Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Orpon ka­bi­ne­tin syn­ny­tys­tus­kat eivät ole ohi, sillä jo tä­hän­as­ti­set komp­ro­mis­sit koet­te­le­vat mukana olevien puo­luei­den jäseniä ja kan­nat­ta­jia

Sopu maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan linjoista vahvisti uskoa Petterin Orpon hallituksen syntyyn. Räjähdysherkkiä aiheita ovat kuitenkin edelleen miljardisäästöt, veronalennukset ja työelämän sääntöihin liittyvät kysymykset.

Uhka hallitusneuvottelujen ajautumisesta kiville hälveni viikonloppuna, kun osapuolet pääsivät sopuun maahanmuuton ja ilmastopolitiikan isoista linjoista.

Silti paineet purskahtelivat pintaan vielä maanantaina. RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet kertoi  haluavansa pois neuvotteluiden maahanmuuttoryhmästä. Puolueena RKP kuitenkin nieli maahanmuuttopolitiikan tiukennukset saatuaan niihin muutoksia viikonloppuna.

Tietojen mukaan näissä täsmennyksissä todetaan, että politiikan kiristykset on tehtävä perustuslain reunaehdot muistaen. Maininta oli varmaankin sopuun pääsemiseksi tarpeellinen, mutta samalla on hämmentävää, että perustuslain noudattamisesta on hallitusohjelmassa oltava erillinen maininta.

Lopputuloksesta saatujen tietojen perusteella näyttää siltä, etteivät perussuomalaiset saaneet käännettyä maahanmuuttopolitiikkaa merkittävästi uuteen asentoon. Jääkin nähtäväksi, miten kenttäväki lopulta nielee kompromissin alueella, joka on puolueen aatteen ydintä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, todennäköinen tuleva pääministeri Petteri Orpo vakuutti maanantaina, että hallitusneuvotteluissa olevilla puolueilla on "tahto ratkaista asiat ja saada tällä pohjalla aikaan hallitus". Arkistokuva.
Kokoomuksen puheenjohtaja, todennäköinen tuleva pääministeri Petteri Orpo vakuutti maanantaina, että hallitusneuvotteluissa olevilla puolueilla on "tahto ratkaista asiat ja saada tällä pohjalla aikaan hallitus".

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.