Oulu tarjosi il­mai­sia lou­nai­ta, Jytyn mukaan myös lef­fa­lip­pu­ja lakkoon osal­lis­tu­mat­to­mil­le – JHL:n kanta kau­pun­gin vas­ti­nee­seen auki, Jyty ei ole haas­ta­mas­sa enempää riitaa

Kaupunki myöntää, että kymmenille lakkoon osallistumattomille oli tarjottu lounaita tai ruokalahjakortteja. Liitot ovat syyttäneet kaupunkia syrjinnästä ja yrityksestä murtaa lakko-oikeutta.

Oulu
Ay-väen mukaan osalle lakon aikana töissä olleista oli tarjottu elokuvalippuja ja lahjakortteja pikaruokaravintolaan.
Ay-väen mukaan osalle lakon aikana töissä olleista oli tarjottu elokuvalippuja ja lahjakortteja pikaruokaravintolaan.
Kuva: Pixabay

Oulun kaupunki tarjosi lounaita tai ruokalahjakortteja kymmenille työntekijöille, jotka eivät osallistuneet JHL:n ja Jytyn lakkoon. Kaupunki myöntää tapahtuneen, jota se kutsuu inhimilliseksi virhearvioksi.

– Oulun kaupunki kohtelee kaikessa toiminnassaan työntekijöitään tasapuolisesti. Näin ollen kaupunki ei missään olosuhteissa esimerkiksi ohjeista esimiehiä palkitsemaan työntekijöitä, jotka eivät osallistu ammattijärjestöjen järjestämiin työtaisteluihin, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Liitot syyttivät aikaisemmin tiedotteessaan, että Oulu on palkinnut lahjakorteilla työntekijöitä, jotka eivät osallistuneet syys–lokakuun vaihteessa järjestettyyn lakkoon.

– Toiminta on pahimman laatuista syrjintää ja selvä yritys murtaa lakko-oikeutta, liitot jyrisivät.

Lakolla vastustettiin kaupungin ajamaa ateria- ja puhtauspalvelujen ulkoistamista. Myöhemmin ulkoistaminen päätettiin toteuttaa.

Riita poikki

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi heti liittojen syytösten tultua julkisuuteen, että kyseessä ei ollut Oulun kaupungin henkilöstöpolitiikan mukainen toiminta. Asiaa tutkittiin ja torstaina kaupunki myönsi tiedotteessaan, että ”eräässä kaupungin yksikössä” ei ollut toimittu hyvien käytäntöjen mukaan.

Kaupunki kiistää kuitenkin jyrkästi, että kyseessä olisi ollut palkinto siitä, että ei osallistu työtaisteluun.

– Työntekijöille poikkeuksellisesti tarjottu lounas tai ruokailulahjakortti (noin 10 euroa) mahdollistivat ruokailun työvuorossa vajaalla miehityksellä, tiedotteessa sanotaan.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo, että jäsenistöltä tulleiden tietojen mukaan ruokalahjakorttien lisäksi olisi jaettu myös elokuvalippuja. Hän korostaa silti yksityiskohtien sijaan periaatetta.

– Jo se on osaamatonta esimiestyötä, että työntekijöille syntyy mielikuva, että osa on saanut lahjoja, vaikka kyse ei olekaan hirveän kalliista asioista.

Alueasiamies Jarmo Raappana Jytyn Oulun toimipisteestä sanoo, että kaupunki saattaa vastineessaan vähätellä tapahtunutta, mutta sen enempää riitaa Jyty ei halua haastaa.

– Tärkeintä ja oleellista on se, että kaupunki on myöntänyt, että on toimittu virheellisesti.

JHL pohtii vielä reaktiotaan

Jytyn ja JHL:n tiedotteessa vedottiin siihen, Suomen perustuslain mukaan työntekijöillä on oikeus osallistua ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun.

– Tämän kansalaisvapauden käyttäminen ei saa johtaa työnantajan osoittamaan syrjintään tai epäasialliseen kohteluun, tiedotteessa sanottiin.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että työntekijöiden tasapuolinen kohtelu on iso asia, mutta keskeistä on myös se, että liiton näkökulmasta perusoikeuksia on poljettu.

Oulun kaupunki lupaa tiedotteessaan ohjeistaa jatkossa organisaatiotaan tarkemmin tasapuolisiin käytäntöihin.

JHL:n kanta kaupungin ulostuloon on vielä muotoutumassa.

– Katsomme nyt täällä liitossa, että mihin toimiin ryhdymme, että riittääkö tämä, että tullaan julkisuuteen ja myönnetään, Päivi Niemi-Laine sanoo.