Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Onko KOK:ssa tahtoa tais­tel­la do­pin­gia vas­taan? Pu­heen­joh­ta­jan toi­min­ta ih­me­tyt­tää

Kansainvälisen olympiakomitean ja sen puheenjohtajan Thomas Bachin toiminta on saanut monet kysymään, onko KOK:ssa todellista halua pilata oman...

Kansainvälisen olympiakomitean ja sen puheenjohtajan Thomas Bachin toiminta on saanut monet kysymään, onko KOK:ssa todellista halua pilata oman kisatuotteensa imagoa ikävillä dopinguutisilla. Bachin ja KOK:n linja on ollut epäjohdonmukainen suhteessa Venäjään, josta paljastui valtiojohtoinen dopingjärjestelmä ja massiivinen testihuijausjärjestelmä Sotshin olympialaisissa.

Keväällä paljastui myös, että KOK lakaisi maton alle Pekingin 2008 olympialaisten uusinta-analyyseistä paljastuneen jamaikalaisen klenbuteroliepäilyn.

– Mielestäni urheilumaailmassa on valtavasti intohimoa tuottaa puhdasta urheilua, ja sitä on myös KOK:ssa. En halua puhua urheilupolitiikasta tai siitä, mitä KOK tekee tai jättää tekemättä, mutta näen urheilumaailmassa valtavasti tahtoa reiluun kilpailuun, Wadan lääketieteellinen johtaja Alan Vernec sanoi.

Ikuinen kysymys siitä, voivatko urheilujärjestöt itse olla osallisina dopingvalvonnassa, on ajankohtainen myös Wadassa. Maailman antiodpingtoimiston hallituksesta puolet tulee KOK:sta, ja julkisuudessa on kuultu vaatimuksia tämän napanuoran katkaisemisesta.

– Jos katsoo joitakin kansainvälisiä urheiluliittoja aiempina vuosikymmeninä, niiden hallinnossa oli todellakin tilaa parantamiselle. Mielestäni kaikki organisaatiot joiden kanssa teemme yhteistyötä, ovat menossa oikeaan suuntaan. Ihmiset haluavat katsoa aitoja kisoja, ja se mitä Sotshissa tapahtui, ei ollut hyväksi kenellekään, Vernec vastasi.

Vernec oli Helsingissä Wadan lääketieteellisiä erivapauksia käsittelevässä kongressissa. Erivapausjärjestelmä nousi viime vuonna julkisuuteen, kun Fancy Bears -hakkeriryhmä vuosi tietoja nimekkäiden urheilijoiden erivapauksista.

– Huijataanko erivapauksien avulla? Tutkimme asiaa ja mitään hälyttävää ei ilmennyt. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö olisi yksittäisiä erivapauksia, jotka venyttäisivät hyväksytyn lääketieteen rajoja, mutta erivapausjärjestelmä toimii hyvin. Tutkimme Rion olympialaisten tilastot. Siellä 143 urheilijalla oli erivapaus, kun kilpailijoita oli kaikkiaan 11 300. Mitalivoittajien joukossa ei ollut erivapausurheilijoiden keskittymää, Vernec sanoi.