Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

"Or­to­to­po­lo­gian do­sent­ti" Aapo Heik­ki­läs­tä näy­tel­mä Oulun yli­opis­ton L1-sa­liin – Markku Pölönen ohjaa, Heik­ki­län roo­lis­sa Mika Nuojua

Oulun yliopiston legendaarisesta hahmosta, "ortotopologian dosentti" Aapo Heikkilästä on tekeillä näytelmä.

Oulun yliopistolla maanantaina järjestetyssä mediatilaisuudessa saatiin esimakua kevään aikana esitettävästä näytelmästä. Aapo Heikkilää näyttelee Mika Nuojua (vas.). Vieressä näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Pölönen.
Oulun yliopistolla maanantaina järjestetyssä mediatilaisuudessa saatiin esimakua kevään aikana esitettävästä näytelmästä. Aapo Heikkilää näyttelee Mika Nuojua (vas.). Vieressä näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Pölönen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun yliopiston legendaarisesta hahmosta, "ortotopologian dosentti" Aapo Heikkilästä on tekeillä näytelmä. Sen ohjaa muun muassa Kivenpyörittäjän kylä - ja Koirankynnen leikkaaja -elokuvistaan tunnettu Markku Pölönen. Heikkilää sekä näytelmän muita roolihahmoja esittää Mika Nuojua.

– Aapon tarina on sävykäs ja moniulotteinen, näytelmän myös käsikirjoittanut Pölönen luonnehti maanantaisessa mediatilaisuudessa. Hän kertoi, että hänellä ja Nuojualla on tavoitteena päästä käsiksi Heikkilän sisäiseen maailmaan.

– Mitä hän tunsi ja mistä johtui se, että hän uskalsi, vaikka varmasti hän joutui kokemaan myös pilkkaa ja syrjintää elämässään.

Aapo Heikkilä (1931–1993) ilmaantui Oulun yliopistoon 1960-luvun alussa ja rupesi kehittelemään omaa "tieteenalaansa" ortotopologiaa. Hänelle annettiin työhuoneeksi fysiikan laitoksen varastokomero, ja hän piti yliopistolla myös niin sanottuja varjoluentoja, jotka saivat suuren suosion.

Ortotopologian lopulliset alkeet – dosentti Aapo Heikkilä L1 -näytelmää esitetään kevään aikana Oulun yliopiston L1-salissa. Näytelmän lipputulot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen, Oulun yliopiston opiskelijoiden mielenterveystyön tukemiseen.

Aapo Heikkilästä on tekeillä myös täyspitkä fiktiivinen elokuva, jota käsikirjoittaa Tomi Tuikkala. Elokuvan ja näytelmän taustalla on osittain samoja henkilöitä, mutta projektit ovat kuitenkin erillisiä, kertoo yksi näytelmän tuottajista, oululaisen Klaffi Tuotantojen Kimmo Paananen.

Näytelmän ensi-ilta on perjantaina 19. maaliskuuta.

Lue myös: Aapo Heikkilä on Linnanmaan luentosalien legenda