Osa ko­koo­mus­lai­sis­ta haluaa Suomeen mo­nar­kian – ”Ku­nin­gas olisi vahva ar­vo­joh­ta­ja”

Puoluekokousten niin sanottua peruskauraa on läpikäydä puolueen sisältä tulevia aloitteita, joilla yritetään muuttaa puolueen linjaa.

Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen puheenjohtaja Anne Pynttäri sanoo, että kuningas olisi hyvä arvojohtaja. Pynttärin vetämä yhdistys lähetti puoluekokoukseen vakavampiakin aloitteita, kuten opiskelijoiden tulorajojen nostovaatimuksen.
Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen puheenjohtaja Anne Pynttäri sanoo, että kuningas olisi hyvä arvojohtaja. Pynttärin vetämä yhdistys lähetti puoluekokoukseen vakavampiakin aloitteita, kuten opiskelijoiden tulorajojen nostovaatimuksen.
Kuva: Kimmo Penttinen

Puoluekokousten niin sanottua peruskauraa on läpikäydä puolueen sisältä tulevia aloitteita, joilla yritetään muuttaa puolueen linjaa.

Kokoomuksen puoluekokoukseen aloitteita jätettiin peräti 248 kappaletta, ja niitä käsiteltiin läpi viikonlopun.

Paljon kohua aiheuttanut aloite Suomen kansallislaulun vaihtamisesta Finlandiaksi hylättiin. Sen sijaan aloite samppanjan saamisesta ruokakauppoihin hyväksyttiin, mikä aiheutti paljon hilpeyttä kokouspaikalla.

Kokoomus siis haluaa samppanjan ruokakauppoihin.

Joukossa oli myös aloitteita alkoholilain muuttamiseksi, sosiaali- ja terveydenhuollon sääntelyn purkamiseksi, erilaisten tukien karsimiseksi ja... Suomen valtiomuodon muuttamiseksi monarkiaksi.

Kyllä.

Joensuun Opiskelevat Porvarit vaativat, että Suomen on välittömästi alettava valmistella toimia monarkiaan siirtymiseksi nykyisen presidenttikauden jälkeen.

Näin yhdistys perusteli vaatimustaan:

”Suomella on tällä hetkellä pätevä tasavallan presidentti. Presidentin valtaoikeuksia on kuitenkin viime aikoina karsittu, ja onkin tarpeen kysyä, onko enää järkevää pitää kalliita vaaleja kuuden vuoden välein. Jos valtionpäämiehen tehtävä Suomessa on enää vain edustaa ja toimia arvojohtajana, olisi eurooppalaistyyppinen monarkia tähän luontevampi ratkaisu. Monarkia on näiltä osin todettu hyväksi ratkaisuksi ympäri Eurooppaa, ja ollessaan päivänpolitiikan ulkopuolella olisi monarkki helposti samaistuttava arvojohtaja. Monarkia myös toisi valtiojohtoomme kauan kaivattua jatkuvuutta.”Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen puheenjohtaja Anne Pynttäri suostui avaamaan tarkemmin ajatuksiaan siitä, miksi Suomen valtiomuoto pitäisi muuttaa monarkiaksi.

Pynttäri sanoo, että kuningas tai kuningatar olisi vahva arvojohtaja Suomelle.

– Maailma muuttuu nykyään niin nopeasti, että ihmiset kaipaisivat samalla jotain pysyvää. Mikä siihen paremmin auttaisi kuin rakastettu kuningasperhe.

Pynttäri muistuttaa, että Ruotsissakin ihmiset rakastavat kuninkaallisiaan.

– Presidentillä ei ole paljon valtaoikeuksia, hän on lähinnä kansakunnan edustaja. Kun kyse on lähinnä edustusroolista, siihen paremmin toimisi monarkia.

Eikä monarkia tulisi Pynttärin mukaan edes kalliiksi, jos monarkian tuotteistaisi oikein.

– Kyllähän väyrysmukejakin myydään pilvin pimein. Uskon, että se rahoittaisi itse itsensä. Mukeilla rahoitetun monarkian kustannukset tulisi tietysti olla hallinnassa.Nyt kävi kuitenkin niin, ettei aloite menestynyt.

Puoluehallitus katsoi, että aloite pitää hylätä, sillä puolue on jo vuodesta 1919 alkaen kannattanut nykyistä valtiomuotoamme tasavaltaa.

Puoluevaltuusto olisi hyvin todennäköisesti hylännyt aloitteen, ellei aikataulusekaannuksen vuoksi koko aloite olisi jäänyt käsittelemättä.

Aloitteen esittäjät olivat perjantaina puheenjohtajaehdokkaiden tilaisuuksissa samalla, kun aloite olisi pitänyt käsitellä. Koska kukaan esittäjistä ei ollut h-hetkellä kokouspaikalla, aloite kaatui automaattisesti.

Eikä se kaatunut ensimmäistä kertaa.

Monarkia-aloite on huvittanut puoluekokousta jo yli 20 vuoden ajan.

Tarina kertoo, että Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen silloisen puheenjohtajan Esa Mänttärin aikana yhdistyksessä virisi halu viedä puoluetta takaisin juurilleen. Perinteiden vuoksi, luonnollisesti, Suomesta olisi saatava kuningaskunta.

Kokoomus on nimittäin aikojen alussa kannattanut monarkiaa.

Siitä on vain noin sata vuotta aikaa.