Mainos

Oma­ko­ti­ta­loa­su­ja­na ­voit ­saa­da jopa 7000 € tuen, kun ­luo­vut öl­jy­läm­mi­tyk­ses­tä – ­suu­rin tuki ei kui­ten­kaan vält­tä­mät­tä ole se kan­nat­ta­vin

Asutko omakotitalossa? Jos kotisi lämpenee öljyllä, kannattaa ympäristöystävällisempiin lämmitystapoihin siirtymistä alkaa harkita toden teolla viimeistään nyt, sillä öljylämmityksestä luopumiseen on nykyään saatavilla merkittävää rahallista tukea! Tukimuodon valitseminen kannattaa kuitenkin tehdä harkiten, sillä suurimman potin tuki ei välttämättä olekaan se kannattavin juuri sinun tarpeisiisi.

-

Nämä tuet öljylämmityksen vaihtoon on tällä hetkellä saatavilla

Öljylämmityksen vaihtoon on kaksi tukimuotoa: korotettu kotitalousvähennys, joka on määrältään 3 500 €/hlö ja ELY-keskuksen tarjoama tuki, joka on 4 000 €:n potti. Molempia tukia ei voi saada samaan aikaan, vaan valittavanasi on vain jompikumpi. Kumpaa siis kannattaa hakea?

Aidosti kannattavin tukimuoto juuri sinun tarpeisiisi riippuu niin asumismuodostasi, mahdollisista tulevista remonteista kuin uuden lämmitysmuodon hinnastakin.

Käydään seuraavaksi läpi, kumpi vaihtoehto on fiksumpi juuri sinun tilanteessasi.

Kenen kannattaa hyödyntää korotettu kotitalousvähennys?

Normaalisti kotitalousvähennys on 2 250 €/hlö, mutta öljylämmityksestä luopuville ja ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon vaihtaville määrä on vuodesta 2022 lähtien 3 500 €/hlö. Jos siis asut puolisosi kanssa yhdessä, voitte saada yhteensä 7 000 € kotitalousvähennystä, kun vaihdatte kodin lämmitysmuotoa.

Kotitalousvähennyksen käyttäminen kannattaakin silloin,  kun olette pariskuntana hankkimassa yhteiseen kotiin esimerkiksi maalämpöpumppua.

Koska maalämpöpumpun asennuskustannukset ovat selvästi muun muassa ilma-vesilämpöpumpun asennuskustannuksia korkeammat, saatte kotitalousvähennystä maalämpöpumpun asentamisesta enemmän kuin ELY-keskuksen tarjoaman avustuksen turvin.

Jos kuitenkin olette suunnittelemassa kotitalousvähennyksen käyttämistä muuhun remonttiin tai palveluun kuluvan vuoden aikana, kannattaa tällöin hakea ELY-keskuksen avustusta.

Muista tämä: Kotitalousvähennyksen saa ainoastaan työn osuudesta, ei itse laitteen hinnasta. Korotetun kotitalousvähennyksen määrä on 60 % työnhinnasta, mutta maksimissaan 3 500 € per henkilö.

Maalämpö on helppo ja huoleton lämmitysmuoto – edullisista lämmityskustannuksista puhumattakaan. Moni ei arvaakaan, että esimerkiksi maalämmön lämmityskulut ovat jopa 60–80 % pienemmät kuin sähkö- tai öljylämmitykseen uppoavat menot.
Maalämpö on helppo ja huoleton lämmitysmuoto – edullisista lämmityskustannuksista puhumattakaan. Moni ei arvaakaan, että esimerkiksi maalämmön lämmityskulut ovat jopa 60–80 % pienemmät kuin sähkö- tai öljylämmitykseen uppoavat menot.

Kenen kannattaa hyödyntää ELY-keskuksen tarjoama valtionavustus?

ELY-keskukselta voi suurimmillaan saada 4 000 € valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustusmäärä riippuu kuitenkin hankittavasta lämmitysjärjestelmästä.

ELY:n avustus on 4 000 €, kun uusi lämmitysjärjestelmä on kaukolämpö-, maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä ja 2 500 €, kun uusi lämmitysjärjestelmä on jokin muu ei-fossiilinen lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi ilmalämpöpumpun ja sähkölämmityksen yhdistelmä.

Jos olet hankkimassa ilma-vesilämpöpumppua, kannattaa kääntyä ELY-keskuksen tarjoaman 4 000 € valtionavustuksen puoleen. Koska ilma-vesilämpöpumpun asennuskulut ovat selvästi maalämpöpumpun asennusta pienemmät, et tulisi saamaan kotitalousvähennystä ELY:n avustuksen määrää enempää.

ELY-keskuksen avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää, enintään kuitenkin syksyyn 2022 asti. Nyt kannattaa olla siis nopea!

Huomioi tämä: Avustusta myönnetään yksi per lämmitysjärjestelmä – paritaloon tuen voi siis saada yhteen tai kahteen kertaan riippuen siitä, onko asunnoilla yhteinen lämmitysjärjestelmä vai onko molemmilla omansa.

Vihreämpään vaihtaminen kannattaa erityisesti ympäristön kannalta, mutta se tuo usein myös säästöjä

Elämme vuodenaikaa, jolloin moni omakotitalon omistaja päivittelee lämmityslaskun suuruutta. Moni ei arvaakaan, että esimerkiksi ekologisen maalämmön lämmityskulut ovat jopa 60–80 % pienemmät kuin sähkö- tai öljylämmitykseen uppoavat menot.

Lämmitysmuodon vaihtaminen on tietenkin suuri investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin 5–10 vuodessa, ja tämän jälkeen lämmityskustannukset ovat selvää säästöä. Haluatko tietää, kuinka paljon voisit säästää lämmityskuluissa?

Vertaile eri lämmitysmuotojen hintoja ja löydä sopiva vaihtoehto omaan kotiisi tai testaa, paljonko säästäisit jos vaihtaisit maalämpöön! 

Lue lisää maalämmöstä ja ilma-vesilämpöpumpuista LämpöYkkösen verkkosivuilla ja pyydä tarjous.