Oulu vuokraa Lin­nan­maan ja Rak­si­lan uudet pa­lo­ase­mat Ruotsin valtion elä­ke­ra­has­ton kiin­teis­tö­yh­tiöl­tä – in­ves­toin­nin arvo noin 25 mil­joo­naa

Kaupunki purkaa Raksilan nykyisen paloaseman sen jälkeen, kun Linnanmaan uusi pääpaloasema on valmistunut arviolta kesällä 2021. Raksilan uuden, aiempaa pienemmän paloaseman valmistumistavoite on keväällä vuonna 2023.

Uudet paloasemat korvaavat nykyisen Raksilan paloaseman toiminnot. Arkistokuva.
Uudet paloasemat korvaavat nykyisen Raksilan paloaseman toiminnot. Arkistokuva.
Kuva: Taneli Kärki

Linnanmaan ja Raksilan uusien paloasemien hankinnasta on tehty vuokrasopimus kiinteistösijoitusyhtiö Hemsön kanssa, tiedottaa Oulun Tilapalvelut -liikelaitos.

Sopimuskumppani on yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö. Yhtiön mukaan kokonaisinvestoinnin arvo on noin 25 miljoonaa euroa. 

Hemsö vuokraa uudet paloasemat Oulun kaupungille 25 vuoden vuokra-ajalla. 

Ruotsin valtion eläkerahasto AP3:n enemmistöomistama Hemsö kertoo kiinteistökantansa kokonaisarvoksi noin 4,6 miljardia euroa. Yhtiö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa.

Kilpailutetun vuokrahankinnan sopimus kattaa paloasemien suunnittelun, rakentamisen ja käytönaikaisen sovitun kiinteistöjen ylläpidon.

Paloasemien käyttäjänä toimii Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Nyt tehty ratkaisu noudattaa Oulun kaupunginhallituksen linjausta, jonka mukaan Oulun paloasemat hankitaan jatkossa vuokrahankintoina.

Uudet paloasemat korvaavat nykyisen Raksilan paloaseman toiminnot, ja Linnanmaasta tulee pääpaloasema.

Kaupunki purkaa Raksilan nykyisen aseman sen jälkeen, kun Linnanmaan uusi asema on valmistunut arviolta kesällä 2021. Linnanmaan uusi paloasema tulee palvelemaan Oulun kaupungin pohjoisia osia.

Linnanmaan asema nousee osoitteeseen Elektroniikkatie 1. Raksilan uusi asema rakennetaan samalle paikalle, josta vanha puretaan, kertoo Hemsön Suomen-maajohtaja Jarkko Leinonen Kalevalle.

Hemsö toimii asemien rakennuttajana. Leinosen mukaan urakoitsijoiden valinta on kesken, joten nimiä ei vielä kerrota julkisuuteen.

Raksilaan entistä pienempi asema

Raksilan uuden, aiempaa pienemmän paloaseman valmistumistavoite on asetettu kevääseen vuonna 2023.

Hemsö kertoo tiedotteessaan, että Linnanmaan ja Raksilan uudet paloasemat rakennetaan energiatehokkaiksi kiinteistöiksi, joissa "on otettu huomioon ympäristö sekä kiinteistöjen terveellisyys ja turvallisuus".

Paloasemat suunnitellaan niin, että osa sähköstä voidaan tuottaa aurinkopaneeleilla.

– Lisäksi tutkimme yhdessä kaupungin kanssa geoenergian hyödyntämisen mahdollisuuksia. Maalämmön ja -kylmän avulla osa kiinteistön ostamasta kaukolämmityksestä ja jäähdytysenergiankulutuksesta on mahdollista korvata kohteessa tuotetulla energialla, Hemsön tiedotteessa kerrotaan.

Vuokrasopimukseen on kirjattu mahdollisuus siirtää vuokrasopimukset mahdolliselle tulevalle maakuntahallinnolle, jos hallitus saa sellaisen tulevaisuudessa aikaan.

Uusien paloasemien hankinta hoidettiin pyytämällä toimijoilta tiettyjä suunnitelmaehdotuksia sekä vuokratarjoukset, jotka pisteytettiin.

Pakettiin kuuluvat kiinteistön ohella myös muun muassa siivous ja kiinteistönhoidon palvelut, kertoo projektipäällikkö Eero Keränen Oulun Tilapalveluista.

– Varteenotettavia ehdotuksia ei tullut kuin Hemsöltä. Toisen toimijan ehdotus oli niin vajavainen, ettei se täyttänyt ehtoja.

Vaikka kilpailua ei syntynyt, Keräsen mukaan Oulu arvioi, että Hemsön tarjoama hintataso on "kohtuullinen".

– Siihen (ehdotukseen ja vuokratasoon) on ilmeisesti leivottu sisään noin kuuden prosentin tuotto-odotus, Keränen sanoo.

Hänen mukaansa sopimuksessa on myös lunastuslauseke, jonka nojalla esimerkiksi 10 vuoden kuluttua Oulu voi halutessaan lunastaa paloasemat itselleen.