vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lan­gan ja Syöt­teen kan­sal­lis­puis­tot edel­leen Suomen kym­me­nen suo­si­tuim­man lis­tal­la

Oulankajoen Kiutaköngäs Kuusamossa.
Oulankajoen Kiutaköngäs Kuusamossa.
Kuva: Jussi Väätäinen

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevien kansallispuistojen käyntimäärät pysyivät alkuvuoden 2023 suurin piirtein samoina kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Alueen suosituimpia kohteita ovat aiempaan tapaan Oulangan ja Syötteen kansallispuistot.  Koko maan 41 kansallispuistosta Oulanka on nyt kahdeksanneksi suurin käyntimäärältään ja Syöte kymmenenneksi suurin.

Oulangan kansallispuistoon tehtiin alkuvuoden aikana lähes 97 500 käyntiä. Syötteen kansallispuistoon tehtiin samana aikana lähes 67 700 käyntiä.

Metsähallituksen Luontopalvelujen Pohjanmaa-Kainuun alueelle kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien sekä eteläisen Lapin alueella sijaitsevat seitsemän kansallispuistoa: Oulanka, Riisitunturi, Syöte, Perämeri, Hossa, Rokua ja Hiidenportti.

Näihin kansallispuistoihin tehtiin tammi-heinäkuussa yhteensä yli 285 000 käyntiä. Tämä on kaksi prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja 10 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019 ennen koronavuosia.

Koko maassa 41 kansallispuistoon tehtiin alkuvuoden aikana tammikuusta heinäkuun loppuun mennessä 2,3 miljoonaa käyntiä, joka on kaksi prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Koronavuosia edeltävään aikaan vuoteen 2019 verrattuna käyntejä on 14 prosenttia enemmän koko maassa. Kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosia.

Koronavuosina kansallispuistojen käyntimäärissä oli erityinen piikki, joka on nyt ohitettu ja palattu tasaisen kasvun tielle.