Osa­puo­let va­kuut­ta­vat: Tais­te­lut Gazassa jat­ku­vat

Israel on valmis jatkamaan taisteluita Gazassa Hamasin tunneliverkoston tuhoamisen jälkeenkin, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Israelilaisia sotilaita Gazan rajalla.
Israelilaisia sotilaita Gazan rajalla.
Kuva: ATEF SAFADI

Israelin ja Hamasin taistelut Gazassa jatkuvat edelleen, vakuuttavat konfliktin osapuolet. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi tänään, että Israel on valmis jatkamaan taisteluita senkin jälkeen, kun Hamasin tunneliverkosto on tuhottu.

Netanjahun mukaan taistelut jatkuvat niin kauan, kunnes Israelin asukkaat ovat turvassa.

Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä tavoitteen saavuttamiseksi, pääministeri sanoi.

– Olemme alusta saakka luvanneet palauttaa rauhan Israelin asukkaille ja me jatkamme taisteluita, kunnes tavoite on saavutettu.

Netanjahu lupasi myös tehdä kaikkensa saadakseen Hamasin vangitsemaksi epäillyn sotilaan kotiin. Israel epäilee, että palestiinalaismilitantit vangitsivat 23-vuotiaan Hadar Goldinin eteläisessä Gazassa perjantaina. Hamasin sotilaallinen siipi kiistää väitteen.

Netanjahun mukaan Israelin armeija saattaa loppuun Hamasin tunneliverkoston tuhoamisen ennen seuraavia päätöksiä turvallisuustavoitteista.

Myös palestiinalaisjärjestö Hamas ilmoitti tänään jatkavansa taistelua Israelin joukkoja vastaan niin kauan, kunnes järjestö on saavuttanut tavoitteensa.

Israelin armeija: Osa pakolaisista voi palata Gazaan

Israelin armeija ilmoitti aiemmin tänään, että pohjoisen Gazan taisteluita paenneiden pakolaisten on turvallista palata takaisin osaan aluetta. Lupa koski Beit Lahian asukkaita.

– Heille (asukkaille) on kerrottu, että siviilien on turvallista palata Beit Lahiaan ja Al-Atatraan, kertoi Israelin armeijan tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

Lausunnon uskottiin merkitsevän, että Israelin joukkojen toiminta alueella on päättynyt. Silminnäkijät kertoivat myös nähneensä Israelin armeijan aloittaneen vetäytymisen Al-Atatrasta, joka kuuluu Beit Lahian alueeseen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli kolme viikkoa kestäneen konfliktin aikana, kun Israelin joukkojen on nähty vetäytyvän Gazasta. Vetäytymistä edelsi israelilaisviranomaisten ilmoitus, jonka mukaan Israel ei aio lähettää edustajia tulitaukoneuvotteluihin Egyptiin tänään.

Gazan kaistaleella asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Heistä yli neljännes on joutunut pakenemaan kodeistaan konfliktin vuoksi.

Yli 1650 menettänyt henkensä

Konfliktissa on kuollut tähän mennessä jo yli 1 650 palestiinalaista, joista palestiinalaislähteiden mukaan 80 prosenttia on siviilejä. Israelin varaulkoministeri puolestaan ilmoitti tänään puolustusvoimien keräämiin todisteisiin vedoten, että palestiinalaisten luvut siviiliuhreista eivät pidä paikkaansa. Ministeri Tzachi Hanegbin mukaan Gazassa kuolleista lähes puolet on ollut taistelijoita.

YK:n lasten järjestö Unicefin mukaan Israelin iskuissa kuolleista palestiinalaisista lähes 300 on lapsia ja nuoria. Järjestön mukaan yli 200 surmansa saaneista lapsista on alle 12-vuotiaita.

Israel on menettänyt ainakin 63 sotilasta ja kolme siviiliä.