Mainos

Ou­lu­lai­ses­ta Katja Ka­ri­mos­ta on joka aamu mukava lähteä töihin, hän tarjoaa ham­pai­den­hoi­toa ilolla ja rau­tai­sel­la am­mat­ti­tai­dol­la

Kun oululainen Katja Karimo toteaa, että joka aamu on mukava lähteä töihin, siihen on jotenkin helppo uskoa

Katja Karimo on hankkinut liiketoimintaosaamista suorittamalla MBA-tutkinnon ja mieli tekisi opiskella vielä lisää.
Katja Karimo on hankkinut liiketoimintaosaamista suorittamalla MBA-tutkinnon ja mieli tekisi opiskella vielä lisää.
Kuva: Maija Pylväs

”Olen aina ollut työnarkomaani. Ihmisten kanssa on mahtava tehdä töitä”, Hammaslääkäriasema Kastellin Kruunun yrittäjänä sekä Hammaslääkärikeskus Furkan osakkaana toimiva Katja Karimo kertoo.

Kun Imatralta lähtöisin oleva Karimo vuonna 1988 valmistui hammaslääkäriksi Helsingin yliopistosta, päätyi hän aluksi töihin julkiselle puolelle. Melko pian moni asia julkisen puolen hammashoidossa alkoi kuitenkin häiritä. Karimon mukaan esimerkiksi tavaraa tilattiin liikaa sen tarkemmin tarpeita miettimättä ja jos lääkäriä avustava hoitaja oli sairaana, potilaan ajat peruttiin.

”Hoitovälit tulivat potilaille niin pitkiksi, etteivät asiakkaiden tilanteet siinä välissä ainakaan parantuneet. Jos ollaan tekemässä esimerkiksi juurihoitoa, nyt pystyn tekemään sen nopeammalla tahdilla, vaikka se sitten maksaakin enemmän asiakkaalle.”

Pienet väistyivät isojen ketjujen tieltä

90-luvun alussa, äitiyslomansa aikana Karimo alkoi hakea taas töitä, mutta enää niitä ei ollutkaan tarjolla – ei julkisella eikä yksityisellä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi työpaikan ostaminen, joten Karimo hankki osakkeen Hammaslääkärikeskus Furkasta.

Vuosien varrella mielessä alkoi kyteä ajatus kokonaan oman yrityksen perustamisesta, ja niinpä kymmenisen vuotta myöhemmin Karimo perusti Kastellin Kruunun, joka työllistää tällä hetkellä viisi henkilöä. Lisäksi Karimolla on yksi työntekijä Furkan puolella.

Perustyö on pysynyt kokeneen hammaslääkärin mukaan samana vuosikaudet, mutta digitaalisuuden käyttö hammashoidossakin on yleistynyt. Muutosta alalla on tapahtunut myös siinä, että yksityiset, paikalliset hammaslääkäriasemat ovat vähentyneet isojen ketjujen tieltä. Myös Karimon yrityksiä on lähestytty ostoaikeissa.

”Kun sote viime hallituksen aikana kaatui, seuraavana päivänä soitettiin eräästä isosta ketjusta, että voisivatko tulla esittäytymään. Jos olisi pakko myydä, mieluiten myisin jollekin kotimaiselle.”

Työkiireet unohtuvat Saimaan maisemissa

Koko ajan lisääntyvät viranomaismääräykset väsyttävät Karimon mukaan monet pienyrittäjät, joista moni päätyy myymään yrityksensä. Moni pienyrittäjä uupuu myös työnantajavelvotteisiin.

”Osa määräyksistä alkaa mennä vähän överiksi. Vuosikymmenet on esimerkiksi steriloitu vanupallot, mutta nyt ne ovat yhtäkkiä tulleet muka kauhean vaarallisiksi ja ne pitäisi ostaa valmiina”, hän antaa esimerkin.

Silloin kun Karimo haluaa unohtaa työkiireet, hän suuntaa kotiseuduilleen Saimaan maisemiin äitinsä mökille, jossa saa huhkia hieman toisenlaisia töitä. Vapaalla kiinnostaa myös lukeminen, golf ja taidenäyttelyt.

Oulun seudun yrittäjänaisissa toimiminen on tälle naiselle yksi henkireikä ja parasta vertaistukea.

”Vaikka toimimme eri aloilla, monesti ongelmat ovat samanlaisia. Kiva rupatella sitä ja tätä samanhenkisten ihmisten kanssa.”