Olym­pia­lai­set päät­tyi­vät rie­hak­kaas­ti – va­lo­kei­la siirtyy Riosta Tokioon

Rion olympiatulen sammuminen Maracanan jalkapallostadionilla varhain maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa tiesi vahdinvaihtoa olympiaurheilussa.

Rion olympialaisten päättäjäisiä juhlittiin näyttävästi viime yönä.
Rion olympialaisten päättäjäisiä juhlittiin näyttävästi viime yönä.
Kuva: JOSE MENDEZ

Rion olympiatulen sammuminen Maracanan jalkapallostadionilla varhain maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa tiesi vahdinvaihtoa olympiaurheilussa. Olympialipun sai Tokion hiljattain valittu kuvernööri Yuriko Koike, joka on tehtävässä ensimmäinen nainen.

Tokio isännöi kesäolympialaiset heinä-elokuussa 2020. Edellisen kerran Japanin pääkaupunki oli olympiaisäntänä vuonna 1964.

Olympialaisissa alkaa Etelä-Amerikassa piipahduksen jälkeen aasialaisten kisojen aikakausi. Vuoden 2018 olympialaiset talvikisat ovat Etelä-Korean Pyeongchangissa, 2020 kesäkisat Tokiossa ja 2022 talvikisat Kiinan Pekingissä.

Rion päättäjäisissä urheilijat saivat riehakkaan lopun kisoille, sillä Rio antoi päättäjäisissä huomattavasti avajaisia enemmän tilaa tanssille ja liikkeelle. Esiteltyä tuli tanssillisesti muun muassa pitsi- ja savitöiden perinne.

Rio otti päättäjäisissä myös mallia ensimmäisistä nykyaikaisista olympialaisista. Vuonna 1896 kaikki mitalit jaettiin päätöspäivänä, nyt päättäjäisissä sankareiksi pääsivät sunnuntaina kilpailleet miesmaratoonarit Eliud Kipchogen johdolla.

Päättäjäiset olivat tunnelmalliset, mutta urheilijoille myös vetiset. Maracanan stadionin katsomot ovat katetut, mutta urheilijoiden ja esiintyjien käyttämälle kenttäosalle satoi lähes koko seremonian ajan vettä.

Suomen joukkueen lipunkantajana oli keihäänheittäjä Antti Ruuskanen.

Vaikka olympialaiset päättyivät, Rio de Janeiro isännöi syyskuussa vielä paralympialaisia.

Paralympialaisten kisapäivät ovat 7.–18. syyskuuta. Suomea edustaa kisoissa 27 urheilijaa ja kaksi opasurheilijaa 11 lajissa.