Ou­lu­joen koulua on ke­hi­tet­ty pe­rin­tei­tä kun­nioit­taen – se pe­rus­tet­tiin Ou­lu­joen kuntaan 1939

Oulujoella osataan, sanotaan Oulujoen koulun laulun kertosäkeessä. Se kuvaa hyvin keskeisiä teemoja, joita koulun 80-vuotisjuhlassa nousi esille.

Veteraaniopettaja Ahti Kurki (kesk.) ja Heikki Räsänen näyttelykierroksella Laskentoa ja luonnontieteitä pisteellä luokanopettaja Päivi Käyhkön johdolla.
Veteraaniopettaja Ahti Kurki (kesk.) ja Heikki Räsänen näyttelykierroksella Laskentoa ja luonnontieteitä pisteellä luokanopettaja Päivi Käyhkön johdolla.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulujoella osataan, sanotaan Oulujoen koulun laulun kertosäkeessä. Se kuvaa hyvin keskeisiä teemoja, joita koulun 80-vuotisjuhlassa nousi esille.

Oppilaat tuntevat historiansa, mutta ovat hyvin kiinni uudessa tekniikassa ja osaamisessa. Tervetulosanoissakin koulun rehtori Pasi Moilanen toi esille sen, että aikoinaan koulun oppilaat vuolivat itse voiveitsen, mutta nyt se on mahdollista toteuttaa digitaalisesti.

– Nyt oppilaat ovat tehneet voiveitsen molemmilla tavoilla, Moilanen totesi.

Näyttelykierroksella oppilaiden pisteillä löytyi muun muassa robottilohi, jota ohjataan älylaitteella. Koulun oman laulun takaa löytyvät koulun omat veteraaniopettajat. Laulun on säveltänyt Ahti Kurki ja sanoittanut Aino Pohjola.

Katso kuvagalleria juhlasta.

Juhlasta erityisen tekee se, että oppilaat ovat käsikirjoittaneet ja toteuttaneet kokonaisuuden itse uuden opetussuunnitelman mukaan monialaisten oppimiskokonaisuuksien pohjalta. Moilasen mukaan suunnittelun lähtökohtana oli se, miten oppilaat haluaisivat juhlia 80-vuotiasta kouluansa. Vastauksista löytyivät muun muassa iso kakku, entiset oppilaat, näytelmiä sekä paljon muuta. Juhlaa on suunniteltu syyslomasta alkaen.

– Oppilaita kiinnosti, miten koulunkäynti on muuttunut aikojen saatossa, Moilanen selvensi.

Juhlapuheen pitänyt koulun entinen rehtori Heikki Räsänen kiitteli, että juhlaan oli kutsuttu veteraaniopettajia.

– Täytyy nyt testata, vieläkö uskaltaa astua luokkaan, Räsänen totesi astuessaan Laskentoa ja luonnontieteitä -oppilaspisteeseen.

Räsänen itse tutustui kouluun ensimmäisen kerran vuonna 1991, kun silloinen koulunjohtaja jäi eläkkeelle. Johtokunta nimitti hänet koulunjohtajaksi. Räsäsen tarkoituksena oli olla koululla muutama vuosi, mutta hän jäi eläkkeelle koulun rehtorina 22 vuotta myöhemmin.

Veteraaniopettajien kahvitukseen osallistunut entinen luokanopettaja ja vararehtori Ahti Kurki opetti koululla 26 vuotta. Nykyinen luokanopettaja Päivi Käyhkö on työskennellyt koululla nyt jo lähes yhtä kauan.

Räsänen, Kurki ja Käyhkö muistelivat koulun olleen Suomen ensimmäisiä, joka hankki kolmasluokkalaisille läppärit. Vuonna 2007 käynnistettiin oppimisympäristön kehittäminen, jolloin kouluun tuli muun muassa älytaulu. Microsoft oli mukana kehittämistyössä. Kurki ja Käyhkö saivat kehittämistyöstään Teknologiateollisuuden stipendit.

Räsänen näki erityisen hyvänä asiana sen, että uutuuden huumassa vanhaa ei heitetä kokonaan pois, vaan vanha toimii kehittämistyön kivijalkana.

– Vanhoja perinteitä kunnioitetaan, mutta rinnalle on tullut aina uutta, Käyhkö selvensi toimintamallia.

Oulujoen koulu on noin 200 oppilaan 1.–6. luokkien koulu. Koulu aloitti aikoinaan tilapäisissä tiloissa, ensimmäinen rakennus, vanha puoli rakennettiin 1949 ja uudempi puoli vuonna 1955.