Ota ainakin nämä asiat huo­mion, kun aiot myydä autosi itse

Onnistuneet autokaupat, mahdollisimman hyvään rahaan tietenkin, koostuvat useista asioista. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta jotakin myös helposti unohtuu.

Auto on hyvä kuvata myynti-ilmoitukseen rauhallisessa ympäristössä päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi. Liian läheltä tai hämärässä otettu kuva antaa huonon mielikuvan. Auton ulkoiseen olemukseen voi vaikuttaa myös uusilla rekisterikilvillä.
Auto on hyvä kuvata myynti-ilmoitukseen rauhallisessa ympäristössä päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi. Liian läheltä tai hämärässä otettu kuva antaa huonon mielikuvan. Auton ulkoiseen olemukseen voi vaikuttaa myös uusilla rekisterikilvillä.
Kuva: Auto Bild

Tämä juttu on Auto Bildin tuottamaa sisältöä.

Helpoiten vanhasta autosta pääsee eroon, kun sen antaa vaihdossa. Yksityisiltä markkinoilta autoa etsivä joutuu usein itse myyntipuuhiin, ja itse myymällä autosta voi saada myös paremman hinnan.

Auton myyminen tulee yleensä ajankohtaiseksi silloin, kun autokuume on korkeimmillaan. Uusi auto on saatava pihaan ja vanhasta pitää päästä eroon. Helpoin ja nopein tapa on marssia autoliikkeeseen ja jättää vanha auto sinne vaihdossa uuteen tai uudempaan autoon. Tilanne ei kuitenkaan aina ole näin yksinkertainen.

Syitä auton myymiselle itse on käytännössä kolme: 1) uutta autoa myyvä taho ei ota vaihdossa vanhaa autoa 2) on tarve päästä eroon yhdestä ylimääräisestä autosta 3) tavoitteena on saada autosta enemmän rahaa myymällä se itse.

Onnistuneet autokaupat, mahdollisimman hyvään rahaan tietenkin, koostuvat useista asioista. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta jotakin myös helposti unohtuu.

Realistiset odotukset

Ennen auton myymistä on syytä tarkistaa realiteetit. Autosta saatava hinta määräytyy muiden myynnissä olevien vastaavien autojen hintatason mukaan, ja siksi onnistunut myynti vaatii realistisia odotuksia.

Nykyisellä nettiaikakaudella hintatason tarkistaminen on varsin helppoa. Automallin lisäksi on syytä tarkkailla vuosimallia, kilometrejä, varusteita ja kuntoa. Hyvätkään varusteet eivät välttämättä vaikuta suuresti myyntihintaan, mutta ne helpottavat myyntiä lisäämällä auton haluttavuutta.

Myös renkaat ja niiden kunto kannattaa tarkistaa, sillä nekin vaikuttavat kaupantekoon. Samalla on hyvä hetki tarkistaa, että sellaiset perusasiat kuin nesteet ja polttimot ovat kunnossa.

Oman auton koko huoltohistoria on syytä käydä läpi ja pohtia, onko joku huoltotyö juuri nyt ajankohtainen. Samalla on hyvä kaivaa esiin tallessa olevat huoltoja korjauskuitit sekä varmistua siitä, että katsastus-, veroja vakuutusasiat ovat kunnossa. Autolle kannattaa hakea katsastuskonttorilta tuore leima, mikäli se on mahdollista.

Fiksaus kannattaa

Auto on hyvä tyhjentää mahdollisten roskien lisäksi kaikesta ylimääräisestä tavarasta, joita ei halua luovuttaa uudelle omistajalle. Muutenkin kaikki helposti irti lähtevä kannattaisi ottaa autosta ulos puhdistamista varten. Sisätilojen imurointi on myyntiä ajatellen vähimmäisvaatimus.

Auto on syytä puhdistaa myös ulkopuolelta. Auton voi pestä itse tai pesettää, mutta tärkeää on puhtaan auton luoma positiivinen ensivaikutelma. Maaliin saa vielä hitusen lisäkiiltoa peittävillä all in one -tuotteilla, jotka nimensä mukaisesti peittävät naarmuja ja suojaavat maalipintaa. Maalipinnalle suihkutettavan pikavahan käyttö pesun jälkeen on vieläkin nopeampi vaihtoehto.

Moottoritilan pesun suhteen on kaksi koulukuntaa. Puhtaana pidetty ja siisti konehuone on mukava paikka työskennellä huoltojen yhteydessä, ja siitä saa edustavan kuvan myynti-ilmoitukseen. Toisaalta skeptisempi ostaja saattaa epäillä puhdistuksen tapahtuneen jonkun vuodon peittämiseksi. Molemmissa on siis puolensa.

Aikaan suhteutettuna paras keino saada auto näyttämään ulkoisesti paremmalta on käsitellä mustat, maalaamattomat muoviosat laadukkaalla muovinhoitoaineella. Hyvä muovinhoitoaine tummentaa muovia lisäämättä kiiltoa ja saa osat näyttämään juuri tehtaalta tulleilta. Auto nuorenee huomattavasti, eikä aikaa tuhlaannu kuin minuutteja.

Auton ulkoiseen olemukseen voi vaikuttaa myös uusilla rekisterikilvillä. Turmeltuneiden kilpien tilalle voi tilata uudet lähimmällä katsastustoimipaikalla. Myös viranomainen on tyytyväinen, sillä uudet kilvet ovat hyväkuntoisina helposti luettavissa. Kustannus on katsastusasemasta riippuen vain vajaan 20 euron luokkaa.

Hyvät myyntikuvat

Tämän kaiken valmistelun jälkeen auto on valmis valokuvattavaksi myyntiä varten. Puhdas ja imuroitu auto herättää jo omalta osaltaan luottamusta auton ylläpidosta, mutta muutakin kannattaa huomioida auton kuvaamisessa. Valokuvaamisen perusasiat ovat yksinkertaisia, mutta siitä huolimatta ne ovat monessa myynti-ilmoituksessa pahasti pielessä. Auton siirtäminen puhtaana rauhalliseen ympäristöön ei ole mahdoton tehtävä, mutta se vaatii kieltämättä hieman vaivannäköä.

Tärkein asia onnistuneen valokuvan kannalta on ymmärrettävästi valo. Auto on hyvä kuvata päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi. Suora auringonpaiste voi olla ongelmallinen suuren kontrastin vuoksi, joten pilvinen sää ei missään nimessä haittaa.

Autosta tulisi ottaa ulkoa vähintäänkin yksi kuva etuviistosta ja toinen takaviistosta niin, että auton molemmat kyljet näkyvät kuvissa. Matkapuhelimella kAuto on hyvä kuvata päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi., jotta matkapuhelimen laajakulmainen linssi ei vääristä auton mittasuhteita. Parempi olisi saada käyttöön laadukas digitaalikamera, missä on hieman pidemmän polttovälin objektiivi.

Tämän lisäksi vähimmäisvaatimuksena voi pitää vähintään yhtä yleiskuvaa sisustasta, jonka voi ottaa takapenkiltä kallistamalla kuljettajan selkänojan pois tieltä. Lisäksi olisi hyvä olla yksi kuva ainakin etuistuinten kunnosta. Sisätiloista voi muutenkin kuvata yksityiskohtia, kuten  mittariston kilometrilukeman tai navigaattorin. Ahtaissa tiloissa kuvaami nen edellyttää laajakulmaobjektiivia, joten tähän käyttöön soveltuu vaikkapa laadukas kännykkäkamera.

Näiden lisäksi myös ulkopuolelta on hyvä ottaa yksityiskohtaisempia kuvia, mikäli autossa on joitakin kauneusvirheitä. Tämä pätee myös toisinpäin. Jos kyseiselle automallille tyypilliset ruostumispaikat ovat virheettömässä kunnossa, ne kannattaa kuvata myynti-ilmoitukseen todisteeksi. Lisäksi voi ottaa kuvia huoltokirjasta, alkuperäisistä avaimista sekä huoltoja korjauskuiteista. Myynti-ilmoituksessa ei yleensä koskaan ole liikaa kuvia.

Rehellisyys kannattaa

Kaikki edellä mainitut asiat kannattaa kirjata myynti-ilmoitukseen. Muutamalla sanalla voi mainita omia kokemuksiaan auton hyvistä puolista kuten kulutuksesta, tiloista tai huoltohistoriasta. Automallin vahvuudet ovat ostajaehdokkaalle tosin jo useimmiten tiedossa, joten kannattaa ehkä ennemminkin keskittyä myytävän yksilön parhaisiin puoliin

Auton tiedot tulee kirjata myynti-ilmoitukseen rehellisesti. Näin varmistetaan, että ostajalla on realistiset odotukset tullessaan katsomaan autoa paikan päälle. Kaupan toteutuminen on huomattavasti todennäköisempää, jos ostajaehdokkaan ensimmäinen tunne ei ole huijatuksi  tuleminen.

Tässä kohti on syytä olla valmiina myyntiin tarvittavat asiakirjat. Auton omistajanvaihdos voidaan nykyisin tehdä sähköisellä varmenteella, mutta myös perinteinen rekisteriotteen ilmoitusosan täyttäminen on mahdollista. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tarjoaa myyjälle mahdollisuuden tulostaa esitäytetty luovutuskirja. Tämän jälkeen jäljellä on toivottavasti enää rahansiirto käteisenä tai tilisiirtona.

Tilaa Auto Bild täältä!

Kalevan digitilaajana voit tutustua Auto Bildin lehtiin uudessa eKalevassa!