Mainos

Ou­lu­lai­nen Hielo näyttää vi­deol­la, miten kui­va­jää pu­hal­taa lian, töhryt ja maalin – ke­mi­kaa­lit­to­man puh­dis­tuk­sen teho pe­rus­tuu läm­pö­ti­la­shok­kiin

Kuivajääpuhallus on nopea, tehokas, kemikaaliton ja siisti tapa puhdistaa esimerkiksi graffititöhryt, noki, maali tai muu lika. Ilmaan haihtuva kuivajää sopii mainiosti käytettäväksi myös sisätiloissa.

Hielo Oy:n Matti Kullas poistaa kuivajääpuhalluksella valkolakkaa hirsitalon sisäseinistä Kiimingissä.
Hielo Oy:n Matti Kullas poistaa kuivajääpuhalluksella valkolakkaa hirsitalon sisäseinistä Kiimingissä.

Oululaisen Hielo Oy:n toimitusjohtaja Matti Kullas kertoo, että puhdistusmenetelmänä kuivajääpuhallus perustuu lämpötilaeroihin ja paineeseen.

”Kuivajääpuhallin kiihdyttää paineilman avulla 3 millimetrin kokoiset kuivajääpelletit yli 150 m/s nopeuteen. Puhalluksen -79-asteinen lämpötila jäädyttää lian ja saa sen halkeilemaan. Paineella puhdistettavaan pintaan sinkoutuvat kuivajääpelletit irrottavat jäätyneen lian”, hän kertoo.

Lämpötilashokin vaikutuksesta lika tai esimerkiksi maali varisevat pois pinnalta. Kuivajää taas häviää haihtumalla ilmaan eikä se sotke paikkoja.

”Kuivajää puhalletaan puhdistettavaan pintaan vaunukompressorin luomalla paineella. Menetelmä on tehokas ja riittävän hellävarainen hirrelle ja puupinnoille. Se soveltuu erinomaisesti sisätiloihin sekä esimerkiksi tehtaisiin, tuotantotiloihin ja kaivoksiin”, Kullas selvittää.

Kuivajääpuhallus sopii käytettäväksi kaikilla pinnoilla ympäri vuoden.

Kuivajääpuhalluksen lisäksi myös hiekkapuhalluksia

Jos kuivajääpuhallus ei sovellu puhdistettavaan kohteeseen, Hielo tekee myös hiekkapuhalluksia. Kullas auttaa asiakasta vertailemaan, kumpi menetelmä sopii puhdistettavaan kohteeseen parhaiten.

”Kuivajääpuhallus on ekologisempi ja kemikaaliton vaihtoehto. Kuivajääpuhalluksen kustannuksia laskee se, ettei siitä jää jätettä eikä menetelmä vaadi hiekkapuhalluksen tapaan kohteen huputtamista. Esimerkiksi kerrostalon huputtaminen ja telineiden rakentaminen huputuksen alle pitää ottaa huomioon kustannusvertailussa.”

Joissain tapauksissa kuitenkin on parempi toteuttaa työ hiekkapuhaltamalla, koska se on tehokkaampi ja varmempi vaihtoehto tiettyihin kohteisiin. Esimerkiksi isojen taloyhtiöiden parveke- ja linjasaneerauksien puhallustyöt vaativat sen verran järeän puhalluksen, että hiekkapuhallus on siinä parempi kuin kuivajääpuhallus. "On hienoa, että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme molemmat puhallus menetelmät."

Kuivajääpuhallus sopii mainiosti esimerkiksi pinttyneen lian, maalin, graffitien ja sammaleen poistoon. Menetelmä sopii erinomaisesti myös tulipalon aiheuttamien vahinkojen ja savuvahinkojen puhdistamiseen.

Muita käyttökohteita ovat muun muassa tehtaat, tuotantotilat, kaivokset sekä isännöitsijöiden ja kiinteistöpalvelujen tarvitsemat taloyhtiöiden julkisivupuhdistukset sekä rakennusliikkeiden saneerauskohteissa tapahtuvat puhdistukset ja linjasaneeraukset.

Kullas on puhdistanut kuivajäällä esimerkiksi kalatehtaan loimulinjaston.

Monille uusi ja outo menetelmä

Kullas perehtyi kuivajääpuhallukseen oman työelämänsä kautta. Hän näki menetelmän monipuoliset mahdollisuudet ja edut. Hän innostui asiasta niin, että päätti perustaa oman yrityksen pari vuotta sitten.

Hielo Oy:llä on myös asiakkaina runsaasti yksityistalouksia, sillä kuivajääpuhdistus oikeuttaa kotitalousvähennykseen ja sopii mainiosti muun muassa maalin poistoon ja hirsien puhdistukseen. Hielo puhdistaa myös veneitä joko kuivajäällä tai hiekalla.

Kullas kertoo, että kuivajääpuhallus sopii puhdistusmenetelmänä monille Oulun kaupungin arvokohteille ja taloyhtiöiden julkisivupuhdistuksiin.

”Olemme muun muassa olleet puhdistamassa torin rannan aittoja ja Museoviraston suojelemia kohteita.” Menetelmä sopii myös muiden kaupungin omistamien kiinteistöjen puhdistamiseen.

Kesäkausi Hielon sesonkiaikaa

Talvikaudella Kullas on yleensä yrityksensä ainoa työntekijä. Kesäkausi on Hielolle sesonkiaikaa, jolloin Kullas palkkaa useita työntekijöitä.

Yritys tarjoaa kuivajää- ja hiekkapuhallusten lisäksi kaikenkokoisia julkisivu-, huolto- ja sisämaalauksia esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja taloyhtiöiden tiloihin.

”Hyviä maalareita on hankala löytää, mutta onneksi minulla on käynyt tuuri heidän suhteensa. Lisäksi haluaisin palkata yhden henkilön oppiin tekemään kuivajää- ja hiekkapuhalluksia.”

Hielon maalaus- ja remonttipalveluihin saa kotitalousvähennyksen.

Yhdessä asiassa Hielo eroaa monista muista yrityksistä. Yritys tekee hyväntekeväisuuslahjoituksia oululaisille vähävaraisille lapsiperheille.

”Siitä tulee hyvä mieli yrittäjällekin”, perustelee Kullas.

Ota yhteyttä ja kysy lisää: