Oulu koronan "kiih­ty­mis­vai­heen kyn­nyk­sel­lä" – Uudet suo­si­tuk­set voimaan tors­tai­na

Koronalukemat ovat rumentuneet Oulussa nopeasti.
Koronalukemat ovat rumentuneet Oulussa nopeasti.
Kuva: Pekka Kallasaari

Oulu on koronaepidemian kiihtymisvaiheen kynnyksellä, toteaa Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä. Ryhmä kokoontui tiistaina ja päätti antaa uusia koronasuosituksia, joilla pyritään hillitsemään epidemian leviämistä.

Oulun kaupungin alueelle kohdistuvat suositukset:

- Suu-nenäsuojainten käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Suositus koskee yli 15-vuotiaita. Suositus ei koske yläkouluja eikä toisen asteen oppilaitoksia.

- Suositellaan, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä.

- Ryhmämuotoiseen harrastamiseen annetaan tarkennettuja turvallisuusohjeita

- Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike).

Suositukset astuvat voimaan torstaina 29. lokakuuta ja ovat voimassa 12. marraskuuta saakka. Suositukset koskevat vain Oulun aluetta, eivät alueen muita kuntia.

Oulun kaupunki antoi myöhemmin keskiviikkona sisällöltään vastaavat suositukset.

- Maskeja suositellaan pidettäväksi esimerkiksi kaupoissa, tapahtumissa, virastojen julkisissa tiloissa sekä kulttuuri- ja liikuntalaitoksissa. Kyseessä on suositus ja asiakkaat saavat palvelunsa Oulun kaupungilta, vaikka maskia ei jostain syystä käyttäisi, kaupungin tiedotteessa täsmennetään.

Tiedotteessa todetaan lisäksi, että vähävaraisille oululaisille on ilmaisia maskeja jaossa muun muassa hyvinvointikeskuksissa.

Omalta osaltaan kaupunki kertoo peruvansa yli 20 hengen tilaisuudet ja kokoukset seuraavien kahden viikon aikana. Kokouksissa ja tilaisuuksissa käytetään etäyhteyksiä, jotta henkilömäärä ei nouse yli 20.

Kaupunki antaa lisäksi ryhmämuotoiseen harrastamiseen tarkennettuja turvallisuusohjeita, joista tiedotetaan viimeistään torstaina 29. lokakuuta.

Uusien suositusten lisäksi aiemmin annetut suositukset ovat edelleen voimassa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) suositteli jo kolme viikkoa sitten etätyöhön siirtymistä mahdollisuuksien mukaan ja laajensi maskisuositusta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Rumia lukuja

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että sen alueella on todettu viimeisen kahden viikon aikana yhteensä 99 uutta koronatartuntaa. Niistä suurin osa on ollut Oulussa.

THL:n tietoihin lisättiin Oulun kohdalle pelkästään viime viikolla 74 uutta tartuntaa. Lisäys on raju, sillä se vastaa liki kolmannesta koko keväällä alkaneen epidemian aikana Ouluun kirjatuista koronatapauksista.

Oulun kaupungin terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaan luvut olivat rumat, mutta todellisuus ei ole aivan niin huolestuttava. Hänen mukaansa suurin osa tartunnoista liittyy aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin.

– Kaikki tartunnan saaneet on kontaktoitu ja altistuneet jäljitetty noin vuorokauden sisällä siitä, kun olemme tiedon saaneet.

Suositusten noudattaminen tärkeää

Forum24 haastatteli Jorma Mäkitaloa tiistaiaamuna, jolloin tietoja PPSHP:n uusista suosituksista ei ollut vielä tietoa.

Mäkitalo korosti kuitenkin, että suositusten noudattaminen on nyt äärimmäisen tärkeää.

Epidemian hillitsemisen kannalta tärkeimmäksi asiaksi Mäkitalo nosti sen, että lievissäkin oireissa mennään koronatestiin. Töihin, harrastuksiin tai juhlimaan ei tule oireisena lähteä.

Oulussa testiin pääsee jouhevasti. Ajan testiin saa joko samalle tai seuraavalle päivälle, tulokset yleensä vuorokaudessa.

Mäkitalo korostaa lisäksi, että karanteenimääräystä on ehdottomasti noudatettava. Tietoon on tullut, että näin ei ole aina tehty.

Mäkitalo muistuttaa lisäksi käsihygienian ja turvaetäisyyksien tärkeydestä ja aiemmin annetuista etätyö- ja maskisuosituksista.

Kun PPSHP:n suosituksia vielä odoteltiin, Jorma Mäkitalo totesi, että Oulun kaupunki voi antaa niiden lisäksi omia suosituksia, joista tiedotetaan erikseen.

Mahdollisista uusista määräyksistä tai suosituksista kerrotaan Forum24:n verkkosivuilla ja Oulu247-sovelluksessa.

Päivitys 28.10.2020 klo 11.33: Lisätty tietoja Oulun kaupungin antamista suosituksista.