ovat osa hoitajan työtä.

Korona on kuitenkin muuttanut hoitotyön rutiineja. Kotikäynneille on suojauduttava tarkasti ja huolellisesti. Suojavarusteiden pukeminen ja riisuminen vie aikaa, mutta niiden käyttäminen on ainoa keino suojata itsensä, työkaverinsa ja muut asiakkaat mahdolliselta koronavirukselta.