Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Oulu haluaa yk­si­tyi­set vuok­ra-asun­not ny­kyis­tä pa­rem­min "vä­liin­pu­toa­jil­le" ja tur­va­pai­kan­ha­ki­joil­le

Hyvinvointilautakunnalle esitetään välivuokraustoiminnan aloittamista Oulun kaupungissa.

Oulun kaupunki haluaa aloittaa asuntojen välivuokrauksen yksityisiltä asunnon omistajilta.
Oulun kaupunki haluaa aloittaa asuntojen välivuokrauksen yksityisiltä asunnon omistajilta.
Kuva: Maiju Torvinen

Oulun kaupunki haluaa aloittaa asuntojen välivuokrauksen yksityisiltä asunnon omistajilta. Tarvetta olisi tänä vuonna noin 600 asunnolle.

Välivuokraustoiminnan aloittamisen yksi merkittävä syy on oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä. Arvioiden mukaan tuhat oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa tulee tänä vuonna Ouluun, heistä suurin osa on yksin maahan tulleita miehiä. Heille kaikille ei ole tarjota ARA-rahoitteisia vuokra-asuntoja.

Turvapaikanhakijoiden lisäksi välivuokrauksen tarve koskisi myös sellaisia kantaväestöön kuuluvia ihmisiä, joilla on ilmennyt ongelmia asumisessa ja joita uhkaa häätö vuokra-asunnosta. Oulussa häätöjen määrä on suurin muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna.

Välivuokraus mahdollistaisi myös asuntojen saamisen eri puolilta Oulua, mikä estäisi osaltaan erilaisten ryhmittymien muodostumisen, sanoo hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.

Tällä hetkellä Oulussa on vapaana 142 yksiötä ja 370 kaksiota, yhteensä 512 asuntoa, joista yksityisten osuus on 418 asuntoa ja ARA-rahoitteisia asuntoja 94. ARA-rahoitteisista asunnoista suurin osa sijaitsee Meri-Toppilassa.

Ensi viikon torstaina kokoontuvalle hyvinvointilautakunnalle esitetään välivuokraustoiminnan aloittamista Oulussa. Kaupunki haluaa perustaa yksikön, joka vuokraisi asuntoja yksityisiltä asunnon omistajilta ja vuokraisi asuntoja edelleen yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

Kaupunki myös takaisi vuokranmaksun asunnon omistajalle.

Kaupungin välivuokraustoiminta koordinoisi myös turvapaikanhakijoiden asuttamisen Oulussa.