HENKIRIKOKSET: Man­ner­hei­min­puis­ton taposta syyte

Asuminen: Vuokrat nou­si­vat Oulussa pää­kau­pun­ki­seu­tua no­peam­min

Ou­lu­hal­lin Suomi 100 -juhlat avasi satojen muu­si­koi­den yh­teis­soit­to - Juha Hän­ni­nen: ”Ou­lu­hal­li ei ole koskaan ollut näin kaunis”

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) oli yhtä hymyä, kun juhlaväki saapui hiljalleen sisään Ouluhalliin.

Ouluhallin valtakunnallisen Suomi 100 -juhlan konsertti on käynnissä. Illansuussa juhlaväki saapui hiljalleen sisään juhlailmeen saaneeseen Ouluhalliin. Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) oli yhtä hymyä juhlan alun lähestyessä. 
- On ollut valtaisa urakka. Ei Ouluhalli ole koskaan ollut näin kaunis, Hänninen sanoi. Lauri Porra taituroi bassolla. Juhlassa nähtiin huimia esityksiä. Valtakunnallinen Suomi 100-juhla Ouluhallissa.
Ouluhallin valtakunnallisen Suomi 100 -juhlan konsertti on käynnissä.
Ouluhallin valtakunnallisen Suomi 100 -juhlan konsertti on käynnissä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla alkoi Oulussa kymmenen orkesterin yhteissoitolla. Orkesterien esittämä Yhdessä-niminen alkusoitto on Oulun Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Jaakko Kuusiston säveltämä, ja hän myös johti konsertin.

Kaikkiaan juhlassa nähdään yli 750 esiintyjää.

- Idea tuli orkestereilta, jotka halusivat satavuotisjuhlaan jotain valtakunnallisesti näyttävää, Kuusisto kertoi STT:lle ja lisäsi tavoitelleensa juhlavaa, mutta rentoa sävellystä.

Paikalla Ouluhallissa soittivat Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja puheosuuksista vastasi tanssija, koreografi Minna Tervamäki.

Valtavalla valkokankaalla orkestereita täydensi kahdeksan muuta orkesteria etukäteen kuvatussa ja nauhoitetussa osuudessa. Yhteensä teoksessa soitti 404 muusikkoa.

Mukana olivat muun muassa Lapin kamariorkesteri, Sinfonia Lahti ja UMO Jazz Orchestra.

Lauri Porra taituroi illan konsertissa bassollaan.
Lauri Porra taituroi illan konsertissa bassollaan.
Kuva: Jarmo Kontiainen

"On ollut valtava urakka"

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) oli vähän ennen h-hetkeä yhtä hymyä, kun juhlaväki saapui hiljalleen sisään Ouluhalliin. Hallissa järjestetään tänään valtakunnallinen Suomi 100 –juhla.

Hänninen on ollut kaksi ja puoli vuotta juhlatoimikunnan puheenjohtaja ja on nähnyt, miten paljon eri tahot ovat tehneet töitä juhlan ja juhlavuoden eteen.

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) oli yhtä hymyä juhlan alun lähestyessä. - On ollut valtaisa urakka. Ei Ouluhalli ole koskaan ollut näin kaunis, Hänninen sanoi.
Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) oli yhtä hymyä juhlan alun lähestyessä. - On ollut valtaisa urakka. Ei Ouluhalli ole koskaan ollut näin kaunis, Hänninen sanoi.
Kuva: Heikki Uusitalo

- On ollut valtaisa urakka. Ei Ouluhalli ole koskaan ollut näin kaunis. Eikä sellaista musiikkiesitystä ole koskaan ollut kuin tänään on.

Hännisen mielestä Oulussa on hyvin näkynyt juhlavuoden teema ”yhdessä”.

-Hienosti on väki ollut mukana. On saatu yhteisöllisyyttä aikaan. Siitä minä pidän erityisesti.

Hänninen toteaa, että juhlavuosi merkitsee hänelle paljon. Erityisesti hän korostaa sotaveteraanien panosta itsenäisyydelle. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että nyt toiveissa on rauha.

-Rauhaa, rauhaa, rauhaa ja rakkautta, ettei tarvitsisi enää koskaan sotia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti noin kello 18 tervetuliaispuheen, jossa hän kiitti kaikki juhlavuotta tekemässä olleita. Sipilän mukaan juhlavuodesta jää paljon muistettavaa siihen hetkeen, kun arki koittaa.

-Nyt on kuitenkin juhlan aika, Sipilä totesi ja kehotti nostamaan maljan Suomelle.

Tilaisuudessa oli läsnä maan korkein valtiojohto kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sipilä.

Katso kuvia juhlaillasta Ouluhallissa tästä.