
Arkkitehti ja operatiivinen johtaja Teemu Leppänen vastaa kysymykseen tottuneesti. Meille pohjoissuomalaisille hänen sanansa ovat mukavaa kuultavaa.
Kyse on yrityskaupoista, oululaisen arkkitehtitoimiston Avarion sekä Helsingissä, Turussa ja Tampereella vaikuttavan Arco Architecture Companyn fuusioitumisesta. Leppäsen mukaan Avarion pohjoinen sijainti ja osaamisprofiili olivat ne tekijät, jotka sinetöivät yritysten yhdistymisen.
”Pohjoinen läsnäolo Oulun kaltaisessa yliopistokaupungissa ja kasvukeskuksessa koettiin Arcolla tärkeäksi”, Leppänen summaa.
Yhdistymisen myötä Avariosta tuli osa Suomen suurinta arkkitehtitoimistoa: Arcon Oulun toimisto. Työntekijöitä Arcossa on kaikkiaan yli 200, Oulussa 25. Huikeaa määrää ammattilaisia yhdistävät asiakaslähtöisyys, rohkeus, vastuullisuus ja – luonnollisesti – intohimo arkkitehtuuriin.

Leveämmillä harteilla paikallista palvelua
Avario on tunnettu eri puolella Suomea puuosaamisesta ja palvelurakennusten, kuten päiväkotien, koulujen ja hoivakotien, suunnittelusta. Osaamisesta kertovat esimerkiksi sellaiset kohteet kuin hirsirakenteinen Pihkoon koulu Kotkassa, Raahen Antinkankaan monitoimitalo, Heinätorin päiväkoti Oulussa, Espoon Kristillinen Koulu, Metsolan alakoulu Helsingissä sekä Koukkuniemen Männistö ja Toukola Tampereella. Toimiston suunnittelupöydältä on lähtöisin myös Suomen suurin hirsipäiväkoti Pajarinrannan päiväkoti Kemissä.
Teemu Leppänen on hyvillään siitä, että yhdistymisen myötä toimistolla on tarjota asiakkailleen kaikki Arcon monipuoliset suunnittelupalvelut. Ensimmäiset yhteiset tarjoukset Arcona on jo jätetty.
”Yhdessä hartiamme ovat entistä leveämmät”, Leppänen toteaa.
Leveämmät hartiat tarkoittavat paitsi erityisosaajia ja -osaamista myös reserviä tehdä aikaisempaa suurempia hankkeita. Esimerkikseen Leppänen nostaa Arcon suunnitteleman Nokia Arenan, jota on kutsuttu myös Tampereen ihmeeksi. Kaksi muuta Leppäsen esimerkkiä sijaitsevat pääkaupunkiseudulla: kauppakeskus Tripla Helsingissä ja Lippulaiva Espoossa.
Leppäsen mukaan arkkitehtuurialalla on jo jonkin aikaa ollut näkyvissä yritysten fuusioituminen. Taustalla vaikuttavat erityisesti suunnittelualan teknistyminen ja monimutkaistuminen, mihin puolestaan ovat vaikuttaneet muun muassa kestävän kehityksen tavoitteet ja tietomallinnuksen haasteet.
”Me ajattelimme, että parempi olla tekemässä muutosta itse kuin seurata sitä sivusta”, Leppänen kiteyttää uuden alun.
Asiakaslähtöinen yhdessä tekemisen kulttuuri

Yhdistyneille yrityksille yhteistä on asiakaslähtöinen ajattelu- ja toimintatapa.
”Me kuuntelemme asiakasta. Kaikki lähtee liikkeelle asiakkaasta”, Leppänen toteaa ja muistuttaa, että kyse on palvelusta, jota ei osteta hetken mielijohteesta.
Joitakin vuosia sitten Avariossa kehitettiin asiakkaan ja loppukäyttäjän osallistamiseen oma työkalunsa: Visio, virtuaalitodellisuutta hyödyntävä suunnittelupalvelu. Kolmiulotteisen maailman avulla asiakkaan ja loppukäyttäjän on huomattavasti helpompi arvioida rakennuksen toimivuutta kuin kaksiulotteisten piirustusten äärellä.
”On tärkeää, että asiakas ja loppukäyttäjä tulevat kuulluiksi ja heidän palautteensa saadaan jo suunnittelupöydälle”, Leppänen sanoo.
Osallistaminen näkyy tuloksissa. Avario voitti yhteistyössä Hoivatilat Oyj:n kanssa suunnittelukisan Hiukkavaaran lisäkoulusta. Vuonna 2024 avattavaksi suunniteltu lisäkoulu on 4 100 neliön suuruinen kokonaisuus.
”Kyse on hyvin vaativasta ja pedagogisesti tärkeästä suunnittelutyöstä, jossa yhdessä asiakkaan kanssa tekeminen korostui”, Leppänen toteaa.
Leppänen toimi lisäkoulun pääsuunnittelijana. Hänen mukaansa suunnittelutyössä ratkaisevaa on kuitenkin suunnitteluryhmä kokonaisuudessaan ja sen keskinäinen yhteistyö. Lisäkoulun ryhmään kuuluivat hänen lisäkseen arkkitehdit Minna Niemi ja Miia Skantsi, joita hän kiittää erinomaisesta työstä.
”Meille yhdessä tekemisen kulttuuri on tärkeää. Se mahdollistaa tavoitteemme: parhaan ratkaisun asiakkaillemme.”
Tutustu tästä Arcon Oulun toimistoon.