Liikenne: Sii­ka­joen­ky­läl­lä kaikki tie­tä­vät, missä on Suomen surkein tie – ­Ka­le­va testasi reitin

Luitko jo tämän: Kes­ki-ikää lä­hes­ty­vien naisten kuo­le­mat li­sään­ty­neet, ko­ro­na­ta­pauk­set eivät selitä kasvua

Pääkirjoitus: Seppien syn­ty­mi­nen vaatii myös lä­hi­ope­tus­ta ja oh­jaus­ta, ja nyt liian moni am­mat­tiin opis­ke­le­va jää niitä vaille

Ou­lu­lai­sen Anton Häk­ki­sen, 8, ja Jorma Hyn­ni­sen yh­tei­nen Il­ta­soit­to kajahti Temp­pe­li­au­kion kir­kos­sa – katso video

Keskiviikkona oli kahdeksanvuotiaan Anton Häkkisen tähänastisen elämän jännittävin päivä: hän esiintyi Helsingissä tupaten täydessä Temppeliaukion kirkossa yhdessä idolinsa oopperalaulaja Jorma Hynnisen kanssa.

Jorma Hynninen on Anton Häkkisen idoli.
Jorma Hynninen on Anton Häkkisen idoli.
Jorma Hynninen on Anton Häkkisen idoli.
Kuva: Mauri Ratilainen

Keskiviikkona oli kahdeksanvuotiaan Anton Häkkisen tähänastisen elämän jännittävin päivä: hän esiintyi Helsingissä tupaten täydessä Temppeliaukion kirkossa yhdessä idolinsa oopperalaulaja Jorma Hynnisen kanssa.

Talvisodan päättymisestä tulee tänään - 13.3. - kuluneeksi 79 vuotta. Sodan päättymistä on muistettu jo vuodesta 2003 Sininen hetki -konsertilla. Talvisota kesti 105 päivää, muistokonsertti 105 minuuttia.

Konsertin jokainen minuutti oli ladattu täyteen tunnetta ja upeita musiikkiesityksiä, mutta sokerina pohjalla oli Hynnisen ja Antonin yhteinen Iltahuuto. Esitys herkisti konserttiyleisön, joka seisaalleen nousten osoitti suosiotaan.

Kuvassa jorma Hynninen ja Anton Häkkinen, jotka esiintyivät Temppeliaukion kirkossa.
Kuvassa jorma Hynninen ja Anton Häkkinen, jotka esiintyivät Temppeliaukion kirkossa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Jo sitä ennen Anton oli kivunnut yksin sivulavalle  esittämään Nälkämaan laulun. Taputukset suorastaan räjähtivät salissa.

Yleisön joukossa istunut Elina Svinhufvud, 90, kehui pojan ääntä ja esiintymistä:

– Hän lauloi sydämensä pohjasta, rakasti sitä mitä lauloi ja osasi yrittää parhaansa!

Kehut eivät tulleet miltä tahansa taholta, sillä presidentti Svinhufvud “Ukko Pekka” oli Elina-rouvan miehen isoisä.

Konsertin juontaja Aarno Cronvall toivotti Helsingin debyyttinsä tehneen Antonin pian takaisin pääkaupunkiin. Antonin äänialan Cronvall määritteli “poikasopraanoksi. “

Iltahuudon ja Nälkämaan  lisäksi Antonia tarvittiin kolmannessakin numerossa: seisomassa hievahtamatta Hynnisen rinnalla tämän esittäessä sotilaspuvussa Sulho Rannan laulun Testamentti pojalleni.

Jorma Hynninen on Anton Häkkisen idoli.
Jorma Hynninen on Anton Häkkisen idoli.
Kuva: Mauri Ratilainen

Anton esiintyi tuttuun tapaan tummassa puvussaan, mutta Hynniselle oli sotilasasu - komea rakuunapuku 60-luvulta. Hynninen on itsekin palvellut ratsuväessä ja puku oli hänen omansa, tosin hieman myöhemmältä ajalta hänen esiintyessään Rakuunaorkesterin solistina.

Itse laulamista Anton ei pahemmin jännittänyt. Jo harjoituksissa hän oli kuin kotonaan. Enemmän juhlava tilaisuus taisi hermostuttaa pojan isää Markus Häkkistä.

Etukäteen Anton kertoi jännittävänsä, paljonko kirkkoon tulee yleisöä. Tulihan sitä, juontaja Cronvall kertoi, ettei ole koskaan nähnyt sitä yhtä täynnä.

Toinen jännityksen aihe oli  paikalle kutsun saanut kenraali Jaakko Valtanen, joka etukäteen oli yksi eniten Antonia kiinnostaneista konserttivieraista. Ennen konserttia hän kävikin esittäytymässä Valtaselle ja olisi toivonut pääsevänsä  keskustelemaan lisääkin, mutta Valtanen ehti lähteä.

Onneksi yleisön joukossa oli toisetkin tutut kasvot. Ne olivat Aira Samulinin, jonka kanssa juttu näytti luistavan hyvin.

Anton kutsuttiin mukaan Hynnisen aloitteesta. Antonilla oli tapana silloin tällöin soittaa ihailemalleen taiteilijalle ja kun Hynninen vielä kuuli videolta pojan esitykset ennen joulua Muhoksella, hän ehdotti asiaa opetusneuvos Pekka Leinoselle Isovanhemmat ry:stä.

Yhdistys on yhdessä lukuisten yhteistyökumppaniensa kanssa järjestänyt muistokonsertin jo vuodesta 2003 saakka. Osa Antonin omistakin isovanhemmista oli paikalla.

Paikalla oli muitakin tukijoukkoja kotipuolesta, muun muassa hyvä kaveri Jesse Takkula ja naapureita.

Leinonen korostaa, että konsertin taustalla on vakava pyrkimys siirtää sotavuosien perintö sukupolvilta toiselle.

Veteraanien lisäksi konserttiin oli erikseen kutsuttu muun muassa urheilumaailman legenda hiihtäjä Siiri ”Äitee” Rantanen.

Konsertin helmiä oli myös viime kesänä avioituneiden sopraano Johanna Tuomen ja baritoni Jorma Hynnisen yhteisesitys, ensimmäistä kertaa Helsingissä. Oopperalaulajapariskunta lauloi dueton Mua rakastatko? musikaalista Viulunsoittaja katolla ja Oskar Merikannan laulun Onnelliset.

Laulamisen lisäksi Anton harrastaa uimista ja muita ekaluokkalaisen juttuja. Koulussa on Antonin omien sanojen mukaan mennyt tavallisen hyvin.

Saamastaan julkisuudesta Anton ei ole moksiskaan. Lehtijuttujen lisäksi häntä on haastateltu radioon ja aamutelevisioon. 

Koulukaverit ovat suhtautuneet mukavasti.

– No silloin lähempänä sitä (itsenäisyyspäivän) lehtijuttua siitä puhuttiin, mutta nyt pikkuhiljaa ei enää, paitsi jos mainitsen siitä.

– Olin jo toinen meidän luokkalainen, joka on ollut lehdessä. Toinen oli Kerttu, jota haastateltiin ennen koulun alkua siitä, mitä hän haluaa oppia koulussa.

Konsertin jälkeen Anton antoi tottuneesti haastatteluja eri tahoille.

Jorma Hynnisen, Johanna Tuomen ja Anton Häkkisen lisäksi Temppeliaukion kirkossa esiintyivät myös ylikapellimestari Sami Ruusuvuoren johtama Helsingin poliisisoittokunta sekä diplomiurkuri Tapio Tiitu. Konsertin suojelijana toimi Mannerheimristin ritari Tuomas Gerdt.