Orpo: "Hal­li­tuk­sen mi­nis­te­rien määrää poh­dit­ta­va"

Kokoomuksen puheenjohtajaksi valitun Petteri Orpon mukaan hallituksen ministerien määrää on syytä pohtia.

Eilen valittu uusi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää linjapuhettaan. Kuva eiliseltä.
Eilen valittu uusi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää linjapuhettaan. Kuva eiliseltä.
Kuva: Kimmo Penttinen

Kokoomuksen puheenjohtajaksi valitun Petteri Orpon mukaan hallituksen ministerien määrää on syytä pohtia.

- Minusta on itsestään selvää, että erityisesti joidenkin ministereiden työkuorma on niin valtava, että tätä pitäisi oikeasti pohtia, Orpo sanoi puoluekokouksen lehdistötilaisuudessa sunnuntaina.

Orpo tapaa maanantaina pääministeri Sipilän ja he keskustelevat hallituksen kokonaisuudesta

- Hallitusohjelmasta, kuinka pitkälle sen kanssa on päästy. Mitä uupuu, miten sitä toimeenpannaan. Keskustellaan varmasti hallituksen toimintatavoista, Orpo sanoi.

Hänestä on hyvä pysähtyä miettimään, että hallituksella on erittäin paljon töitä.

- Koska se on suoraan yhteydessä siihen, miten hallitus saa pantua toimeen niitä omia hallituksen tavoitteita, Orpo sanoi.

Asian nosti aiemmin esille Helsingin Sanomat.

Jo tehdyt työllisyystoimet eivät riitä

Orpon mukaan tähän mennessä tehdyt työllisyystoimet eivät riitä. Valmistelussa jo olevien toimien lisäksi Orpon mielestä pitää katsoa myös, löytyykö uusia toimia työllisyyskehityksen parantamiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmistelussa uusia työllisyystoimia.

- Myöskin minä haluan valtiovarainministeriössä käydä momentti momentilta läpi valtion budjetin ja arvioida hyvin tarkkaa, onko irrotettavissa jotain, että voidaan vielä enemmän tukea työllisyyskehitystä, Orpo sanoi.

Linjapuheessaan Orpo sanoi haluavansa, että budjettiriihessä hallitus päättää uusista työllisyyttä lisäävistä toimista, joilla päästään lähemmäs tavoitetta 110 000 työpaikasta.

"Emme pysy hallituksessa hinnalla millä hyvänsä"

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo lupasi ensimmäisessä linjapuheessaan puolueväelle, että hän aikoo pitää hallituksessa vahvemmin kiinni kokoomuksen tavoitteista.

Kokoomus ei Orpon mukaan pysy hallituksessa hinnalla millä hyvänsä. Hallitusohjelma on hänestä hyvä, mutta sen toimet on laitettava tehokkaammin täytäntöön.

- Esimerkiksi sote-uudistus, työllistämisen kynnystä madaltava lakipaketti ja koulutusuudistukset ovat vielä kesken.

Kokoomus aikoo hänen mukaansa pitää kiinni myös siitä, että työehdoista ja palkoista on mahdollista sopia yrityksissä.

Orpo haluaa, että budjettiriihessä hallitus päättää uusista työllisyyttä lisäävistä toimista, joilla päästään lähemmäs tavoitetta 110 000 työpaikasta.

Keskustaa ja kokoomusta repineestä sote-uudistuksesta Orpo linjasi, ettei keskustan haluamaa maakuntauudistusta tule ilman kokoomuksen tavoittelemaa valinnanvapautta. Valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että yritysten ja yhteisöjen rooli palveluiden tuottamisessa kasvaa.

Puoluekokous hyväksyi aiemmin linjauksen, jonka mukaan Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä vuoden 2006 puoluekokouspäätöksestä saakka.

Kokoomus arvioi, että sotilasliiton jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus ja se parantaisi turvallisuutta.

Kokoomuslaiset haluavat säilyttää Maamme-laulun

Kokoomuksen puoluekokous on hylännyt aloitteen kansallislaulun vaihtamisesta Maamme-laulusta Finlandia-hymniksi.

Pohjanmaan ja Pirkanmaan Kokoomusnuorten aloitteilla oli puoluehallituksen tuki, mutta satapäinen puoluekokousväki oli eri linjoilla.

Nuorisojärjestöjen mielestä Finlandia-hymni olisi edustanut paremmin suomalaisten luonnetta ja kuvannut historiaa. Jean Sibelius sävelsi Finlandian sortokausien aikana.

Kansallislaulun vaihtaminen olisi nuorten mielestä poistanut myös hämmennyksen siitä, että Suomella ja Virolla on sama sävelmä kansallislaulunaan.

Linkki juttuun