Mainos

Ou­lu­lai­nen lä­hi­hoi­ta­ja Greta Pöyskö, 22: ”Yksi asia tekee työ­päi­väs­tä­ni pa­rem­man”

– Positiivinen asenne, läsnäolo ja auttamisen halu vievät pitkälle lähihoitajan työssä, Greta Pöyskö sanoo.

-

Yläasteen viimeisellä luokalla Greta Pöysköllä oli kaksi vaihtoehtoa mielessään: hän pyrkisi joko lukioon tai lähihoitajaopintoihin.

Hän haki molempiin ja päätyi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa Ouluun.

– Olen aina ajatellut, että haluan tehdä aikuisena hoitotyötä. Lähihoitajan ammatti on tykyttänyt takaraivossa.

Hoiva-alalla työvoimapula on arkipäivää. Erityisesti pitkäaikaisen asumisen palveluyksiköt kärsivät työvoimapulasta, vaikka tarjolla olisi vakaata työtä ja pitkiä asiakassuhteita.

BusinessOulu onkin käynnistänyt Mää hoidan -kampanjan, jolla on tarkoitus herättää mielenkiintoa hoiva-alaa kohtaan. Tähtäimessä ovat niin nuoret kuin vanhemmat uraa tai alan vaihtoa pohtivat henkilöt.

Marraskuun ajan on käynnissä erityisesti lähihoitajille ja alan opiskelijoille suunnattu Mää hoidan -kilpailu , jossa on tarjolla loistavia palkintoja, kuten 100 euron lahjakortteja.

”Kotihoito on mun juttu”

Opintojaan Greta kuvailee käytännönläheisiksi, mikä oli hänelle mieluisa tapa opiskella ammattiin. Haasteitakin riitti mukavasti, mutta ne eivät lannistaneet opiskelijan intoa.

– Onneksi pari ystävääni pääsi opiskelemaan samaan paikkaan. Ensimmäisen vuoden kuljin Ruukista Ouluun linja-autolla ja junalla, kunnes muutin toisen vuoden alussa opiskelukavereideni kanssa kimppakämppään.

Erityisesti viimeinen opintojakso vaati paljon, mutta kokonaisuudessaan opinnot sujuivat Gretan mielestä melko leppoisasti ja hän pääsi niistä läpi hyvillä arvosanoilla.

– Harjoittelun tein kaupungin Kontinkankaan kotihoitoyksikössä, sekä suuntauduin osaamisalallani sairaanhoitoon ja huolenpitoon.

Oulun seudun ammattiopistossa vierähti kolme vuotta. Greta valmistui lähihoitajaksi vuonna 2018.

– Kotihoito on selvästi mun juttu ja heti valmistumiseni jälkeen sain työpaikan.

”10–15 asiakaskäyntiä vuorossa”

Nyt Greta on 22-vuotias ja hän asuu edelleen Oulussa. Takana on kolmisen vuotta alan töitä.

– Työskentelen lähihoitajana Oulun kaupungin resurssipoolissa, joka tarkoittaa käytännössä eräänlaista varahenkilöstöpankkia. Menen töihin päivittäisen henkilöstötarpeen mukaan sinne, mihin on tarvetta. Joskus tiedän sijaintini muutamaa päivää aiemmin, toisinaan vasta samana päivänä.

Työssään Greta tarvitsee oman auton, sillä hänen työpäivänsä ovat erittäin liikkuvaisia. Työskentelykenttä on laaja: asiakaskäyntejä voi olla missä tahansa Oulunsalo–Haukipudas–Kiiminki-akselilla.

Arkiaamunsa hän aloittaa kello 6.45 sen tiimin toimistosta, johon hänet on silloin varattu. Yhdessä vuorossa on hänen mukaansa 10–15 asiakaskäyntiä.

– Jokaisella asiakkaalla on yksilölliset tarpeensa. He kaipaavat muun muassa lääkehoitoa ja hygienia-apua. Jotkut asiakkaat tarvitsevat kahden hoitajan apua ja silloin menen työkaverini kanssa kahdestaan.

Greta Pöyskö pitää varsinkin lähihoitajan työn monipuolisuudesta.
Greta Pöyskö pitää varsinkin lähihoitajan työn monipuolisuudesta.

”Positiivinen asenne vie pitkälle”

Työtään Greta tekee kahdessa eri vuorossa. Hän saa työvuorolistan aina kolmeksi viikoksi kerrallaan, ja siinä on aina yksi vapaa viikonloppu.

Välillä hän ottaa yhteyden asiakkaaseen virtuaalisesti ja tapaa tämän tietokoneen välityksellä.

Hänen mukaansa työ antaa loistavat valmiudet, jos hän joskus haluaa lähteä kouluttautumaan lisää.

– Tykkään vaihtelevasta työstäni. Tässä työssä ei tule ainakaan jämähdettyä yhteen paikkaan. Kesällä voi käydä pihalla asiakkaan kanssa ja kysellä kuulumisia. Ruokatauoillani saan tutustua työkavereihini ja porista heidän kanssaan.

Vapaa-ajallaan hän rentoutuu mieluiten kavereidensa ja perheensä seurassa. Hän myös mielellään ulkoilee ja tekee erilaisia aktiviteettejä.

Iso etu on hänen mielestään se, että hän pystyy resurssipoolilaisena suunnittelemaan omat työvuoronsa ja näin organisoimaan joustavammin omia menojaan.

Positiivinen asenne ja auttamisen halu vievät pitkälle lähihoitajan työssä, Greta uskoo. Myös aitoa läsnäoloa täytyy olla mukana joka päivä.

– Työni on merkityksellistä varsinkin siitä näkökulmasta, että asiakkaat saavat olla kotona mahdollisimman pitkään. Tässä työssä lähihoitaja auttaa ja ennen kaikkea mahdollistaa kotiasumisen.

– Meitä lähihoitajia tarvitaan, ja sen kuuleminen etenkin asiakkaalta tekee päivästä paremman.

Lähihoitaja, osallistu ja voita 100 €:n lahjakortti

Mikä saa sinut innostumaan, lähihoitaja? Mikä tai mitkä asiat tekevät työstäsi merkityksellisen?

Haluamme kuulla sinun positiivisen kertomuksesi lähihoitajan työstä. Osallistu kilpailuun, oletpa sitten valmis lähihoitaja tai matkalla tulevaisuuden ammattiisi.

Kilpailuaika kestää 30.11.2021 saakka. Voit osallistua kahdella eri tavalla.

1. Kerro itsestäsi ja työstäsi sähköpostilla, lähihoitaja. Liitä mukaan teemaan sopiva itse ottamasi kuva sinusta sekä yhteystietosi, jos haluat osallistua arvontaan. Lähetä sähköposti osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(@)businessoulu.com

2. Jaa lähihoitajan työhön liittyvä tekstisi ja itse ottamasi kuva sinusta omassa, avoimessa somekanavassasi. Voit tehdä myös videon. Käytä tunnisteita #määhoidan, @maahoidan ja @cityofoulu

Lue lisää kilpailusta määhoidan.fi-sivustolla ja osallistu