Orpo linjasi ko­koo­muk­sen kär­ki­ta­voit­teet – ”Tär­kein tehtävä tässä hal­li­tuk­ses­sa”

Kokoomuksen vastavalittu puheenjohtaja Petteri Orpo piti sunnuntaina linjapuheensa, jossa hän otti kantaa hallitusohjelmaan.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi sunnuntain linjapuheessaan, että työllisyyden kasvu on kokoomuksen ykköstavoite hallituksessa.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi sunnuntain linjapuheessaan, että työllisyyden kasvu on kokoomuksen ykköstavoite hallituksessa.
Kuva: Kimmo Penttinen

Kokoomuksen vastavalittu puheenjohtaja Petteri Orpo piti sunnuntaina linjapuheensa, jossa hän otti kantaa hallitusohjelmaan.

Orpo sanoi jo lauantaina, että hän aikoo keskustella hallitusohjelmasta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa maanantaina.

Linjapuheessaan Orpo sanoi odotetusti, että hän on valmis jatkamaan hallituksessa nykyisen hallitusohjelman pohjalta.

– Me pysymme hallituksessa, mutta emme hinnalla millä hyvänsä. Tehtävät päätökset ratkaisevat.

Orpo sanoi, että hallitusohjelmassa sovitut uudistukset on laitettava toimeksi.

– Esimerkiksi sote-uudistus, työllistämisen kynnystä madaltava lakipaketti ja koulutusuudistukset ovat vielä kesken. Edellinen hallitus sopi kyllä monista uudistuksista, mutta toimeenpano epäonnistui. Tämän hallituksen on vietävä sovitut asiat maaliin.

Aiemmin sovituilla toimilla ei Orpon mukaan kuitenkaan vielä päästä tavoitteisiin. Hän sanoi keskustelevansa ensi viikolla Sipilän ja myös perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin kanssa.

– Haluan sopia siitä, että hallitus jo budjettiriihessä tekee uusia päätöksiä, jotka vievät meitä kohti hallitusohjelman tavoitteita. Esimerkiksi 110 000 työpaikan tavoite edellyttää hallitukselta uusia, mittavia toimia.

Orpo jatkaa, että työllisyyden parantaminen on kokoomuksen tärkein tehtävä.

– Työllisyyden parantaminen on Kokoomukselle tärkein tehtävä tässä hallituksessa. Leikkauslistat eivät ikinä lopu, ellei työtä aseteta etusijalle.

Kokoomuksen ykköstavoite on Orpon mukaan se, että puolue voittaa vaalit ja nousee pääministeripuolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Orpo otti esille myös paikallisen sopimisen.

– Hallitusohjelmassa on sovittu, että työehdoista ja palkoista sopiminen mahdollistetaan työpaikoilla. Tästä me pidämme kiinni. Paikallinen sopiminen on nimenomaan sitä, että sovitaan, ei sitä, että sanellaan.

– Palkansaajien äänen on kuuluttava. Työpaikoilla kuitenkin tunnetaan tilanne parhaiten. Hallituksen on sovittava yhteinen suunnitelma, siitä miten hallitusohjelman tavoite toteutetaan näiltäkin osin.

Orpo sanoi, että työn verotusta on kevennettävä ja hallituskaudella on tähdättävä miljardin veronkevennyksiin.

– Normien ja sääntelyn purkamista on jatkettava. Lisätään kilpailua. Vapautetaan yrittäjyyden yhteiskuntaa uudistava voima.